Franța

71 13 0
                                    

Franța, oficial Republica Franceză, este o republică constituțională unitară având un regim semi-prezidențial, mare parte din teritoriul său și din populație fiind situată în Europa de Vest, dar care cuprinde și mai multe regiuni și teritorii răspândite în toată lumea. Capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza iar moneda este euro. Deviza națională este „Libertate, egalitate, fraternitate" (în franceză Liberté, Égalité, Fraternité), iar drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate, respectiv în albastru, alb, roșu. Imnul național este La Marseillaise.

Căsătoria între persoane de același sex este legală în Franța din 18 mai 2013. Franța este a treisprezecea țară din lume care permite cuplurilor de același sex să se căsătorească. Legea este valabilă și în Franța de peste mări.

Un proiect de lege care acorda cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători și de a adopta a fost introdusă în Adunarea Națională de guvernul socialist al primului ministru Jean-Marc Ayrault pe 7 noiembrie 2012, cu susținerea președintelui François Hollande, care și-a făcut publică intenția de a sprijini o asemenea legislație în timpul campaniei sale pentru președinție. Pe 12 februarie 2013 Adunarea Națională a aprobat proiectul cu 329 de voturi pentru și 229 împotrivă. Pe 12 aprilie 2012 Senatul a aprobat proiectul cu amendamente cu 171 de voturi pentru și 165 împotrivă; iar Adunarea Națională a aprobat versiunea modificată pe 23 aprilie 2013 cu 331 de voturi pentru și 225 împotrivă. Legea a fost atacată la Consiliul Constituțional de către Uniunea pentru o Mișcare Populară. Pe 17 mai 2013 Consiliul a decis că legea este constituțională. Pe 17 mai 2013 Hollande a promulgat legea, aceasta fiind publicată în Jurnalul Oficial în ziua următoare. Prima ceremonie oficială a unui cuplu de același sex a avut loc pe 29 mai în orașul Montpellier.

Steagul Franței:

Steagul Franței:

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

-Dark

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

-Dark

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Aug 19, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Țări care aprobă căsătoria LGBTQ+Where stories live. Discover now