13 reasons why

383 36 68
                                    

pa ko što vidite po naslovu, danas ću napisati recenziju o ovoj prepopularnoj seriji, a koju je predložila milatrifunovic

tako da hvala Mila 💫

tako da hvala Mila 💫

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

datum izlaska : 31. mart 2017.
IMDb ocjena : 8.6 / 10
žanr : drama (na IMDbu piše da je još i misterija, ma da ja ne vidim odakle to?)

serija je objavljena na Netflixu i sastoji se od simboličnih 13 epizoda, a nedavno je čak objavljeno da je obnovljena za drugu sezonu

- kratak sadržaj :
(sigurna sam da svi znate o čemu se radi, ali ipak ću napisati kratak sadržaj)
nekoliko dana nakon smrti Hanne Baker, Clay Jensen pronalazi kutiju sa 7 kaseta pred svojim ulaznim vratima. kada posluša početak prve kasete on shvati da ih je snimila Hanna te da su namijenjene za ljude koji su krivi za njeno samoubistvo (odnosno ona govori da ako neko sluša trenutno kasete znači da je on jedan od 13 razloga zbog čega je ona odlučila da okonča svoj život) i odatle se drama samo nastavlja

sad ću se raspisati dosta jer imam stvarno dosta mišljenja o ovome, bilo da su dobra ili loša, i znate da se ja ne stidim pričati o kontroverznim temama 😌

serija je rađena po knjizi koja je izašla 2007. a koju je napisao Jay Asher, i knjiga je u to vrijeme dobila dosta kritika zbog tematike, i tinejdžerskog samoubistva jer je to tada, kao i dan danas tabu tema.

knjigu sam pročitala 2013. godine, u jednom dahu (znači bukvalno sam sjela ujutru i nisam prestala dok nisam završila knjigu tek kasno u noć). nisam bila oduševljena knjigom, ali nije bila grozna, te sam joj dala 3.5 od 5 zvjezdica na goodreadsu.

naime knjiga i serija su dosta različite.
u knjizi, imamo samo perspektivu Claya i takođe vidimo samo ono što je rečeno u kasetama, dok u seriji imamo dosta perspektiva, što je veoma dobro za priču.
isto tako, kasete nisu postavljene istim redom u knjizi kao i u seriji.
neki likovi su isto promijenjeni, odnosno imena su im promijenjena.
peoma koju je Ryan objavio, nije ista kao i u knjizi.
djevojka koja je silovana (a za koju znamo da je Jessica) nikada nije otkrivena u knjizi, odnosno nikada ne saznajemo njen indentitet.
takođe, Hanna nije silovana na isti način na koji je silovana u seriji, odnosno nije došlo do direktnog odnosa, nego je bilo je u pitanju dodirivanje, ili kako je poznat naziv fingering.
a najvažnije od svega u knjizi su Clay i Hanna samo poznanici, Clay ju je davno simpatisao, ali osim toga nisu bili ni približno dobri kao u seriji.

ocjena koju sam ostavila na IMDbu je 6 od ukupno 10, a sada ću da objasnim zašto :

ja imam neke velike probleme sa ovom serijom
prvenstveno to što je Selena Gomez kupila prava za adaptaciju knjige. nemam ništa protiv Selene, ali iskreno mislim da serija ne bi bila ovoliko poznata da nije imala veze sa Selenom.
a takođe druga stvar u vezi Selene, je što se ona svuda pojavljuje, u svakom intervjuu i svakom artiklu i recenziji koji govori o 13 reasons why, a sve što je Selena uradila, jeste kupila prava na adaptaciju (za čiju realizaciju je čekala sedam godina) i bila, ne glavni, već sporedni producent koji je učestvovao u samo par epizoda. Seleni se po meni daje previše zasluga...

sada što se tiče same serije. serija je overhyped, overrated, i u nekim trenucima sam se stavrno zapitala zašto.
veliki problem koji imam sa serijom jeste to da nema nikakvog upozorenja, za scene koje nadolaze. nikakvog upozorenja za scene silovanja i samoubistva, ništa. mislim da je to stvarno neprofesionalno. ako već govorite o samoubistvu, depresiji i silovanju, treba da stavite upozorenje, jer će seriju da gledaju razni ljudi, pa čak i oni koji su suicidalni ili su prošli kroz neku sličnu traumu u životu i sigurno ne bi željeli da se podsjećaju na to.

i nemojte da govorite da su za to krivi gledaoci. u knjizi se ne spominje detaljno način na koji se ubila i samim tim oni koji su bili fanovi knjige nisu očekivali to da se pojavi. ali takođe i oni koji nisu imali pojma o knjizi, ne bi očekivali scenu samoubistva.

tako da je to jedan veliki minus od mene.

drugo, ljudima je bila potrebna serija da shvate da prema drugim ljudima ne treba da se ponašaju kako ne treba, HALO LJUDI, JESTE LI VI ZDRAVI?!

ne želim da spominjem radnju i razloge, jer će mnogi htjeti da se svađaju sa mnom oko toga, a to ne želim, ali samo ću reći da nisam oduševljena načinom na koji su sve to predstavili.

kao i mnogi drugi, smatram da je romantika bila bespotrebna, da su to ubacili kako bi samo više gledalaca gledalo seriju. dobro je odrađena, nije baš stereotipna kao većina "ljubavnih odnosa" u tinejdžerskim filmovima i serijama, ali mislim da je moglo i bez nje.

što se tiče glume, rekla bih da su briljirali svi osim Dylana. ne znam, meni se iskreno nije svidjela njegova gluma, činila se veoma nezrelom, i kao da se previše trudi da glumi, za razliku od Kathrine koja me je ostavika zatečenom, u svakom smislu te riječi.

još jedna stvar s kojom se vjerovatno nećete složiti. mislim da je druga sezona stvarno bespotrebna. čitav cilj im je bio da na kraju prve sezone naprave cliffhanger sa Tylerom i onim upucanim likom, i to samo da bi mogli da nastave drugu sezonu i izmuzu što više pra iz svega ovoga.

ukratko, mislim da serija ne sazlužuje onoliko priče koliko dobija. znam da je u pitanju samoubistvo i da je to kontroverzna tema, ali imam osjećaj da su ljudi tek sad u 2017. i samo zbog ove serije shvatili da ne treba da se ponašaju prema drugim ljudima kao da su govna i mislim da je to apsurdno i smiješno.

ako želite da se svađate, nisam stavrno raspoložena za to, ali ako imate neke stvari o kojima biste vodili diskusiju, uvijek sam raspoložena za to

zvijezdeWhere stories live. Discover now