okja

321 26 8
                                    

film sam pogledala sinoć, odnosno jutros, pa sam odlučila iskoristiti vrijeme, dok su mi utisci još svježi

film sam pogledala sinoć, odnosno jutros, pa sam odlučila iskoristiti vrijeme, dok su mi utisci još svježi

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

datum izlaska : 28. jun 2017.
IMDb ocjena : 7.6 / 10
žanr : akcija, avantura, drama

film je izašao na Netflixu kao Netflix original movie, ali i u pojedinim multiplexima širom svijeta.

- kratak sadržaj :
djevojčica Mija, mlada Korejka, živi zajedno sa dedom i svojom najboljom prijateljicom, super prasetom Okjom, koja je uzgojena u laboratoriju u New Yorku prije deset godina, a zatim je zajedno sa 27 istih takvih super prasadi, poslana farmama širom svijeta.
kada dođu po Okju, koja je dobila status najboljeg super praseta, Mija kreće za njom u nezaboravnu avanturu samo kako bi vratila svoju najbolju drugaricu.

film je bio centar mnogih kontroverznih tema u medijima. prvenstveno, film je bio poslan na Cannes film festival, odnosno njegovi kreatori su željeli da bude jedan od kandidata za nagradu. međutim, tu se stvorila drama, jer je film stvoren od strane Netflixa i kao takav, nakon festivala bi bio dostupan samo na Netflixu i u rijetkim multiplexima širom svijeta (a kako sam shvatila, bilo koji film na festivalu, mora nakon festivala da ima dogovoren raspored prikazivanja u Francuskoj)
to se na kraju razriješilo, jer je Netflix uspio da nađe Francuskog distributera, i film je bio, a mislim da je još uvijek dostupan u kinima Francuske.

druga drama je bila vezana za pitanje : da li je film pro vegan?
i konačan odgovor je ne, kao što je i sam režiser filma, Bong Joon Ho, rekao u jednom od mnogobrojnih intervjua.
poruka filma nije da se zabrani proizvodnja mesa, ili da svi treba da teže da postanu vegetarijanci. film nije protiv toga, jer i sama Mija i njen deda uzgajaju kokoške, i jedu ribe itd.

film ne podržava masovnu i nehumanu proizvodnju mesa, ali nije protiv mesa.

ovo je dovelo mnoge vegane do vrhunca jer su bili trigerrovani i započinjali su mnoge diskusije i svađe na društsvnim mrežama oko ovoga.

nešto što me je oduševilo u filmu jeste čitava filmografija i način na koji su se poigravali sa scenama i različitim kadrovima.
obožavala sam dijelove kada kamere, u istom kadru, prelazi iz jedne izoštrene osobe u drugu, u zavisnosti koji lik priča.

takođe, akcija u filmu nije ona tipična, snimana je sa visine, kamera se okreće s glumcima, premješta se sa jednog lika na drugog, jednostavno predivno.

muzika takođe samo doprinosi kvaliteti filma. u pravim trenucima puste melodije koje paraju srce, ali koje nisu komplikovane, već jednostavne i ranjive i mi osjećamo zajedno s Mijom.

nemam primjedbi što se tiče radnje, samo bih htjela da vidim šta se desilo sa ALFom na kraju

Tilda Swinton, Paul Dano i Jake Gyllehaal su me ODUŠEVILI.

Tilda je strašna i smiješna u isto vrijeme, donosi nam dva ista, ali različita lika, i uspijeva da ih razdvoji, i mislim da bih ja uspjela da razlikujem ta dva lika čak i da izgledaju potpuno isto.

Paul je moj omiljeni glumac (jedan od omiljenih, ali je bliži vrhu)
svaki njegov film je uspješan i prepun pozitivnih kritika, od Little miss sunshine do Swiss army man, pa opet od Ruby Sparks do Love & mercy
svaka njegova uloga je izvanredna, premišljena i savršeno iznesena (njegova gluma u War & Peace je nešto što dugo, dugo nisam vidjela)
mnogi bi rekli da on obično dobija određen
lik, uvijek neki tipa outcast, dobricu itd. ali ja se ne bih složila
možda su svi njegovi likovi slično napisani, ali on uspijeva da svakom liku da život na drugačiji način i ja sam stvarno oduševljena njime
i on je relativno dugo na glumačkoj sceni, mada se tek nedavno počeo probijati među drugim zvijezdama i mogu vam garantovati da će uskoro početi dobijati prestižnije nagrade, a nadam se i da će biti primijećen od Academy Awards jer stvarno zaslužuje Oscara

Jakea nisam nikad smatrala ozbiljnim glumcem. ne znam zašto, ali uvijek mi se činio kao neko ko nema pojma da glumi. ali nakon Nocturnal animals a i ovoga sada, ja sam oduvana bukvalno.

rekla bih da je njegova uloga, pored Tildine, bila najteža. da glumiš nekoga takvog, ko ni sam ne zna ko je u životu, je teže nego što mi se činilo.

A+++++ za odabir glumaca

takođe jedan fun fact, režiser je potvrdio da su Silver i Blonde zapravo gay i da su zajedno i ja sam toliko presrećna zbog toga jer su oni tako slatki u filmu, kada Blonde tjera Silvera da jede ili kada tokom scena akcije treče jedan do drugoga

moja ocjena : 10 / 10

prepiručujem svima koji žele nešto da gledaju, a nemaju pojma šta

zvijezdeWhere stories live. Discover now