LI.- Oči/RIO

610 87 15
                                    

Je ťažké ovládnuť sa a neskočiť jej okolo krku. Ona naopak vyzerá, akoby som jej bol ukradnutý. Možno aj som, ale moment, keď mi hodila sveter späť, mi udupal srdce na prach.

Keď som ju uvidel a uvedomil si, že ho má, skrsla vo mne nádej, že ku mne možno cíti okrem nenávisti aj niečo iné. No po tom... všetko zmizlo a malé svietiace plamienky pohasli.

Nedokázal som plne vnímať okolie, pohľadom som musel visieť na nej. Neviem, čo som čakal, či sa zrazu otočí a usmeje sa, alebo ma objíme. Ona nič z toho v pláne zjavne nemala. Kráčali sme podzemným mestečkom, až kým ona nezastala pred dverami a nezaklopala. Hlas, ktorý prišiel spoza dvier, sa mi nepozdáva.

Rovnako ako ani chalan, ktorý nakoniec otvorí dvere. Jeho hnedé vlasy siahajú k sánke a oči podobného odtieňa si zvedavo, ba až kriticky, premerajú našu skupinku. „To je v pohode," začne Ross úplne iným tónom, ako hovorila s nami, „Len... potrebujem tvoju pomoc."

Nepáči sa mi ani to, ako okamžite prikývne. Akoby sa mu nezjavila pred dverami s kopou cudzincov. Pustí nás dnu a zavrie za nami dvere. Ross si zloží kapucňu a vďačne naňho pozrie. „Ďakujem, Hawke."

„Kde si bola?" spýta sa jej. „A čo má toto znamenať?"

Ross si nás krátko premeria pohľadom a nakoniec si povzdychne. „To by zaujímalo aj mňa."

„Zjavne bude lepšie, ak si sadneme," podotkne ten chlap, zjavne Hawke. Nasmeruje nás do obývačky, ale Ross ho zastaví.

„Eliott potrebuje doktora," vyhlási. „Má zlomenú ruku."

„To je ktorý?" Hawke si nás po jednom premeria. Nakoniec zastane pohľadom na Eliottovi, ktorý má zafixovanú ruku pod svetrom. „No dobre. Tak vy si tu spravte... čo uznáte za vhodné, kým ho ja odtiahnem k lekárovi."

„Počkať!" protestuje Eliott. „To mám ísť s ním?"

Ross prikývne. „Ja ísť nemôžem a traja cudzinci naraz, by pútali priveľa pozornosti."

„A čo ak ma zabije?" spýta sa Eliott, ale už nehľadí na Ross, ale na mňa s Alexom.

„Potom budeme mať o problém menej," zahundre Alex. „A nevymýšľaj. Choď, lebo inak ti tú ruku osobne amputujem."

„Nezabijem ťa," podotkne Hawke. „No ak si nepohneš, zjavne to urobí tvoj... kamoš."

Eliott sa nenadšene vyberie za Hawkem, ktorý sa ešte vráti a objíme Ross. Do tela mi vystreknú elektrické impulzy a v tom momente by som bol schopný zabiť ho. Bez zaváhania. Niečo jej pošepká a potom už odvedie Eliotta z domu.

V izbe nastane ťaživé ticho, ktoré prerýva len náš dych. Pohľadom zaletím k Ross a prekvapene si všimnem, že aj ona hľadí na mňa. S troma jazvami na tvári vyzerá desivo.

Niečo mi hovorí, že teraz je tá správna chvíľa ozvať sa, ospravedlniť sa jej, alebo hocičo podobné. No jej oči, ktoré odrážajú veci, ktoré neviem rozoznať, mi v tom bránia. Pália ma pohľadom, hoci prevládajúca svetlomodrá je chladná ako ľad.

Ross napokon pozrie na Alexa. „Tak? Prečo ste tu?"

Mám pocit, že len čo sa to dozvie, nás vykopne pred dvere. Alex musí rozmýšľať podobne, lebo si odkašle. „Možno by bolo lepšie, ak by to počul aj ten tvoj kamarát. Zatiaľ nám ale môžeš povedať, čo sa dialo tu."

„A nebude to chcieť počuť aj Eliott?" spýta sa Ross na oplátku.

Alex mykne plecami. „Tomu je to ukradnuté."

Zradca ✔Where stories live. Discover now