19) ken je schrijfstijl

63 6 11
                                    

Je kan natuurlijk geen verhaal schrijven als je niet weet wat je kan of wilt.

Er is altijd een leerproces van vallen en opstaan. Dat je eerste verhaal geen hit is is echt geen ramp. Leren doen we allemaal.

DO
- kies thema's die je echt liggen.

- als je wat minder ervaring of zekerheid hebt, kies dan voor een eenvoudig plot of niet te ingewikkelde karakters.

- maak je hoofdstukken niet overdreven lang. Hou je lezers aan het lijntje, maak cliffhangers. Experimenteer en varieer met lengte.

- lengte is een optie. Niemand verplicht je binnen een aantal hoofdstukken te blijven. Sommige mensen korten hun verhaal in. Soms zo erg dat het zo veel potentieel weg laat en/of verliest.

- schrijf enkele hoofdstukken alvorens te publiceren. Zo kan je voor jezelf opmaken of je de richting waarin het verhaal op gaat leuk vind, dan kan je nog aanpassingen doen en jezelf controleren of nalezen. Zo kan je bv ook op vakantie of tijdens examens als je weinig tijd hebt hoofdstukken publiceren zonder dat je eigenlijk veel tijd moet besteden aan het schrijven, het moment zelf.

-> in het Q&A hoofdstuk staat hoe je de orde in het maken van je werk kan bewaren.

DON'T
- verhalen gaan kopiëren. Dat werkt niet. Wees van in het begin origineel. Ontwikkel en leer. Zoek uit wat de mensen leuk vinden.

- zonder idee beginnen publiceren. Denk eerst even na. Ben je tevreden met je resultaat? Had je het toch liever niet anders willen doen?

- dingen die niet bij jou horen schrijven, jezelf anders voordoen in verhalen. Blijf trouw aan jezelf. Aanvankelijk wordt je daarvoor beloond.

- sprookjes gaan schrijven. Dat doe je beter in Fantasy.

ZO SCHRIJF IK.

* hoofdstukken van 400 tot 600 woorden. Soms tot 800. Voor belangrijke hoofdstukken ga ik tot 1000 woorden en/of meer.

* tussenhoofdstukjes zijn bij mij niet ongewoon. Die zijn kort -tot soms heel erg kort- om het verhaal aan elkaar te knopen of weer op gang te trekken.

* ik heb meestal een vaag idee van begin, midden en slot. Wat daar tussenin gebeurd weet ik meestal niet op voorhand. Ik laat mijn fantasie op het moment zelf de vrije loop. Meestal werkt dat, soms ook niet. That happens.

* ik ben heel onzeker. Ik publiceer nooit zomaar iets en ik heb al heel veel boeken weer van Wattpad gehaald. Dit was vooral toen ik nog op zoek was naar mijn genre.

* ik beschrijf heel graag zaken of gebeurtenissen om pauzes te nemen tussen twee belangrijke gebeurtenissen of verhaallijnen. Kwestie van afwisseling en details.

* ik neem altijd namen voor mijn karakter die kloppen met wie ze zijn of waar ze wonen. Chinese namen voor Chinese karakter. Nederlandse namen voor Nederlandse karakters en Engelse namen voor Engelse karakters. Niets door elkaar.

* ik ben me ervan bewust dat mijn genres 'ver van mijn bed' verhalen zijn. Maar het is realistisch en zo waarheidsgetrouw mogelijk. Dat het minder succes heeft moet ik leren accepteren.

EXTRA RANDOM SIDE NOTE.
Ik liep gisteren een boekenwinkel binnen samen met mijn zus ianthex3 en hoewel ik niet zo'n fan ben van het idee mijn eigen werken uit te geven, had ik voor het eerst in mijn leven het idee; "wat als mijn boeken hier ooit tussen zouden liggen?"

Bijzonder raar en keelgrijpend.

De Q&A loopt nog. Wie vragen heeft, stel maar!!
Daarnaast doe ik HF verhaal reviews en promoot ik boeken. Check op mijn account.

ANDERE VRAAG
Ik ben een verhaal begonnen in het vampier genre. En het feit dat Twilight het vampier genre verpest heeft durf ik het niet echt te publiceren.
Wat zou ik doen?

Het speelt zich af in een wat post-apocalyptisch -achtige sfeer in New York, waarin iemand zonder het te willen in een verborgen vampier gemeenschap belandt die hem niet meer laten gaan.

Maar hier heb ik werkelijk het idee van dat dit niet gelezen zal worden, maar mijn buikgevoel blijft rond dat verhaal draaien.

Toch publiceren en zouden jullie het lezen?

Historische Fictie: Do's en Dont'sWhere stories live. Discover now