Radnja

3.8K 71 0
                                    

Da, trebala sam se s ovim pozabaviti prije, ali trik je da sve ovo pročitate i naučite prije nego što počnete pisati. Nisam ja sama ovo izvukla iz glave, nego sam stekla iskustvom.

Radnja, zajedno s likovima je najvažnija. Likovi nose ipak radnju, a radnja se ne može odvijati bez njih. Svaka radnja mora sadržavati pet elemenata; uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i zaključak. Priča ne mora imati baš sve, možete Uvod pomiješati sa zapletom ili ga staviti nakon zapleta, ali tada ćete lako zbuniti čitatelje, pa bi najbolje bilo ići redosljedom. Također možete izostaviti zaključak, ali bi imali samo rupe u radnji.

Uvod - upoznajemo situaciju i likove.

Zaplet - odnosi se zakomliciraju.

Vrhunac - napetost.

Rasplet - zbog iznenadnog događaja sve postaje jasno.

Zaključak - saznajemo posljedice događanja.

Naravno, nakon jednog raspleta možete dodati drugi zaplet, kao ja u Zlatnoj krvi, ili možete imati podradnji. Npr; dječak je zlostavljan u školi svaki dan, ali mama mu je po stresom zbog posla i tako mu ne može pomoći, u teškoj su financijskoj situaciji, a novac im je bitan, tako da se dječak mora snalaziti sam u školi, inače bi to mama brzo riješila.

Također nemojte zapetljati radnju tako da ne znate ni sami kamo ćete na kraju. Vjerojatno će vam se dogoditi da morate na kraju promijeniti pola radnje, jer ne znate kako biste napisali kraj. Usput, nemojte da vam radnja počne na zadnjih deset stranica. Ako vam priča ima sto stranica, neka zaplet počne barem na dvadesetoj. 

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now