Zeka Bölüm-1

59 2 0
                                    


Zeka, yıllar boyunca insanlar için çok ama çok önemli olmuştur. Zeki olduğu iddia edilen insanlar toplumca genellikle kabul görmüş ve fikirleri dinlenmiş hatta bazen fikirleri bir ideoloji haline gelmiştir. Peki zeka aslında nedir ? ya da şöyle mi diyelim yıllar boyunca 'zeki insan' olarak saydığımız, kabul ettiğimiz insanlar gerçekten zeki midir ?

Küçük yaşlardan beri zekaya, fikirlere, mantıklı sözlere aşık olmuşumdur. Fakat bunlardan ziyade her zaman zeki insanı gözünden, konuşmalarından anlayabileceğimi iddia etmişimdir. Bana göre zeka, konuşma, dinleme, sorgulama, karşı soru üretebilme, anlama, öğretme, öğrenme, yazma, okuma-anlama yeteneklerinin bir buket haline gelmesiyle oluşur. Fakat takdir edersiniz ki her zeki insan illa ki bu özelliklere sahip olmak zorunda değildir. Birçok dahi kendi zekasını içinde yaşamakta, yeteneklerinin karşıya göstermemektedir.

 Küçük yaşlardan beri karşıma çıkan her akranımla her zaman bir sohbet içinde olmuş ve bundan her zaman zevk almışımdır. Konuşmak benim için bir tutku olmuştur. Her konuştuğum insandan öyle aman aman etkilenen bir insan olmamışımdır ve olmam da. Ama bu konularda dikkatimi çeken şey beni konuşurken etkileyen insanlar olmuştu. Hani bu öyle bir şeydir anlatmam anlatamam. Hem kendi kafamı çalıştırmamı sağlayan hem beni farklı fikirlerle de tanıştıran insanlardı onlar. Aynı zamanda modern dünyada az rastlanan türden insanlardı. Örneğin sen A ideolojisini savunurken ve B ideolojiye karşı çok ama çok katı bir tutumda iken yani 'kim olursa olsun sikerim böyle ideoloji mi olur ?'  derken bir anda 'vaay demek ki b ideolojisine de böyle bir taraftan bakılıyormuşş, mantıklı aslında' dedirten insanlardı. Ya hani ben özel diyorum ya boşuna söylemiyorum bunları. Çünkü bu insanlar yazının başında da bahsettiğim gibi geleceğin fikir babaları, geleceğin siyasetçileri, geleceğin sözü geçen insanları. O yüzden demem o ki böyle insanlar çevrenizde varsa onları kaybetmeyin ve sürekli olarak onlarla iletişim halinde olun.

'Ee peki Teorisyen Bey zeka ne o zaman ?' dediğinizi duyar gibiyim ama bunu ben değil, çoklu zeka kuramını yaratan insan Howard Gardner'a sormamız gerekecek o da ikinci bölüme o zaman. Takipte kalın :)

ZEKAHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin