De bouwwedstrijd: BDWilZ & Etholdir

94 5 0
                                    

Twee vrienden, twee rivalen, één doel.

P.o.v: Willem
'Jurgen! Help je mee met het zandkasteel?' vraag ik. 'Ja! Ik ben schelpen aan het zoeken!' roept hij terug. 'Nice, dan haal ik nog wat zeewier!' Ik ren richting de zee en neem een emmertje mee, om het zeewier in te doen. Als het emmertje voor een kwart gevuld is, ren ik heel snel terug. 'Ik zie dat je al begonnen bent met decoreren', zeg ik met een glimlach.
'Yep, ik zit alleen te twijfelen.' 'Waarover?' 'Zullen we de schelpen op de torens zetten of juist als raam?' 'Ik denk op de torens, want dan kunnen we het zeewier als raamdecoratie gebruiken.' 'Hmm, goed punt. Dan doen we dat', zegt hij blij.

'Ah, nee. We missen één schelp', zegt Jurgen. 'Ik ga hem wel zoeken! Nog een specifieke kleur nodig?' vraag ik. 'Licht bruinachtig of zalm', antwoord Jurgen. 'Yo, ik ga zoeken.' Hhhmmmm..... deze? Nee, die is niet de goede kleur. Deze?
Nee, die is half kapot. Ah, die! Nee, die is weer te klein. Wow, dit is nog best lastig zeg. Euhm? 'Hey Willem!' Ik draai mij om en zie Jeroen (RareNederlander). 'Hoi Jeroen.' 'Jou moest ik even spreken', begint hij. 'Oh echt? Waarover dan?'
'Morgen houden ze een bouwwedstrijd op het strand. En dacht misschien vind jij het ook leuk om mee te doen.'
'Ja, dat is inderdaad een cool idee! Doe jij ook mee?' 'Jazeker, ik heb mij al ingeschreven.' 'Nice, ik zal het ook tegen Jurgen zeggen', zeg ik enthousiast. 'Maar eerst moet ik nog een schelp zoeken.' 'Oh welke kleur? Ik heb er namelijk ook nog een paar.' 'Een licht bruinachtige of zalm kleurig.' 'Wat dacht je van deze?' Hij laat mij een schelp zien met precies het goede formaat en kleur. 'Wow die perfect, dankje!' 'Geen probleem, zie je morgen!' 'Tot morgen!' Ik ren meteen terug naar Jurgen en leg hem alles uit. 'Wow, dat is super gaaf!' zegt hij. 'Ja hé, zullen wij dan als team meedoen?' stel ik voor. 'Kan dat?' 'Ik hoop het.' 'Laten we dan even kijken', stelt Jurgen voor. 'Ja, is goed.'

We lopen naar het kraampje waar je je kan inschrijven. Tot mijn verbazing staat Maaike daar. 'Hey Maaike.' 'Hey jongens', zegt ze vrolijk. 'Organiseer jij de bouwwedstrijd?' vraagt Jurgen verbaasd. 'Yep, samen met Sandy en Corlien.'
'Wat cool!' zeg ik enthousiast. 'Maar we hadden een vraag', ga ik verder. 'Stel maar.' 'Kunnen we ons als team inschrijven of is het individueel?' 'Jullie kunnen je individueel inschrijven, de wedstrijd met teams was namelijk vorig jaar', legt ze uit. 'Oh.' 'Dan schrijven we ons toch individueel in?' zegt Jurgen. 'Zeker weten?' vraag ik. 'Ja, waarom niet?'
Ik heb mijn twijfels hierover, maar oké. 'Oké.'

Als we thuis zijn, pakt Jurgen meteen de doos met legoblokken. 'Ga je het kleine kindje uithangen?' vraag ik grappend.
'Neehee, ik ga oefenen voor morgen voor de wedstrijd', zegt hij geïrriteerd. 'Sorry hoor, ik wist niet dat je boos werd.'
'Laat me nou maar gewoon met rust.' Met een rot gevoel loop ik naar mijn kamer. Ik wist gewoon dat dit geen goed idee was. Samen kunnen we prima werken. Maar als het om individueel bouwen gaat, is Jurgen heel erg competitief.

*volgende dag*

Ik loop naar het strand, naar de wedstrijd, alleen. Jurgen was al eerder weggegaan. Waarom? Ik hoop gewoon dat het goed komt. 'Hai Maaike.' 'Goedemorgen Willem.' Morgen? Ik kijk op mijn horloge. Ohja, tis elf uur, dat is nog morgen/ochtend. 'Heb je Jurgen toevallig gezien?' vraag ik. 'Ja, hij is zich aan het voorbereiden, daarzo.' Ze wijst naar de plek waar het toernooi gehouden wordt. 'Dankje, en ik had nog een vraagje.' 'Stel maar.' 'Wie zijn allemaal mijn tegenstanders?' 'Euhm... Jeroen, Jurgen, Joey, Martje, Lisa en Maureen.' 'Ah, oké. Dankje Maaike.' 'Geen probleem, veel succes!'

Ik sta nu op mijn plek. De wedstrijd kan ieder moment beginnen. 'Oké, dames en heren. Welkom bij de jaarlijkse strand bouwwedstrijd. Het thema van dit jaar is.... *tromgeroffel* een Tikibar. Jullie krijgen één uur de tijd om een zo mooi mogelijke Tikibar te maken. Als jullie in jullie crikel kijken, zien jullie alle materialen die je mag gebruiken', legt Sandy uit. '3... 2... 1... Veel succes allemaal!' Oké, de tijd is in gegaan. Ik weet al precies hoe ik het ga maken!

*59 minuten later*

'Nog één minuut, ik herhaal, nog één minuut!' Oké, alleen nog de puntjes op de 'i' en ik... ben klaar! Yes! Ik kijk naar hoe de rest het aan het doen is. Joey zijn bar is voor de zoveelste keer uit elkaar gevallen. Martje haar bar staat, maar er zit geen detail in. Lisa en Maureen zijn elkaar aan het kopiëren. Jurgen zijn bar ziet er mooi uit, maar hij lijkt niet stevig.
En... OMG..... Jeroen zijn bar... oké, daar zijn gewoon geen woorden voor. What the frick? Hoe heeft hij dat in ÉÉN uurtje in elkaar kunnen flansen? 'En de tijd is om mensen! Laat alles liggen en kom naar het podium', zegt Corlien.

Iedereen is nu op het podium. 'Oké iedereen, we beoordelen op stevigheid, of de tap werkt en op detail', zegt Corlien.
Als eerst lopen ze naar de bar van Martje. 'Een simpele bar, hij is stevig, de tap werkt, er zit alleen geen detail in', zegt Sandy, die de eerste beoordeling invult. Daarna lopen ze naar de 'bar' van Joey. Daar is echt niks van over. 'Heer Joey, omdat uw bar een hoop materialen is, bent u helaas gediskwalificeerd', zegt Corlien. 'Ach ja, bouwen is niet mijn sterkste kant, het was in ieder geval leuk om een keer te proberen', zegt Joey, die van het podium afloopt en in het publiek gaat staan. Dan lopen ze naar de bar van Maureen, en tegelijkertijd ook van Lisa. Omdat ze elkaar aan het kopiëren waren, wat volgensmij niet mag. 'Mevrouw Maureen en Lisa, elkaar kopiëren is niet de bedoeling. Het spijt mij, maar jullie zijn ook gediskwalificeerd', zegt Maaike. 'Jammer, maar ik gun het de anderen ook wel', zegt Lisa.
'Ja mee eens, kom Lisa we gaan een ijsje eten', zegt Maureen. 'Kom al.' Nu lopen ze naar mijn bar. 'Een mooie, kleine bar met veel detail, de stevigheid is in orde, alleen de tap doet het niet', zegt Sandy, die verder gaat met invullen.
Nu is de bar van Jeroen aan de beurt. Oké, als die één foutje heeft, dan heeft Jurgen waarschijnlijk gewonnen.
'Een luxe bar, veel detail, de stevigheid is optimaal, alleen ook hier doet de tap het niet', zegt Corlien. Oké, dus Jurgen heeft nog kans om te winnen en ik ook. Jurgen zijn bar is ook de laatste die gecontroleerd wordt. 'Een mooie bar, zeer gedetailleerd, de tap doet het en........ *BAM*' Ohnee, hij is ingestort. 'De stevigheid......' Is het enige wat Sandy er nog uit krijgt. 'Het spijt me meneer Jurgen, maar ook u bent gediskwalificeerd', maakt Maaike haar zin af. Ik zie dat Jurgen boos kijkt en boos wegloopt. 'ZAL WEL!' roept hij. 'Jurgen?' En... hij is weg. Ik loop van het podium af en ren achter Jurgen aan. Ik hoor nog wat geroep, maar ik negeer het. Die winst kan me gestolen worden.

Ik zie Jurgen verderop op een rots zitten. Als ik dichterbij kom, hoor ik hem huilen. 'Ik ben echt stom...', zegt hij snikkend. 'Jurgen?' Hij kijkt mij met betraande ogen aan en geeft me een knuffel. 'Sorry dat ik me zo stom gedroeg', zegt hij snikkend. Ik geef hem een klopje op zijn rug. 'Je kunt er niks aan doen, het was de competitie', zeg ik geruststellend.
Hij kijkt mij glimlachend aan en veegt zijn tranen weg. 'Sorry Willem, vrienden?' 'Tuurlijk gekkerd.' 'Kom, we gaan een ijsje halen', stel ik voor. 'Ja, let's go.'

Ruzies zijn er om op te lossen.
Discussies zijn er om te voeren.
En vrienden zijn er om je te helpen.
Een echte vriendschap raak je niet zo snel kwijt.❤️

🌈Korte verhalen🌈Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu