Hikayede İşlenen Hastalıklarla İlgili Kısa Bilgiler

342 12 2
                                    

Öncelikle bu bir bölüm değil, hikayede her bir karakterin sahip olduğu hastalığın derlendiği genişçe bir dipnot... Dipbölüm?

Okumak size kalmış ama üşeniyorsanız bile hikayede her şey yavaş yavaş Seher için aydınlanıyor, tabii Seher çok da aman kütüphaneye gidip birkaç kitap karıştırayım da bu insanların derdi ne öğreneyim kafasında biri değil, yani tam olarak hastalıklarla ilgili bilgi istiyorsanız ya burası ya da google? Gerçi ben de çok derin olarak açıklayamam hepsini, bu bilgiler yine google'layıp öğrendiğim şeyler... Neyse, dediğim gibi okumak size kalmış bir şey. 

SİKLOTİMİK BOZUKLUK (Batu)

Belirtileri bipolar bozukluğa nazaran daha hafif, kısa süreli çökkünlük ve taşkınlık durumudur. Kişi coşkulu dönemlerinde aşırı güvenli, dışa dönük ve aşırı canlıdır. Durgunluk dönemlerinde ise ortada belirgin bir sebep yokken sıkıntı ve karamsar ruh hali içindedir. Coşkulu dönemleri çökkün dönemlerine oranla daha uzundur.

Psikiyatri alanında tanımlanması ve ayrıntılandırılması en zor bozukluklardan biridir. Siklotimi genellikle erken yaşlarda sinsi bir şekilde başlar. Hafif derecede mani ve orta derecede depresyon dönemlerinin bulunduğu hafif şiddette bipolar bozukluktur. Belirtiler en az 2 yıl boyunca olmalıdır. Kadın ve erkekte rastlanması eşit sıklıktadır. Depresif hastaların %15'inde intihar olur. Depresyon tedavi edilmezse 10 ay sürer. Manik atakların yaklaşık yarısı tekrarlar. Manik atak 3-6 ay sürer (tedavi edilmezse). Tedavide ilaç tedavisi, psikoterapi, şok tedavisi kullanılır.

INSOMNIA (Tuana)

Insomnia, her yaş grubunu etkileyen bir sorundur. Insomnia, yetişkinler arasında, kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir. Insomnia, özellikle psikolojik sorun yaşayan insanlarda olmak üzere sosyal statüsü düşük kesimde ve kronik alkoliklerde daha sık görülmektedir. Psikolojik stres, uyku bozukluğuna sebep olan en önemli faktörlerden biridir. Psikolojik sıkıntı yaşayan insanlarda geçmiş dönemlerde oluşmuş olan ya da güncel mevzulardan kaynaklanan bir stres yükü olduğundan, bu kesimde insomnia semptom olarak genellikle görülür. 

Insomnia problemi psikolojik sorunların bir semptomu olarak en çok görülmekle birlikte aşağıdaki durumların da bu soruna yol açma potansiyelleri yüksektir;

Jet lag (uçuştan sonra zaman farklılığından kaynaklanan uyku düzensizliği)

Vardiyalı çalışma

Aşırı veya rahatsız edici gürültü

Rahatsız edici oda sıcaklığı

Medikal veya cerrahi müdahale gerektiren hastalıklar ve/veya bu nedenle hastanede yatma

Madde, alkol gibi uyarıcı maddelerin kullanımı ve/veya kullanımının bırakılması

Fiziksel rahatsızlıklar

DİSTİMİK BOZUKLUK (Fatih)

Diğer bir deyişle kronik depresyon. Bazı araştırmacılar tüm depresyonların biyolojik kökenli olduğunu ve beyindeki kimyasal maddelerin yetersizliğine bağlı olduğunu öne sürerlerken; bazıları da, düşünce sistemindeki psikolojik dengesizliğe dikkat çekmekted,rler.

APA (American psychological association) ya göre, distimi söyle tanımlanıyor; Son iki senedir depresif ruh halinde olmak ve bunun yanı sıra aşağıdakilerin en az ikisinden yakınmak:

İştah azalması veya aşırı yemek isteme

Sürekli yorgunluk durumu 

Düşük benlik algısı 

ÖLGÜNHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin