Βρες τον τύπο σου

216 21 1
                                    

Υπάρχουν δύο τρόποι να βρει κανείς τον τύπο του.

Ο ένας είναι εύκολος και γρήγορος αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει λάθος αποτέλεσμα
Ο άλλος είναι πιο περίπλοκος και βαρετός αλλά θα βγει πολύ πιο σωστό αποτέλεσμα

Θα παραθέσω και τους δύο




1ος τρόπος

Εξωστρεφής (E) ή Εσωστρεφής (I)
1) Ο εξωστρεφής τείνει να εξωτερικεύει την ενέργεια του. Σε μια συζήτηση θέλει να βγάλει από μέσα του τις σκέψεις του. Θέλει να εκφράζεται άμεσα και γρήγορα. Όταν θέλει να ξεκουραστεί, πηγαίνει σε φίλους, και κοινωνικοποιηται. Πχ αν είναι σε ένα πάρτυ/συναυλία κλπ, όσο περνάει η ώρα, τόσο πιο καλά νιώθει. Παρόλα αυτά, δεν είναι απαραίτητα κοινωνικος, ενοχλητικός, πολυλογας, συνεργάσιμος και party animal. Απλώς ψάχνει απαντήσεις στον εξωτερικό, αληθινό κόσμο.
2) Ο εσωστρεφής τείνει να εσωτερικεύει την ενέργεια του. Σε μια συζήτηση θέλει να παρατηρεί τους άλλους, να ακούει και να σκέφτεται χωρίς να αντιδρά. Θέλει τον χρόνο του για να σκεφτεί, για να καταλάβει κάτι, ή για να πράξει. Όταν θέλει να ηρεμήσει, μένει μόνος του. Όσο περισσότερο κοινωνικοποιηται, τόσο πιο πολύ κουράζεται. Πάραυτα, δεν είναι απαραίτητα μοναχικός, ντροπαλός, σιωπηλός, κλειστός και ήρεμος. Απλώς ψάχνει απαντήσεις στον εσωτερικό, ψυχικό (μη αληθινο) του κόσμο.

Αισθητικός (S) ή Διαισθητικός (N)
1) Ο αισθητικός είναι συνήθως ρεαλιστής και προσγειωμένος. Πιστεύει κυρίως μόνο αυτά που αντιλαμβάνεται με τις 5 αισθήσεις. Για να του αποδείξεις κάτι πρέπει να του δώσεις πρακτικά στοιχεία και αληθινά γεγονότα που να το επιβεβαιώνουν. Μπορει να του αρεσει η σιγουρια και η οικειοτητα. Μαθαίνει ευκολότερα με τη hands on χρηση και μέσω της εμπειρίας. Ζει κυρίως στο παρόν ή στο παρελθό, και βλέπει τα πράγματα έτσι όπως είναι/ήταν.
2) Ο διαισθητικός είναι συνήθως αιθεροβάμων και ευφάνταστος. Πιστεύει κυρίως μόνο αυτά που αντιλαμβάνεται με τη φαντασία του ή αυτά που δεν είναι υλικά. Του αρέσουν τα κρυφά νοήματα, οι μεταφορές, οι πιθανότητες και οι συμβολισμοί. Δεν είναι πρακτικος και μαθαίνει καλύτερα μέσω της θεωρητικης σκέψης και των πιθανοτήτων. Ζει κυρίως σκεπτόμενος το μέλλον ή το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα.

Σκεπτικός (T) ή Συναισθηματικός (F)
1) Ο σκεπτικός αποφασίζει αντικειμενικά. Για οτιδήποτε κι αν κάνει πρέπει να υπάρχει λόγος και επιχειρηματολογία. Δεν ερμηνεύει τα πράγματα, αλλά τα βλέπει αντικειμενικά. Ασχολείται περισσότερο με θεωρίες και πράγματα πάρα με ανθρώπους. Δεν είναι απαραίτητα λογικός, έξυπνος ή κακός. Π.χ. Adele
2) Ο συναισθηματικός αποφασίζει υποκειμενικά. Δεν του αρέσει να σκέφτεται τους λόγους για κατι. Από τη στιγμή που του αρέσει ή τον ικανοποιει ψυχικά, δεν χρειάζεται να αιτιολογήσει. Ερμηνεύει τα πράγματα και ασχολείται πολύ με την ηθική και τις αξίες των ανθρώπων. Δεν είναι απαραίτητα ευαίσθητος, παράλογος ή καλός. Π.χ. Hitler

Μέχρι τώρα πρέπει να έχετε καταλήξει σε 3 γράμματα. Π.χ. ESF, EST, ENF, ENT, ISF, IST, INF, INT

Όσοι είστε εξωστρεφεις (ESF, EST, ENF, ENT) και γενικά σαν άνθρωποι είστε χαλαροί, go with the flow, της τελευταίας στιγμής, πολύ άνετοι με το χρόνο σας, και αναποφάσιστοι, τότε προσθέστε στον τύπο σας το γράμμα P (ESFP, ESTP, ENFP, ENTP). Όσοι εξωστρεφείς πάλι, είστε πολύ αγχώδεις, αποφασιστικοί, σας αρέσει να plan ahead, να τα έχετε όλα προσχεδιασμένα και ξέρω γω να κάνετε καμία to do list, τότε προσθέστε το γράμμα J (ESFJ, ESTJ, ENFJ, ENTJ).

Όσοι είστε εσωστρεφείς (ISF, IST, INF, INT) και είστε yo with the flow, χαλαροί, αυτοσχεδιαζετε, αναποφάσιστοι κλπ, τότε προσθέστε το γράμμα J, όχι το P οπως οι εξωστρεφείς (ISFJ, ISTJ, INFJ, INTJ)
Ενώ όσοι είστε εσωστρεφείς και αγχώδεις, αποφασιστικοί, planners, to do lists κλπ τότε προσθέστε το γράμμα P (ISFP, ISTP, INFP, INTP).

Και έχετε τον τύπο σας 😁
Κι αν τους μετρήσετε όλους, είναι 16 τύποι..

Αυτός ήταν ο γρήγορος εύκολος τρόπος. Στο άλλο κεφάλαιο ο δεύτερος..

Μία Θεωρία ΠροσωπικότηταςWhere stories live. Discover now