Βρες τον τύπο σου 2

214 16 1
                                    

Υπάρχουν οκτώ γνωστικές λειτουργίες στον εγκέφαλο οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικές δραστηριότητες μας. Τέσσερις από αυτές αφορούν τον τρόπο που αποφασίζουμε, και τέσσερις αναφέρονται στον τρόπο που δεχόμαστε πληροφορίες από το περιβάλλον μας. Χρησιμοποιούμε όλες τις λειτουργίες, αλλά προτιμούμε κάποιες από αυτές, και έτσι, ανάλογα με τη σειρά προτίμησης τους, δημιουργείται ένας τύπος προσωπικότητας.

Οι λειτουργίες που έχουν να κάνουν με το πώς δεχόμαστε πληροφορίες, λέγονται αντιληπτικές, και είναι οι εξής:

Αίσθηση (Sensing) και
Διαίσθηση (iNtuition)

Η αίσθηση χωρίζεται σε:

Εξωτερική αίσθηση (Se)
Η Se, είναι η λειτουργία που δέχεται πληροφορίες όπως ακριβώς είναι αυτή τη στιγμή στο περιβάλλον. Χωρίς να τις τροποποιεί ή να τις βλέπει υποκειμενικά. Η Se θέλει να ζει στο παρόν, να αντιδρά άμεσα στις καταστάσεις και σκέφτεται βραχυπρόθεσμα. Το μυαλό του Se ανθρώπου, συνεχώς παρατηρεί το εξωτερικό του περιβάλλον και θέλει να δρα σε αυτό. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι αποσπούνται πολύ εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα, έχουν καλή αισθητική αντίληψη, φαίνεται να ζουν εδώ και τώρα και βρίσκονται σε μια συνεχή κίνηση.
• "δεν μπορώ να διαβάσω γιατί βλέπω αυτό και μου αποσπά τη προσοχή"
• "θέλω να πάω εκεί και να κάνω αυτό..."
• "κοίτα αυτό πίσω σου"
• "παρατήρησες ότι εκεί υπάρχει κάτι;"
• "θέλω να κάνω και αυτό και αυτό και μετά να πάω εκεί και εκεί..." κλπ

Εσωτερική αίσθηση (Si)
Η Si λειτουργία, όταν βρίσκεται σε μια καινούργια κατάσταση, ενστικτωδώς ανακαλεί και θυμάται παρόμοιες καταστάσεις για να μπορέσει να τις συγκρίνει με την τωρινή κατάσταση. Έχει την τάση να κατηγοριοποιεί και να οργανώνει πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορεί να τις ανακαλέσει και να τις συγκρίνει με νέες πληροφορίες. Αυτοί οι άνθρωποι παρατηρούν λεπτομέρειες για τις οποίες οι άλλοι μπορεί να αδιαφορούν, αντιλαμβάνονται οτιδήποτε είναι διαφορετικό σε σχέση με άλλες φορές και τείνουν να έχουν επαναλαμβανόμενες συνήθειες που τους προσφέρουν σταθερότητα, ρουτίνα και ασφάλεια.
• "την τελευταία φορά που έφαγα αυτό το φαγητό από εσένα, δεν είχες βάλει αυτό το υλικό"
• "παλιά δεν ήταν έτσι"
• "σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, είχε συμβεί αυτό"
• "προτιμώ να ακολουθώ ένα στάνταρντ πρόγραμμα"
• "η παλιά μου ηλεκτρική σκούπα λειτουργούσε έτσι, άρα έτσι ίσως λειτουργεί και η καινούργια" κλπ

Η διαίσθηση χωρίζεται σε:

Εξωτερική διαίσθηση (Ne)
Η Ne έχει ταλέντο στο να βλέπει όλες τις πιθανότητες σε οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν είναι λειτουργία απόφασης, αλλά αντίληψης, αυτό σημαίνει ότι επειδή μπορεί να δει όλες τις απόψεις για ένα θέμα, δεν σημαίνει και ότι τις ενστερνίζεται. Έτσι, πολλές φορές φέρει τον τίτλο του αντιδραστικού και του αντίλογου. Η Ne είναι γρήγορη στην σκέψη της, ιδεαλίστρια, εκκεντρική. Ο Ne άνθρωπος μπορεί να συνδέει αταίριαστες ιδέες μεταξύ τους, να αναλύει κάτι σε επιμέρους κομμάτια, να κάνει καταιγισμό ιδεών, να ακολουθεί τη φαντασία του, να είναι καινοτόμος, να παρατηρεί μοτίβα και να βλέπει τα πράγματα έτσι όπως θα μπορούσαν να είναι και όχι έτσι όπως είναι πραγματικά.
• "το ιδανικό θα έπρεπε να ήταν έτσι"
• "ακούγοντας τη λέξη 《ζωή》, μου έρχονται στο μυαλό 17 διαφορετικά πράγματα, η φίλη μου η Ζωή, η έννοια της ζωής...κλπ"
• "αλλάζω θέμα συζήτησης αλλά σχετικά με αυτό που είπες για το ποδόσφαιρο, ξέρω κάτι παρόμοιο για τους αριστερόχειρες ανθρώπους..."
• "ισχύει αυτό που λες αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν άλλες 4 διαφορετικές οπτικές του θέματος και πρέπει να τις σκεφτείς όλες" κλπ

Μία Θεωρία ΠροσωπικότηταςWhere stories live. Discover now