14. Poglavlje

4.1K 327 32
                                    

Iako ju je sve boljelo , međunožje , bedra ,noge, Jane je marširala po dvorištu.Prošla noć je ostavila tragove na njoj.

"Gad, obični gad. Eto to je on. I radi koga ja posta grešna? Radi gada...." nastavila je s pričom ali je Lily nije slušala. Njena sestra sada neće prestati jer je ljuta a i svakako neće ništa pametno reći. Obično kad je ljuta ponavlja jedne te iste rečenice. Poenta svega će biti da je on gad.

Nju je više zanimalo kako je svećenik umro. I ko ga je ubio? To može biti samo onaj poglavar za koga se Jane trebala udati. Sigurno je saznao da je sestra ovdje , što znači da je otac u blizini isto. Obje su u opasnosti.

Najbolje bi bilo da se sakriju u kakvu prostoriju gdje ih neće lako naći. Štala! Jane svakako nikad nije vidjela kravu. Znala je da opiše sve dijelove i da kaže koliko mlijeka daje i koja je dobit ali kako izgleda , e to nije znala. A Lily koja je vrijeme provodila s životinjama u štalama je bila svjesna svega. Iako su mnogi mislili da provodi sa konjušarem , to nije bila istina. Ali pustila je da vjeruju . Htjela je da dođe na loš glas kako se ne bi udavala. Ono što niko ne zna jeste da Lily nije ostalo dugo vremena da provede na ovom svijetu. Kad je bila u gradu zadnji put proročica je sve pogodila o njoj i onda joj rekla da će do kraja godine umrijeti. A Lily je iskreno vjerovala u to. I zbog toga se nije htjela udati. Htjela je uživati u životu , barem ovo malo vremena što joj je ostalo.

Uhvatila je Jane za ruku , Jane koja je pričala i nije obraćala pažnju na svijet oko sebe . Ušle su u štalu koja je bila veća nego što je očekivala . Pregrade su bile pune krava , svinja, kokoši su slobodno hodale . Mačka je ležala na gredi iznad glave. Sve životinje su bile zdrave i uhranjene. Ispuštale su zvukove u pozdrav. Štala je bila sasvim uredna.

Jane odjednom prestade pričati i krenu upijati svijet oko sebe. Okretala se oko sebe i osmijeh joj se pojavio na licu. Uhvatila je Lily za ruku i tjerala da joj sve polako objasni. Svaku informaciju je fino snimila negdje u mozgu.

Gavin je vidio kako obe odlaze u štalu i bio je miran. Stražar je najavio pristizanje veće grupe konjanika. Iako su oni bili izolirani , ono što se vidjelo s puta nije bilo ni pola imanja koliko ima na padini iza zamka. Njihov broj premašuje mnoga očekivanja. Vojnici su bili spremni i poredani oko poglavara. Trube najaviše dolazak ispred kapije. Vrata se otvoriše i mačevi i strijelci su svi napeto čekali i gledali u poglavara. Poglavar podignu ruku i svi spustiše oružja. Ušlo je pet osoba , a svi ostali su ostali ispred kapije. Četiri vojnika i neki stariji čovjek. On je gledao zapanjeno u okupljene vojnike u dvorištu.Bili su prizor za vidjeti. Čovjek koji je imao oči njegove žene. Što znači da bi ovo samo mogao biti gad koji ju je prodao. Došle su do njega priče o tom engleskom plemiću željnom novca i slave. I sad je taj isti gad stajao ispred njega. Ruke su mu bridile od želje da povuče mač i zabije ga ovom odvratnom starcu u trbuh zbog sveg zla što je nanio onim jadnim djevojkama.

" Dolazim u miru." progovori. " Želim razgovarati s poglavarom McCainovih. Ja sam grof Hackney. Želim da vidim jednu od svojih kćeri kako bi se uvjerio da su žive. Moje jafno srce ne bi moglo podnijeti da im se nešto desi."

Gad. Obični gad. Kao da će on pasti na njegovu glumu. Koje laži!

" Grof Hackney. Otkud vam ideja da su vaše kćeri ovdje. Mi smo ponosi Škoti. Mi ne zaboravljamo historiju niti prošlost. Nikad. Zašto mislite da bi mi pružili utočište engleskinjama?"

Hackney nije progovarao neko vrijeme.

"Ja sam dobio informaciju da se jedna engleskinja krije ovdje."

"Od koga?"

"Šta od koga? Od koga se krije ili od koga sam dobio informaciju?"

"Pa kad već imam te opcije , oboje."

U potrazi za srećom 🔚 Tiskana 📚Where stories live. Discover now