33. Poglavlje

3.3K 300 13
                                    

Dani na Visočju su prolazili polako. Dok bi sunce izašlo s jedne ,a zašlo s druge strane klan bi bujao od priprema.
Priprema za novi život.

Mjeseci su prolazil, vrijeme se mijenjalo a njim i poglavarica. Svakim danom bila je sve bolje, zdravija I rumenija. Svakim danom sve šira ,krupnija I sporija. Što je svima bilo jasno ,osim njoj.

Još uvijek je pokušavala da se kreće kao prije , da žuri niz strme predjele , da
se penje uz uzbrdice. I opet je počela da priča. Pričala je konstantno, bebi u stomaku ,pratiocu koji je išao uz nju ,Miriam u zamku , svima osim poglavaru koji se dnevno sakrivao nekoliko sati ,samo da odmori uši.

Pričala je drveću , cvijeću, nebu kad bi legla na travu I posmatrala to čarobno plavo prostranstvo. Malo je reći da su svi zahvaljivali Bogu na mirnim noćima.

Svuda ju je pratio njen odani razigrani pas ,  kojeg je vječito imala prljave suknje. Volio je poglavaricu više od bilo čega I bilo koga. Kad bi se neko usudio pokušati spustiti dlan na njezin ogromni trbuh ,ogolio bi očnjake. To je bio Gavin , najčešće.

Obojica su Jane smatrala svojom I taj mirni sukob se odvijao među njima. Toga su svi svjesni bili osim ,naravno, Jane. Kudila bi Sheparda kad bi režao na Gavina , a onda Gavina kad bi povisi glas na njega. I za njenu dobrobit I dobrobit djeteta ,sklapali su prisilno primirje.

Klan je umirao od smijeha zbog tih malih scena. Naravno ne javno , nego iza zatvorenih vrata sa svojim supružnicima i ukućanima.Sjećali bi se scene kako poglavar prolazi dvorištem, a poglavarica iz suprotnog smijera ide prema njemu sa svojim vrijednim pratiocem. Shepard I poglavar su se gledali u oči ,dok je Jane bila zauzeta pričajući njegovom vazalu nešto. Poglavar je podigao dva prsta I uperio u svoje oči pa prema Shepardu , a ovaj bi podigao glavu I uvukao je pod Janin dlan I ona ga je odsutno počela milovati. Klan se mogao zakleti da je vidio osmijeh na Shepadovom licu.

Gavin je trenutno bio na jednom od pohoda izbjegavanja Jane. Bio je u zavaljen u sijenu I jednu vlat je vrtio u ustima dok su mu ruke bile pod glavom. Bio je sretan. U jednom trenutku je skoro zaspao, a onda je čuo nepogriješivi zvuk svoje ljubavi kako se približava I cijelo tijelo mu se napelo. Volio ju je svim svojim bićem ,ali ta kad krene pričati ne staje ni zraka da udahne.

" Graeme jesi vidio poglavara slučajno? Obećao mi je pomoći nešto, ali ne mogu nigdje da ga nađem. Pitala sam I Miriam I Logana I Grahama ,pa čak I par žena,  ali niko nije znao. Pitam se gdje je otišao , zar ne zna da se obećanja....."
I njen glas nestade u daljini.

Malo zatim vrata staje se otvoriše I Graemova glava proviri. Gavin mu podigne palac. Ovaj se nasmija I zatvori vrata. Osigurao je sebi par sati tišine za danas.

Jane je s druge strane žurila da ga pronađe. Grčevi su postali sve češći I pričala je kako bi zaboravila na to. I sad kad treba da se porodi , Gavina nije bilo.

Negdje na pola puta ,osjetila je olakšanje I stala. Osjetila je tečnost kao curi niz nju I snažan bol joj propara nutrinu. Snažno se uhvatila za Shepardovu ogrlicu I šapnula mu
" Idi dovedi Gavina."
Znala je da od vazala neće imati koristi I da mu kaže neće je čuti. Mislio je da nije primjetila da je nakon prvih mjesec dana počeo gurati tkaninu u uši kako je ne bi čuo više. Znala je da puno priča , ali jednostavno je tako. Jače je od nje. Bila je nervozna zbog poroda I dešavanja u sestrinom klanu I njenom željom da se osveti svima. A kad je nervozna ,Jane priča.

Shepard je spustio nos na tlo I pronašao trag onoga po kojega je poslan. Brzo se uputio nazad prema štali I grebao šapama dok se vrata nisu otvorila I onda pronašao Gavina. Došao je blizu njega I krenuo lajati I režati I povlačiti ga za rukav. Gavin je skočio jer je znao da nešto nije u redu.

Pas je išao prvi, a on za njim. Trčali su obojica do Jane koja je ležala na travi kao mnogo puta do sad I gledala u nebo. Vazal je sjedio nedaleko od nje I gledao u daljinu. Gavin nije znao šta se dešava ali nešto nije bilo kao inače.
" Gabriel ,šta se dešava?" upita Gavin, a dobije tišinu kao odgovor.
"Gabrijel !!"
Tišina.

"Ne čuje te." reče bolnim I tihim glasom Jane.
"Kako me ne čuje?"
"Zato što je pronašao način da me ne čuje , kao I ti. Nemoj misliti da je tvoje sakrivanje u štali ostalo neprimjećeno. Ali dopuštala sam da ti prođe sve dok si bio sam tamo , jer kunem ti se Gavine da si se valjao s drugom tamo...."

" Jane , začepi. Nit mi se sviđa to što pričaš niti želim da slušam. On ne radi svoj posao kako treba jer ne može čuti opasnost . A zašto je Shepard došao po mene? "

I dok je on završavao pitanje jedan trud je pokosi I ona krenu jaukati I držati se za stomak. Gavin je poblijedio I viknuo na Gabriela da ode po pomoć. Ali kako nije dobio nikakvu reakciju ,uzme Janinu cipelicu koju je skinula I udari ga s njom u glavu. Ovaj je skočio ,izvukao mač I krenuo da se okreće oko sebe. Onda je ugledao poglavara I podigao obrve.
"Bože okružen sam debilima." promrmlja Gavin.

Onda je primjetio da Shepard ide a za njim Miriam I služavke. Pa ako ništa izgleda da je pas pametniji od njih sviju.

Jane ga je čvrsto držala za ruku , noktiju zabijebih u njegovo meso. Miriam I ostali su potrčali prema njima, I kad se spustila ispred nje Miriam je podigla suknju dok su ostale podigle platna oko njih ,kako bi poglavarica I njena intima bila zaštićena od pogleda.

Miriam podiže glavu I klimnu poglavaru ,koji je skočio pa sjeo pa opet skočio , pa na kraju ipak sjeo. Uhvatio Jane ispod ruku I podigao prema sebi. Njena leđa uz njegova prsa, njene noge unutar njenih kako bi ih raširio I držao tako a prste je isprepleo s njenima I ona ih je stisnula tako jako da je pomislio da će ostati bez njih.

Porođaj je proticao bez problema. Sluškinje su donijele čiste krpe , vrelu vodu , makaze, donijele jastuke I dekice da olakšaju poglavarici. Miriam je malo malo provjeravala a neko je brojao prolaz vremena između dva truda. Gavin se znojio I srce ga je boljelo svaki put kad bi se Janino lice zgrčilo. Govorio je sebi da joj to nikad više neće uraditi , ali kad bi trud prošao I lice opet postalo blaženo ,promijenio bi mišljenje.

Mala Margaret ,zvana Maggy rodila se na livadi punoj cvijeća. Na svojoj zemlji , na čistom zraku. Rodila se okružena klanom ,koji se zakleo da će je čuvati srcem I dušom. Mala Maggy je odmah pokazala majčin glas , ali očevu crnu kosu. Bila je slika I preslika oca.

Mala Maggy je tek otkrila svijet , a klan će uskor otkriti da je Maggy naslijedila više majčinog nego što su mislili. Mir koji je dugo vladao Visočjem ,biće pod nogama male crnokose škotkinje.

Maggy I njen najbolji prijatelj Shepard odlučili su Visočje staviti pod svoje noge.

U potrazi za srećom 🔚 Tiskana 📚Where stories live. Discover now