Internet

32 4 0
                                    

"Jak se tešíš na první hodinu, Romo?" zeptal se svého kamaráda. Ten zvedl zadumaný pohled od chodníku a nechápavě se na něj zadíval.
"Co se děje první hodinu?" zeptal se ho.
"No, budeme se učit o internetu, ne?" prohodil vesele Zack. "Ty se netěšíš, až se dozvíš víc o té mystické, magické síle, která kdysi spojovala kompletně celou Zeměkouli?"
"Jo tohle, hm," zabručel si pro sebe Roma.
"Ale noták, neříkej, že tě to nezajímá. Místo, kde máš miliardy a miliardy informací, možnost je vyhledat mnohem rychleji, než v elektronické knihovně. Představ si tu pohodu, jak by se psaly domácí úkoly, kdyby sis to jenom někam napsal a vžum a měl bys výsledek. A jak by se psaly projekty. Prostě bys tam něco napsal a nepotřeboval bys vůbec nikam chodit, do žádné knihovny" rozplýval se Zack.
"To si trochu idealizuješ," zamračil se Roma." Internet je celosvětový systém propojených počítačových sítí, taková síť sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících internet je bezproblémová komunikace (výměna dat.)."
"A to z tebe vypadlo jak," zamrkal překvapeně Zack.
"Nevím, půlce slov pomalu nerozumím," pokrčil rameny Roma.
"A odkud to víš?" zeptal se podezřívavě Zack.
"Tak to nevím přesně," znovu pokrčil rameny. "Myslím, že od tetičky Wikipedie. Ta mi vždycky říká, že prvotní informace jsou výborný odpich. Nebo možná od strýčka Googla, teď si nejsem jistý. Ale od bratránka Explorera to nebude, víš, on je trochu retardovaný a než něco řekne, tak mu to trvá."
"Tak to máte dost chytrou rodinu," kývl uznale Zack. "O internetu se toho momentálně moc neví. Nikdo si to nedovede pořádně představit. Ví se, že byl před sto padesáti dvěma lety, roku 2135 zničen, ač měl být zkonstruován jako nezničitelný," poučoval ho Zack.
"Ale, pokud je tam tolik informací, proč si myslíš, že by se tam dobře vyhledávaly?" zeptal se o krok zpátky Roma.
"No, to je jasný," rozhodil Zack rukama. "Prostě jsi mu napsal, co měl hledat a bum, měl jsi to. Jako když v Elektronické knihovně zadáš jméno knížky a katalog ti řekne, kde je uložená, akorát že máš informace hned a ještě k tomu kdekoli potřebuješ."
"Ale když tam může psát každý?" brzdil jeho nadšení Roma. "Co když tam jsou i nějaké snůšky nesmyslů?"
"Proč by je tam někdo dával?"  nechápal Zack.
"No, aby někoho spletl, pro zábavu? Máma Mozilla vždycky říká, důvěřuj, ale prověřuj, protože informací je strašně moc a je potřeba vytřídit, které jsou správné."
"Jak je možné, že na všechno znáš odpověď?" zeptal se podezřívavě Zack.
"Někde v hlavě se mi sem tam něco vynoří," odbyl otázku Roma. "Vlastně ani nevím, jak je to možné."
"A co třeba Verlyba, věděl bys něco zajímavého?"
"Verlyba obecná, neboli Verlybus verlybus. Jméno tohoto vzácného podivuhodného živočicha svádí k záměně se známým kytovcem ,ale obě tato zvířata spolu nemají téměř nic společného. Verlybu obecnou poprvé popsal německý biolog..." spustil Roma.
"Stačí," zastavil ho rychle Zack. "Romo, verlyba je nesmysl. To neexistuje. Kdysi jsem to hledal v knížkách, ale nic takového jsem nenašel."
"Ale, jak to? Vždyť verlyby... Kůže verlyb se srstí je velice vzácným a vyhledávaným materiálem pro výrobu luxusních rukodělných koženářských výrobků a proto jsou přes svou nebezpečnost verlyby často loveny, s ohledem na zachování celistvosti pokožky poměrně riskantními metodami. Verlyba nesnáší hypermetylchlortripsiny, které se využívají k výrobě antiverlybantů, sprejů (většinou s několikahodinovou účinností), které brání verlybě, aby mohla spolknutého lovce začít trávit..."
"Stačí," začal se Zack dusit smíchy. "To neslyšíš, jaké říkáš pitomosti?"
"Jak bych to asi tak mohl vědět, kdyby to neexistovalo?" urazil se Roma.
"Ty to nechápeš, že?" usmál se Zack. "Nějakým způsobem máš z vlastní hlavy přístup k internetu. A verlyba je jedna těch pitomostí."
"To by mi táta Wolfram řekl, ne? Kdyby to měl i on, pak bych to mohl mít i já, ne?" zamračil se nepřístupně Roma.
"Jak, že se jmenuje tvůj táta?" zajíml se Zack.
"No, má dvě jména, Wolfram a Alfa," zarazil se Roma. "Proč to chceš vědět?"
"Podezřele mi jména tvé rodiny připomínají jména internetových prohlížečů, co je znám," zamračil se podezřívavě Zack.
"Kolik máš ještě bratranců?"
"No, dospělého bratránka Youtuba, který pracuje jako filmový režisér, pak malikého bratránka Whattsappa, co každému na potkání všechno vykecá... bylo by jich hodně," zamyslel se zdlouhavě Roma.
"Kámo, jsem si celkem jistej, že seš taky ňákej prohlížeč," plácl ho po zádech Zack.
Roma chvíli urputně přemýšlel.
"No uznej, že to dává smysl," plácl ho Zack po zádech, že skoro upadl.
"Ne prohlížeč," zvedl náhle zděšený pohled Roma. "Já jsem příští internet."
"No, minimálně se na to můžeš zeptat doma," zvedl obočí Zack.
"Za pokus to stojí, ale i tak je to podle mého názoru megasuper. Jo, chci s tebou příštích minimálně pět let psát všechny školní projekty, jasan?" Zamluvil si ho okamžitě. "Ale nesměj bejt o verlybách. A teď sebou hoď, nebo nám uletí autobus."

Zdroje pro internetové stránky:
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Internet
http://desir.hrejsi.cz/minidesir/verlyba.html

Povídky z vedlejších vesmírůWhere stories live. Discover now