"Ο Αγιος της Πολιτικης" (1)

113 7 47
                                    

  Αποφασισα να αφιερωσω το πρωτο μου κεφαλαιο στον πρωτο κυβερνητη της Ελλαδας, τον Ιωαννη Καποδιστρια.Σιγουρα γνωριζετε καποια πραγματα για την προσωπικοτητα του.Ας μαθουμε λοιπον κατι παραπανω για τον ανθρωπο αυτο που ακομα και σημερα φαινονται οι πραξεις του.

Κατα αρχας, να λυσω τον γριφο.Για να αναλαβει τη θεση του κυβερνητη,στερηθηκε τα πλουτη,την θεση και τον καθολου ευκαταφρονητο μισθο του απο τον Ρωσο τσαρο.Αρνηθηκε επισης,τον μοναδικο του ερωτα που γνωρισε στην Ρωσια,καθως και την ιδια του τη ζωη οταν δολοφονηθηκε.Γνωριζε οταν ενεργουσε κατα των προκριτων οτι μια μερα θα θυσιαστει για την Ελλαδα και θα πληρωσει το τιμημα της ανιδιοτελειας του.Ας αρχισουμε λοιπον με τα βασικα.

Αριστοκρατικης καταγωγης,γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Κερκυρα,με πατερα γνωστο δικηγορο.Ηταν το μικροτερο απο τα 6 παιδια της οικογενειας.Μητερα του η Διαμαντινα Γονεμη,γυναικα αριστοκρατικης καταγωγης απο την Κυπρο.Ελαβε αξιολοξη εκπαιδευση που περιελαμβανε τα Λατινικα,τα Ιταλικα καθως και τα Γαλλικα.Σπουδασε στο πανεπιστημιο της Παντοβα ιατρικη και στο νησι του εμεινε γνωστος κυριως για υπηρεσιες που παρειχε ως γιατρος χωρις κανενα κερδος.Λεγεται μαλιστα οτι οχι μονο γιατρευε φτωχους αρρωστους χωρις αμοιβη,αλλα τους αφηνε και χρηματα κατω απο τα μαξιλαρια για την αγορα φαρμακων.Η πραγματικη καταγωγη της οικογενειας φαινεται οτι ηταν το ακρωτηριο Ιστρια της Αδριατικης ( Capo d' Istria ) εξου και Καποδιστριας.

  Κατελαβε πολλα πολιτικα αξιωματα κατα τη διαμονη του στην Κερκυρα, με κυριοτερο αυτο του γραμματεα (σημερινος υπουργος).Επεβαλε την ταξη στην Κεφαλλονια οταν δημιουργηθηκε μια εξεγερση του λαου και συμμετειχε στην βελτιωση της αμυνας των επτανησων που οι Οθωμανοι επιθυμουσαν να διεκδικησουν.Αξιζει να σημειωθει οτι πολλες φορες οι ιδεες του ηταν τοσο φιλελευθερες που θεωρηθηκε προδοτης της αριστοκρατιας.Μετα απο καποια χρονια εφυγε για τη Ρωσια,αφου του εγινε προταση και αρχισε να ευνοει την επανασταση των Ελληνων εστω και απο τοσο μακρια.

Στη Ρωσια τα πραγματα αρχικα ηταν ευκολα.Ειχε την συμπαθεια του τσαρου Αλεξανδρου καθως και πολλων αξιωματικων.Ζουσε μεσα στη χλιδη και αφου περασε απο πολλα αξιωματα και αποστολες στην Αυστρια,την Ελβετια και τη Γαλλια εγινε υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας.Στην Ελβετια μαλιστα,οργανωσε την χωρα,το συνταγμα καθως και την ουδετεροτητα της(που διατηρει μεχρι σημερα😂).Γι αυτους τους λογους, ονομαστηκε επιτιμος πολιτης της Ελβετιας, τιτλο που λιγοι φερουν εως σημερα και θεωρειται εθνικος ευεργετης (υπαρχει και αγαλμα στην Ελβετια).

-----------------------------------------------------------

Αυτα λοιπον σημερα για τον Καποδιστρια.Ξερω,ειναι πολλα,αλλα πολλα ειναι και αυτα που εκανε.Θα ανεβασω και δευτερο κεφαλαιο για το προσωπο αυτο που θα αφορα την πορεια του στη Ρωσια,τις επικες διαμαχες του με τον Μεττερνιχ,την σταδιοδρομια του ως κυβερνητης της Ελλαδας,τη δολοφονια του και φυσικα τη γνωμη μου για εκεινον.Α και τον ανεκπληρωτο ερωτα του για να μη μιλαω μονο για πολιτικη και διπλωματια.

Εσεις τι λετε;Ηταν ο Καποδιστριας θυτης η θυμα της ιστοριας;Ποια ειναι η γνωμη σας γι' αυτον;Πως σας φαινεται ως τωρα;Χωρις να θελω να φανερωθω,νομιζω οτι σας εχω δωσει στοιχεια που συνθετουν την αποψη μου γι'αυτον😂.

Fun fact:Εχω γραψει 500 λεξεις μονο και εχω πεθανει.

Χιλια συγγνωμη αν σας κουρασα.Τα λεμε την Παρασκευη η την Πεμπτη με ενα δευτερο κεφαλαιο.Τα λεμεεε!!!❤❤❤

              Ο νεαρος Καποδιστριας

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

              Ο νεαρος Καποδιστριας

Ιστοριας ΣελιδεςWhere stories live. Discover now