"Ο Αγιος της Πολιτικης"(2)

123 6 48
                                    

  Γεια σας!!!!!Πως ειστε;Καλες γιορτες να εχετε και ευτυχισμενο το νεο ετος αν δεν τα ξαναπουμε.Αποφασισα να γραψω σημερα για τον Καποδιστρια και ετσι να συνεχισω την επομενη φορα με το νεο μας προσωπο,που ειναι...........ο Μαξιμιλιανος Ροβεσπιερος.Το ξερω,αργησα να ανεβασω,αλλα δυστυχως δεν ειχα εμπνευση για να γραψω.Το κεφαλαιο που ακολουθει ειναι σε μορφη διηγηματος οπως θα διαπιστωσετε παρακατω.Καλη αναγνωση!!!!!❤
-----------------------------------------------------------
 
   Πιστευετε στους οιωνους;Ειτε καλους ειτε κακους.Απο την εποχη των αρχαιων Ελληνων ηταν γνωστοι οι οιωνοι,τα σημερινα "σημαδια"."Εις οιωνος αριστος αμυνεσθαι περι πατρης" ελεγε ο ανυπερβλητος Ομηρος μεσω του Εκτορα.Και τωρα εγω.Τι εχω να πω εγω προσωπικα για τους οιωνους;Εγω τιποτα.Η ιστορια ομως πολλα...
-----------------------------------------------------------
  Μια ακομη Κυριακη.Ποσο θα αντεχε;Τα πραγματα γινονταν ολο και χειροτερα.Οι Μανιατες προκριτοι ειχαν εξαγριωθει.Η τιμη τους θα μπορουσε να αποκατασταθει μονο με το αιμα του "ρωσικου οργανου"."Βλεπε".Ειχε ηδη ηχησει στο Ναυπλιο μια φορα.Και θα ακουγοταν και δευτερη.Μια λεξη.Ηταν ομως κατι παραπανω απο μια απλη,αθωα λεξη.Ηταν το συνθημα που θα εσωζε την Ελλαδα απο τον "Ελληνα νεκροθαφτη".Αυτον τον ανυποφορο τυραννο οπως τον ελεγαν.
  Το δηλητηριο τελικα δεν απεδωσε.Ο δουλος δεν περασε απαρατηρητος απο τον Κυβερνητη,ο οποιος οχι μονο δεν τον σκοτωσε,αλλα τον αφησε να φυγει ζητωντας του να μη πει τιποτα για την αποπειρα δολοφονιας του."Μα ειναι τοσο αφελης η θελει να πεθανει;" αναρωτιοντουσαν οι Μαυρομιχαλαιοι.
  Εκεινος παλι αν και πανικοβληθηκε, ενιωθε οτι πρεπει να παραμεινει ψυχραιμος και γενναιος.Η χωρα αλλωστε ειχε πιο σοβαρα θεματα να αντιμετωπισει.Τον ειχε εξουθενωσει το κυνηγητο με τους Μανιατες και τα προσβλητικα λογια των προκριτων και των διανοουμενων που ελεγαν πισω απο την πλατη του.
  Ηταν μια ακομη Κυριακη.Επρεπε να παει να ευχαριστησει τον Υψιστο και να παρει λιγη δυναμη.Δεν επρεπε να φοβαται.Ηταν ο Ιωαννης Καποδιστριας,ο Κυβερνητης του νεοσυστατου και ανεξαρτητου ελληνικου κρατους.
<< Ιωαννη!Μη!Για το ονομα του Θεου τρελαθηκες;Που πας;Δεν ακους τι σου λεω τοση ωρα;Το ειδα ξεκαθαρα στο ονειρο!Δεν θα εχει καλη καταληξη ολο αυτο!>>Ειπε απεγνωσμενα ο αδερφος του Κυβερνητη, Αυγουστινος.Εκεινος παλι αγερωχος και ψυχραιμος οπως παντα του χαμογελασε.Ετσι,ο Κυβερνητης αγνοησε τον πρωτο οιωνο.Ο Αυγουστινος αντιθετως απορησε.Οδευε προς τον θανατο και του χαμογελουσε;Αυτος δεν ηταν ο συνετος και λογικος Ιωαννης.
<< Σταματα σου λεω!!!>>.Ηταν ομως αργα.Ειχε ηδη κατευθυνθει προς την μικρη εκκλησια του Αγιου Σπυριδωνα, πολιουχου της πατριδας του,Κερκυρας.
  Περπατουσε γρηγορα.Σαν να βιαζοταν.Σαν να ηθελε να τελειωσει ολο αυτο οσο πιο γρηγορα γινοταν.Και τοτε ενας καταμαυρος σκυλος του επιτεθηκε.Δεν τον εβλαψε ομως.Γαβγιζε και απο τη λυσσα του εσκισε το πανωφορι του.Προσπαθουσε να σταματησει την κινηση του. Σαν να μην ηθελε να παει στην εκκλησια. Δεν τα καταφερε ομως. Ο Κυβερνητης αγνοησε και τον δευτερο οιωνο.
  Συνεχιζε κανονικα.Περπατουσε ολο και πιο γρηγορα.
-"Μη,οχι,δεν πρεπει! Θα ειναι το τελος.Οχι!" Μια φτωχη,ηλικιωμενη κυρια τον σταματησε.Προσπαθουσε να τον κρατησει μακρια απο την εκκλησια.
-"Θελετε βοηθεια;" Ρωτησε ο Κυβερνητης μα εκεινη συνεχιζε να μιλαει με αυτα τα ακαταληπτα λογια που τον παροτρυναν να μεινει σπιτι.Δε σταματουσε ομως.Εκεινη πασχιζε να τον πεισει να μην προχωρησει αλλο και αυτος αντι να την ακουσει της εδωσε χρηματα,την πηγε σπιτι και κατευθηνθηκε για μια ακομη φορα προς την εκκλησια.Ετσι, ο Κυβερνητης αγνοησε τον τριτο και τελευταιο οιωνο.
-----------------------------------------------------------
  Ειχε επιτελους φτασει στην εκκλησια.Και τοτε τους ειδε.Ο Κωνσταντινος και ο Γιωργος Μαυρομιχαλης αυτοπροσωπως.Τοτε παγωσε.Για μια στιγμη σκεφτηκε να τρεξει πισω."Οχι Ιωαννη.Οχι!".Ετσι τους εκανε ενα νοημα χαιρετωντας τους και εκεινοι τον πλησιασαν.Ο ενας τον μαχαιρωσε στην κοιλια ενω ο αλλος τον πυροβολησε στο αυτι.
  Πεθανε ακαριαια.Ο "Ελληνας νεκροθαφτης" ηταν πια νεκρος.Το συνθημα "Βλεπε" ακουστηκε για δευτερη και τελευταια φορα.Ετσι, ο Κυβερνητης της Ελλαδας ηταν πια νεκρος.Και τι δεν ειχε κανει για αυτην την Ελλαδα; Παρατησε την Ρωσια,τη θεση του υπουργου, τα χρηματα,ακομα και την επιρροη που ειχε στον τσαρο Αλεξανδρο! Ουτε το ποσο των 60.000 ρουβλιων που του εδωσε σαν αποζημιωση δε δεχτηκε.Αυτος ο τσαρος! Αυτη η Ρωσια! Επικες στιγμες ειχε ζησει εκει.Ο Μεττερνιχ; Ξεχνιεται αυτος ο Μεττερνιχ;Τι συντηρητικος και στενομυαλος που ηταν! Ηταν αλλωστε ο εμπνευστης της Ιερης Συμμαχιας που κατεπνιγε καθε ειδους επανασταση.Ποσο τον ειχε μισησει τον Καποδιστρια αυτος ο Καγκελαριος;"Ζει σ' εναν δικο του κοσμο και ειναι επικινδυνος για την Ευρωπη".Ελεγε χαρακτηριστικα.
  Η Ρωσια ομως τον ειχε σημαδεψει και με αλλο τροπο. Η Ρωξανδρα! Δε θα μπορουσε ποτε να ξεχασει την αγαπημενη του Ρωξανδρα Στουρτζα. Ελληνιδα με καταγωγη απο τον Ποντο που ζουσε στην Ρωσια και υπηρετουσε στην τσαρικη αυλη. Κυρια των τιμων, προοδευτικη και θερμη υποστηρικτρια των Ελληνων και της ανεξαρτησιας τους.Φροντιζε αλλωστε τους πληγωμενους αγωνιστες,τις γυναικες,τα ορφανα και τους ηλικιωμενους Ελληνες που κατεφυγαν στη Ρωσια.Ποσο την λατρευε!Ποσο του ελειπαν οι γλυκες αναμνησεις τους οταν εκεινη επαιζε πιανο!Δε σταματησε ποτε να της στελνει γραμματα ακομα κι απο την Ελλαδα.Ακομα κι οταν παντευτηκε."Εσυ επρεπε να παντρευτεις και παντρευτηκες.Εγω ομως αφου δεν καταφερα να παντρευτω εσενα που αγαπουσα, δεν προκειται να αγαπησω ποτε στη ζωη μου αλλη γυναικα".Της εγραφε χαρακτηριστικα οταν ηρθε στην Ελλαδα.Και τι δεν εκανε για την Ελλαδα;Θυσιες,μετταρυθμισεις,νεα μετρα και ολικη αναδιοργανωση του κρατους στις ενοπλες δυναμεις,την εκπαιδευση,τη διοικηση και την οικονομια.
  Και στο τελος δολοφονηθηκε.Οχι μονο απο τους Μαυρομιχαλαιους.Αλλα και απο τους προκριτους,τους Φαναριωτες, τους Αγγλους, τους Γαλλους και οσους ειχαν στα χερια τους εξουσια και την εχασαν με την προσελευση του νεου Κυβερνητη. Ετσι, στις 27 Σεπτεμβριου 1831, ημερα Κυριακη,ο Κυβερνητης αφησε αυτον τον κοσμο. Αφησε ομως και μια χωρα σε κατασταση αναρχιας την ωρα που ενω καποιοι θρηνουσαν σαν να εχασαν συγγενη, αλλοι θριαμβολογουσαν και πανηγυριζαν.     Πανηγυριζαν προσωρινα ομως, διοτι δεν γνωριζαν οτι συντομα θα ερχοταν ξανα σε ισχυ το πολιτευμα της απολυταρχιας και μαζι του θα εφερνε τον απειρο, Βαυαρο πριγκηπα Οθωνα.
-----------------------------------------------------------
  Πως σας φανηκε το κεφαλαιο; Πως σας φανηκε ο Καποδιστριας αλλα και οι καταπληκτικες μου ικανοτητες στην αφηγηση (καθολου καταπληκτικες😂); Ποια ειναι η γνωμη σας για τον Κυβερνητη οπως τον αποκαλω; Εγω απο οσο καταλαβατε τον θαυμαζω παρα πολυ  και μπορω να πω οτι ειναι απο τα αγαπημενα μου προσωπα. Ουφ! Ηταν πολυ δυσκολο να μην εκφρασω την γνωμη μου κατα τη διαρκεια του πολυ μεγαλου κεφαλαιου. 1073 λεξεις.Κουραστηκα και εγω και ελπιζω να μην κουρασα εσας πιο πολυ.
  Στο επομενο κεφαλαιο θα εξετασουμε την ζωη και το εργο του Μαξιμιλιανου Ροβεσπιερου.Αληθεια θελετε να ειναι σε μορφη διηγηματος η οπως στο πρωτο κεφαλαιο που γινεται ετσι πιο συντομο;Πειτε μου ειλικρινα τι προτιματε. Σας ευχομαι καλο υπολοιπο των εορτων και τα λεμε με ενα νεο κεφαλαιο συντομααα!!!!❤❤❤❤.
-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

***Η εικονιζονενη πανω ειναι φυσικα η Ρωξανδρα Στουρτζα.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Dec 27, 2018 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Ιστοριας ΣελιδεςWhere stories live. Discover now