Hoogbegaafd

13 0 0
                                    

Of iemand hoogbegaafd of niet is kan aangeven worden met het IQ (intelligentiequotiënt). Het quotiënt is een getal dat aangeeft hoe intelligent of slim iemand is. Het gemiddelde is 100. Als iemand daaronder zit, zijn ze minder begaafd of zelfs zwakbegaafd. Deze mensen zijn vaak niet goed in het onthouden of correct uitvoeren van bepaalde taken.

 Deze mensen zijn vaak niet goed in het onthouden of correct uitvoeren van bepaalde taken

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Aan de andere kant van het spectrum zitten hoogintelligenten en hoogbegaafden. Als je hoogintelligent bent, ben je wel slimmer dan de meeste mensen, maar niet hoogbegaafd. Je IQ zit dan tussen de 100 en 130. Vanaf een score van 130 ben je dus hoogbegaafd.

Ook is hoogbegaafdheid een combinatie van drie eigenschappen: motivatie, creativiteit en intelligentie

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Ook is hoogbegaafdheid een combinatie van drie eigenschappen: motivatie, creativiteit en intelligentie. Veel ouders met hoogbegaafde kinderen herkennen al snel dat hun kinderen creatieve hobby's hebben, zoals tekenen, knutselen of kleien. Hun kinderen zijn heel erg gemotiveerd om bepaalde doelen te halen. Natuurlijk helpt hun intelligentie van 130+ daar heel erg bij. 

School, gezin en vrienden zijn heel belangrijk in het kunnen ontwikkelen van die vaardigheden. Scholen moeten voldoende uitdaging bieden. Als het kind zich bij vrienden en familie ook goed voelt, kan een kind zijn of haar creativiteit loslaten en zal hun intelligentie ook sneller blijken.

Kort:

Hoogbegaafdheid is kenmerkend door een combinatie van creativiteit, motivatie en IQ. Dit IQ kan getest worden door een pedagoog. De verschillen tussen hoogbegaafdheid en hoogintelligentie zijn dat een hoogintelligent persoon een IQ tussen de 100 en 130 heeft, terwijl een hoogbegaafd persoon meer dan 130 scoort. Ook hoeven hoogintelligente personen niet de drie kenmerken motivatie, creativiteit en 130+ IQ te hebben.


Als je hoogbegaafd bent, merk je dat zelf ook al heel snel. Op jonge leeftijd, rond de basisschool, kun je, net zoals ik, soms geplaagd of gepest worden. Dit geeft een erg naar gevoel en het houdt niet zomaar op. HET BESTE wat je kan doen is aan je ouders vertellen dat je gepest wordt en door wie. Jouw ouders kunnen dan contact zoeken met de ouders van de kinderen die jou pesten. Hun ouders kunnen die kinderen dan zelf aanspreken.

Uit eigen ervaring werkt het niet goed om naar een leraar te gaan. Zij weten vaak niet dat het pesten gebeurt en weten ook niet zo goed hoe het moet worden opgelost. 

Je zult ook wel merken dat je het werk op school heel erg makkelijk vindt. Soms begrijp je niet waarom andere kinderen een bepaalde les niet snappen, of slechte cijfers halen. Ook herken je misschien dat je je ontzettend verveelt op school. De les is gewoon te saai en te makkelijk voor jou! Praat hierover met je leraar. Die kan je misschien extra en uitdagende plusstof geven.

Op de middelbare school verandert er veel. Ik merkte zelf ook dat ik alsnog gepest werd en meestal was het erger dan op de basisschool. Andere leerlingen begonnen mij uit te schelden en het buitensluiten was ook erger. Er werden in de klas groepen gevormd, in mijn geval een groep meiden, een groep jongens en dan waren er ook nog de klootzakken (sorry voor mijn taalgebruik). De meisjes waren vaak bezig met make-up, jongens en andere meidendingen waar ik absoluut niet in geïnteresseerd was. De jongens waren luidruchtig, dol op voetbal en wilden constant stoer doen. En de laatste groep? Die waren altijd de lessen aan het verstoren en zij pestten veel.

Ik had dus maar een paar vrienden in de eerste drie, vier jaar. Dit hebben overigens veel hoogbegaafde pubers. Het gevoel van niet in een groep passen werd erger. Bovendien zijn tieners zich steeds meer bewust van anderen en WILLEN ze bij een groep horen. Dit maakt het best lastig voor hoogbegaafden zoals jij en ik om een sociale groep te vinden. 

Een tweede kenmerk van hoogbegaafde tieners lijkt misschien wat gek. Het is niet ongebruikelijk dat hoogbegaafden een keer blijven zitten op school. Dat was bij mij ook het geval. Dit komt juist doordat wij slimmer zijn! Huh? Hoe dan?

Ik ben, net zoals veel andere hoogbegaafden, naar een gewone openbare basisschool gegaan. Omdat ik slimmer was, hoefde ik nooit te leren om tienen te halen! Maar, daardoor heb ik op de lagere school nooit geleerd HOE ik moest leren, en dat is juist de belangrijkste vaardigheid voor op de middelbare school. Op een gegeven moment kun je gewoon niet meer even de avond van tevoren de tekst doorlezen en dan op de toets van de volgende dag een goed cijfer halen. Het gevolg? Je gemiddelde zakt en je moet een jaar overdoen.

OUDERS!! DIT KAN VOORKOMEN WORDEN!!

Doubleren zorgt bij u en uw kind voor veel stress. Er is speciaal lager onderwijs beschikbaar, dat gemaakt is voor hoogbegaafde kinderen! Op deze scholen leert uw kind wat ik niet heb kunnen leren. Echt goed leren!! Uw kind wordt uitgedaagd met meer leerstof die op een andere manier gebracht wordt dan op een reguliere basisschool. Hierdoor zal uw kind zich prettiger voelen op school en is de kans dat ze moeten doubleren op de middelbare school veel kleiner.


Hoogbegaafd zijn als kind en tiener is echt niet zo leuk als dat de meeste mensen denken. Wat nou als je ook nog hooggevoelig bent? Oh, boy, better hold on to your pants, want dát is al helemaal een rollercoaster aan struggles en emoties. Dat was dan ook een rede voor mijn depressie. Mijn therapeut stelde voor om mijn ervaringen te delen, want er zijn niet veel mensen zoals ik, en over de combinatie hoogbegaafd/hooggevoelig zijn er dus weinig ervaringsdeskundigen.

Kort: 

Als je hoogbegaafd bent zul je vast wel herkennen dat je je "anders" voelde en soms gepest of buitengesloten werd. School ging je altijd makkelijk af en je hoefde nooit veel te doen voor goede cijfers. Let alsjeblieft op dat dit niet je valkuil wordt!! Ook kun je het op sociaal vlak wat moeilijk hebben. Klasgenoten kunnen je "raar" vinden en het kan soms lastig zijn om vrienden te maken en die vriendschappen te behouden. Verder vind je het waarschijnlijk vaak leuk om dingen met je handen te doen, dus om te tekenen of te knutselen. 

In de volgende hoofdstukken zal ik uitleggen wat hooggevoeligheid is en proberen uit te leggen hoe het is om dat samen met hoogbegaafdheid te hebben. Wat doet deze combinatie? Hoe ga je hiermee om? Als je tot nu toe al (veel) dingen herkent, voel je vrij om lekker door te lezen! Ik ga proberen om regelmatig te uploaden.


You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Feb 13, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Hoogbegaafd, hooggevoelig, what the.... ****?!Where stories live. Discover now