Cesaretini Kaybetme

227 101 120
                                    


Cesaret edemeyenlerden bahsedelim şimdide bence fazla cesaret zarardır. Cesaret her işin başıdır. Yazılışı,okunuşu ne kadar kolay olursa olsun uygulamaya dökmek bir okadar zordur,tahmin edebileceğinden daha zor bir iştir cesaret. Biliyorsun mesela o işte yeteneklisin yapsan mutlu olacaksın ama belkide ailen izin vermiyor,karşı çıkıyor ve sen karşına almak istemiyorsun sevdiklerini ve o yeteneğin olan işin üstünü kapatmak zorunda kalıyorsun.Burda yapılması gerekende o bence bırak o yeteneğin olan iş şimdi çıktıysa karşına ilerdede çıkar eğer kaderinse yaşarsın zaten kaderin değilse de önüne böyle engeller çıkar. Bazı yerlerde cesaret deliliğe dönüşüyor ya o zaman dur de kendine çünkü bunu yaparsan bazı şeyler kötüye gidecek ve sen her koşulda üzüleceksin o yüzden dibini görmediğin suya dalmayacaksın.

Cesaret edemediğin şeyler için üzülme o an ne için, kim için cesaret edemediysen ilerde o engeller önünden kalktığın da cesaret edebileceğini unutma o zaman yolunda engeller olmayacak ve hayal ettiklerine yine ulaşacaksın. O an olmadı diye hayallerinden de vazgeçme unutma her insan kaderini yaşar eğer kaderinde o cesaret ettiğin şey varsa ne zaman,hangi gün farketmez bir gün yaşarsın.

Cesaret işini de halletiysek haydi gel içinde bir yerlerde sıkılan çocuğa dönelim kimseye anlatamadığın kendinin bile anlayamadığı o iç bunalmasına;

Kendi içinde yaşanılan sorunlar vardır bazen kimseye söyleyemiyosun belki de söylemek isteyip o içinde ki sıkıntıyı seni kötü yapan şeyi anlatamıyorsun ozamanlar bil ki tek kalmayacaksın sana iyi gelen kişinin yanına git,ara,konuş,sarıl,ona ağla iletişim kurmak için konuşmaya gerek yok bazen bir bakış,bir gözyaşı,bir sarılırış bile herşeyi anlatır zaten önemli olan da bir bakışından bile ne olduğunu anlayabilen insanlar biriktirmek hayatında.

Bahaneler hayatta seni durduran bir engel olmasın neyse bahanen bil ki o bahaneyi atlatırsan birşeylere ulaşabilirsin.Bu hep böyle olmuştur zaten. Çok uzak gidemem deme git ki kavuşasın, çok yoruldum yapmam deme yap ki başarabilesin vs.

Yaşadığın hayatta 1 saatini bile boşa geçirme belki ileride o 1 saati arayacaksın ve onu yapsaydım,buraya gitseydim,yolculuğa çıksaydım,ders çalışsaydım,o işe girseydim bak bunların herhangi birisinden birini o 1 saate sığdırabilirdin ama sen o 1 saati boş geçirdiysen zaten sıkılırsın,bunalırsın 24 saat telefonla,bilgisayarla,televizyonla vakit kaybedersen eğer akşam olduğunda of bu zaman bir geçmiyor dersin oysa ki her insanın bu teknolojiye bağımlı olduğumuz dünyanın içinden 1 saatliğine de olsa uzaklaşması lazım. En azından kendi duygularını hissetmek,başkalarının hayatını izleyerek geçirmemek, çiçeğin kokusunu çekip,hayatın akışını hissebilmek,herşeyin harikulada yaratışını görmek için.

Tavsiye vereceğim bir konu ise hedefsiz insan olma bu hayatta.Belli hedeflerin,ideallerin olsun. Yapamam dediğin şeyler olsun bu hayatta herşeye tamam demek yerine bu benim kırmızı çizgim yapmam,hayır demeyi öğren. Herşeye hayır demekten vazgeçmeyip hep evet dersen unutma bu zayıf noktanı kullanan çok kötü insan var. Hedef koymazsan da rüzgar nereye eserse oraya doğru savrulursun iyi yada kötü hedef koymamanın bir şekilde zararını görürsün. Nerden başladın,nereye ulaşmak istiyorsun,nerdesin düşün hayalin neydi ve şuan onun için neler yapıyorsun düşün bunları düşündükten sonra zaten cevabını kendin de vereceksin.

Bu hayatta mutlu olan insanlar hayallerine sarılıp bırakmayanlardır. Senin o insanlardan neyin eksik veya neyin fazla? Seninde 2 gözün onlarında 2 gözü var seninde 2 kulağın onunların da 2 kulağı var ama sende ne eksik söyleyeyim mi? Sen hayallerini onlar gibi önemsemiyorsun. Aman ya zaten yapamam deyip köşeye atıyorsun sence kendini o okadar değersiz bir çöp gibi kenara atılan hayaller gerçekleşmek ister mi? Haydi kalk güzel insan bugün hayallerin için bir şey yap hayalinin o gün o zamanda gerçekleşmesi gerekmiyor ki en azından adım at emin ol devamı gelecek..

Bu hayatta hayallerine,amaçlarına ulaşamayan belki de ulaşacak güç,durum bulamayan insanların bir çoğu kötü işlere bulaşıyor. Bu hayatta bir amacım kalmadı diye düşünür çünkü kendini hep o çıkmazda hisseder ve bunalıma girmiştir. Böyle olan kişileri ''Kötü insan'' diye tanıtmak bence en büyük yaptığımız yanlıştır.Kendimize verdiğimiz değer saygıdan bahsettik şimdiye kadar ama kendimize ne kadar saygı duyup mutlu olmak için çabalıyorsak karşımızda ki kişiyede saygı duymayı sevmeyi bilmeliyiz. Başkasına düşüncesiz olan insanın zaten kendisinede saygısı yoktur. Hiç düşündün mü o kişi neler yaşadı belki de bu kötü kelimesinin içine girmemek için ne kadar direndi? Ama bazen insan kaderini baştan yazamıyor sadece daha iyisi olsun diye çabalıyor.Bu yüzden unutma güzel insan her kötü insan diye tanımladığımız insanlar da önceden senin yada bir başkası gibi iyi biriydi ama yediği kazıklar,çektiği sıkıntılar o kişinin bizlere karşı önyargılı olmasına sebebiyet verdi.

En küçük örneği okula gittin sınıf arkadaşın var hep arka sırada oturuyor,kimseyle konuşmuyor,yaklaşmak isteyen kişileri tersliyor. Bu insan hakkında oturduğumuz yerden konuşmak çok basittir. ''Ay ne kadar kendini beğenmiş biri.'',''Bırak ya ömrü boyunca böyle tek başına yaşayıp gitsin.'' diyip gülen insanlar bile var. Unutma bunları diyebilecek kadar önyargılı biriysen kendine olan saygın yavaş yavaş yok olmaya başlamış. Yanına git konuş ilkinde istemediyse ikincisinde birdaha git o kişiyi tek bırakma belli ki içine kapanacak bir şey yaşamış demek ki insanların kötü düşüncelerinden bıktığı için en köşede tek durmayı tercih ediyor. Bir kişinin samimiyeti her şeyden öndedir o samimiyeti hisseden kişi emin ol içini açar ve onu da o çekingen,ürkek halinden kurtarmış olursun.Ve emin ol buna vesile olduğun için bile kendini iyi hissedeceksin.

Biz bir şeyi unutuyoruz. Empati kurmak diyorlar ya hani hep evet biliyoruz deyip geçiştirdiğimiz o kelime aslında hayatımızda okadar büyük bir yerde ki.Ama biz bazen bunu göremeyecek kadar kör oluyoruz karşımızda ki kişiye yaptığımız bir hareketi düşün sana yapılmasına,söylenmesini ister miydin? Cevabı hayırsa kendine şunu sor peki ben neden yapıyorum?Cevabı yoksa bu saatten sonra empati kurarak karşındaki kişiyle iletişime geç herzaman. Eğer cevabı kendi menfaatin,çıkarınsa kırmızı alarm dikkat et kendine olan saygını yitiriyorsun. 

Sizleri seviyorum bir sonraki bölüme kadar mutlu olmayı unutmayın....

Kendini Sev #Wattys2019Where stories live. Discover now