İMTİHAN

29 6 0
                                    

بسم الله الرحمن الرحيم

Elhamdulillahi rabbil alemin
Eşheduen la ilahe illallah we eşhedu enne muhammeden resulallah

Esselamu aleykum we rahmetullah kardeşler

Bu bölümde imtihan a değinmek istiyorum.

Kardeşlerim, Allah azze ve celle bizlere imtihan verir. Bu imtihanlar aile, çevre, eş, arkadaş, hastalık vs herhangi bir şey ile olabilir.

Peki bu imtihanları ne için verir?
Bizler iman ettiğimizi söyleriz. Allah ise bizlerin sadece iman ettim demekle bırakılavereceğimizi düşünmemizi istemiyor. Allah azze ve celle ayeti kerimesinde:

📍 بسم الله

اَحَسِبَ النَّاسُ اَنْ يُتْرَكُٓوا اَنْ يَقُولُٓوا اٰمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

İnsanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece «İman ettik» demeleriyle bırakılıvereceklerini mi sandılar?

(Ankebut 2) 📚

O halde iman ispat istiyormuş. Biri sizi sevdiğini iddia edince siz ondan ispat beklersiniz değil mi? Bizi sevdiğini söyleyecek ve bizi hiç arıyıp sormayacak, konuşmayacak, ilgilenmeyecek vs. Biz o zaman onun bizi sevdiğine pek emin olmayız değil mi? Tabiri caizse iman da böyle bir şeydir işte. Eğer iman ettiğimizi söylüyorsak bunu bize verilen imtihan ile ispatlamak zorundayız. Bir konuya çok çakışırsın ve bunu sınava girip iyi not ile çakıştığını ispat edersin. Aynı şekildedir.

Müslimanlar, Allah azze ve celle  bizlere imtihanları biz kahrolalım, vazgeçelim, imanımız düşüşe geçsin diye vermez. Aksine Allah azze ve celle imtihanları biz ona daha çok bağlanalım, daha çok dayananım, daha çok dua edelim, daha çok kulluk edelim diye verir.

Sizlerle Cemal b. İbrahim el Kureş'in "İmanımı Artırmak İstiyorum Ama Nasıl?" adlı kitabından bir alıntı paylaşmak isterim bu konu ile ilgili.

"Musibet ve belalara ilaç olacak örneklerden biri de, kişinin hükmedenlerin en hăkimi ve merhametlilerin en merhametlisi olan (Allah) tarafından imtihana tabi tutulduğunu bilmesidir. Zira şanı yüce Allah belaları kendisine gönderirken onu helak etmek, azap etmek yada onu yıpratmak amacıyla göndermez, bu belaları ancak kulun sabrını ölçmek, (Allah'tan) razı olmasını ve imanını göstermesi için göderir, kulun haykırmasını ve niyazını işitmek ister, kapısında yalvarmasını, kalbinin, önünde inkisar olmuş, şikayet konularını Allah'a arz etmiş ve O'na yakarmış bir eda ile görmek ister."

Kardeşler, iman artıp azalış gösteren bir şeydir. Öyle bir şeydir ki böyle bir zamanda imanlı olabilmek kor ateşi elde tutmak gibidir. Ve aynı zamanda öyle bir şeydir ki tadı ve faydası çok mükemmeldir. Her derdin, her hastalığın dermanı niteliğindedir.
Bizlerin bu artıp azalan şeyi her daim artırmaya çalışmamız gerekmez mi? O imtihanları kendimize araç olarak görüp bu imanı artırmak olmaz mı?

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jun 14, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

İÇTEN GELENLERWhere stories live. Discover now