020. Romaanin nimeämisestä

441 34 7
                                    

Huomautus: Se miten "varovainen" sinun tulee olla kertomustasi nimetessä riippuu täysin siitä oletko ajatellut sen lähettämistä kustantajalle. Jos olet ensi kertalainen ja tuntematon kirjailijamaailmassa, mutta tahdot monen ihmisen lukevan sekä ostavan kirjasi sinun on tehtävä todella hyvää taustatutkimusta kirjamarkkinoilla. Minkä nimiset kirjat myyvät parhaiten? Tämä luku kattaa vain muutaman vinkin enkä todellakaan ole mikään julkaisija-asiantuntija. Enhän kirjaa ole julkaissut, mutta vaikka sinulla ei olisi suunnitteilla saada kirjaasi etuotsikoihin se ei tarkotia, että voit vain heittää nimen hatusta. Toivon, että tämä luku antaa sinulle tarvitsemaasi apua sekä tarjoaa ideoita.

SUUNNITELMALLINEN AIVORIIHI

harkitse tärkeitä kohtia -- Pyöriikö tarinasi keskus jonkinlaisen taika esineen ympärillä? Valtikan, miekan tai riipuksen? Nimiä voisi esimerkiksi olla: "Aleman valtikka" "Sininen miekka" tai "Kohtalon riipus" (hiukan imeliä, kliseisiä, mutta saat toivonmukaan ideasta kiinni)

mieti, kuka protagonistisi ON -- Onko hän salamurhaaja, taikuri, oppipoika vai kenties etsivä? Yritä jotenkin saada tämä kuvaus hahmostasi kertomuksesi nimeen. Esimerkiksi: "Salamurhaajan oppipoika". Jopa niinkin yksinkertaista kuin protagonistisi nimi voi olla täydellinen kertomuksesi nimi. Totta kai nimi "Katja" ei ole kauhean jännittävä ja huomiota herättävä, mutta katso vaikka Harry Pottereita. 

muista tärkeät tapahtumat, teemat ja metaforat -- Esimerkiksi jos kirjoittaisit novellia johon sisältyy tarkoituksen etsimistä ja masennusta sekä se käyttää omenamehua niin sanottuna metaforana tälle tarkoituksen löytämiselle sekä onnellisuudelle, keskeinen hetki voisi olla kun hahmo näkee auringon säteet sälekaihtimien läpi - niin sanottu symboolinen tapahtuma, jolloin tapahtuu suuri oivallus. Tässä tapauksessa novellin voisi nimetä "Lasi omenamehua" tai "Sälekaihtimien läpi". Voit myös yrittää kiinnittää huomion merkittävästä lauseesta tai ideasta asiaan johon hahmo samaistuu.

Kirjoita yhteenveto tarinastasi. Uudelleen kirjoita sitä tehden siitä aina lyhyemmän. Esimerkiksi: "Tyttö muuttaa Ouluun ja rakastuu", voisi olla lyhennettynä "Rakkautta Oulussa" tai jopa "Oulun rakkaus". Varmasti tajusit idean.

VINKKEJÄ JA TEKNIIKOITA

Älä tyydy nimeen liian nopeasti -- Muista, ei ole välttämättä hyvä idea aloittaa tarinasi nimeäminen, kun olet vielä ensimmäisessä luvussa. Paitsi jos olet hyvin suunnitellut koko tarinasi ja jokaisen tapahtuman. Tarinan nimen kuuluisi sopia tarinan sydämeen, siihen päätapahtumaan, asiaan tai henkilöön. Joskus sitä ei edes tiedä kertomuksen nimeä ennen kuin on aivan loppumetreillä kirjoittamisen kanssa.

Yritä käyttä yksinkertaisia sanoja -- Mitä nyt nettiä ja sen syvempiä syövereitä on tullut huomattua huomasin, että nykyinen trendi ainakin animaatiossa on ytimekkäät elokuvien nimet. Esimerkiksi: "The Bow and the Bear" (irlantilaisesta kansantarina oli inspiraationa jos et tiennyt) nimestä tuli "Brave" (Urhea), "Rapunzel" sai nimekseen "Tangled" (Kaksin karkuteillä" ja "The Snow Queen" tarinasta tuli "Frozen". Mitä yhteistä näillä - ainakin englannin kielisillä - nimillä on? Nimet muutettiin adjektiiveiksi. Saatat sanoa nyt; "Mutta pidän enemmän muodollisista nimistä!" Tästä huolimatta, minun on sanottava, suurin osa Disney ja Pixar elokuvista tietävät kyllä, mitä he tekivät. Adjektiivit kuten nämä ovat hyvin jännittäviä. Varsinkin toimintaan viittaava sana kuten "tangled" (sotkeutunut). Eittämättä, saattaa olla monia muitakin syitä nimen muutokseen (kuten Disney varmasti halusi vaihtaa nimen, jotta se olisi kutsuvampi pojille), mutta et voi kieltää yksinkertaisten nimien vaikutusvaltaa.

Pidä nimet lyhyinä -- Tämä on tärkeää monesta eri syystä. Tämä tekee nimistä mielenpainuvampia sekä ne on helpompi mahduttaa kanteen, joka tulee olemaan iso apu jopa kirjan myymisessä. Tässä yksi jolla on pientä graaffisen suunnittelun kokemusta, en voi painottaa tarpeeksi lyhyiden nimien tärkeyttä.

Ole tarkka - Sen sijaan että nimeäisit teoksesi "Kukkakruunu", valitse mieluummin "Päivänkakkarakruunu". "Pyhä jalokivi" nimen sijaan valitse "Pyhä safiiri". 

Keksi uusia tarkoituksia -- Hiukan nokkelalle nimelle ja uniikille idealle. Muista kuitenkin ennen kuin kukaan lukee kertomustasi, ainoa joka tietää tästä toisesta tarkoituksesta on sinä. Näin varmistat tämän nokkelan toisen tarkoituksen JA hyvän nimen.

Varmista ettei nimi kerro tarinasta tärkeää tietoa, jonka tahdot pitää salassa -- Tämä saattaa olla aika ilmiselvä asia, mutta sanotaan että tarinasi kertoo albino lapsesta, joka jossain vaiheessa kertomusta saa selville, että hän perii valtaistuimen. "Kadonnut albiino kuningas" olisi aika typerä nimi, koska se on todella suuri spoileri. 

Tee nimestä uniikki, mutta varmista ettei sen kirjoittamisessa tai lausumisessa tule vaikeuksia. Jos lukijasi täytyy kaivaa sanakirja esiin ymmärtääkseen, mitä nimi tarkoittaa tai miten se lausutaan todennäköisesti olet valinnut vääränlaisen nimen. Tämä koskee myös itse keksimiäsi sanoja. Fantasiaa kirjoittavilla on todella suuri taipumus keksiä itse kieliä ja tässä täytyy olal hyvin varovainen. Jotkut sanat voivat olla helppoja sanoa ja toiset taas eivät. Hämmennyksen välttämiseksi nuo keksityt sanat kannattaa mieluummin jättää kansien sisälle kuin itse kansille.

Nimen kuuluu olla hyvä edustaja kirjalle. Jos teemasi on rohkeus olisi hyvä, että nimi ilmaisisi tätä. Jos kertomuksesi on taas humoristinen, olisi parasta valita hiukan huvittava nimi. Nimi voi myös viitata sukupuoleen. Jos romaanisi on romantiikkaa, sen kuuluisi näkyä nimestä. Niin klisee kuin se onkin nimi "Syysmorsian" tulee herättämään huomiota heidän keskuudessaan, jotka etsivät romanttista luettavaa. Heillä on käsitys siitä mitä odottaa teokselta ja saattavat jopa silmäillä tekstiäsi kiinnostus silmäkulmassaan. Jos kertomuksesi on helposti tunnistettavissa tiettyyn teemaan se on todennäköisesti helppo saada esille ja ihmiset huomioivat sitä.

Tee lista mahdollisista nimistä. Kun olet tämän tehnyt aseta lista joksikin aikaa pois näkyvistäsi ja myöhemmin viikon, kuukauden tai puolen vuoden päästä nappaa lista ja katso mikä nimistä kiinniittää oman huomiosi. Se että asetat ideasi hetkeksi hyllylle voi auttaa sinua näkemään nimen uudesta näkökulmasta. Huomaat mikä toimii ja mikä ei.

Kysy perheenjäseniltäsi ja ystäviltäsi heidän mielipidettään. Samalla kysy onko heillä mitään ehdotusta mahdollisiin muutoksiin. Heillä saattaa olla oma näkemyksensä, mitä nimi kertoo heille tarinastasi ja koska heillä ei ole mitään tietoa tekeillä olevasta kertomuksesta saat puhtaan näkökulman. 

Kun saat hyviä ideoita käänny internetin puoleen. Mahdollisuus nimittäin on (ihan sama minkälaisen nimen valitset) nimi voi olla todella lähellä jotain sellaista jo olemassa olevaa kertomusta, romaania. Se on tietty ihan ok, mutta vain jos tuo teos ei ole kovin tunnettu. Monet nimet eivät ole tekijänoikeutettuja, mutta parasta on olla aina mahdollisimman alkuperäinen. Varsinkin jos aiot teoksesi kustantajalle viedä.

ENTÄS KIRJASARJAT?

Minusta hyvä idea on ettei lähde liikaa keksimään erilaisia nimiä osille. Jokainen nimi voi toki olla täysin uusi ja sen kansien välissä kertovalle tarinalle uniikki, mutta kuitenkin jonkinlainen yhteys on oltava. Esimerkkinä Victoria Aveyard:n "Punainen kuningatar" kirjasarjassa on lisäksi tämän nimisiä osia; "Lasinen miekka" "Kuninkaan kahleet" ja "Sodan myrskyt". Jokainen on omalla tavallaan uniikki, keskittyy omaan kertomukseensa, mutta yhteisen teeman näkee. Korruptoitunut yhteiskunta, jossa kaivataan muutosta.

Onko sulla jotain lisättävää, miten tahtoisit neuvoa nimien kanssa kamppaileville?

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now