028. 6 avain kohtausta pahiksellesi

307 25 0
                                    

Ilman velhoa Aslan on vain erakko leijona. Ilman Moriartya Sherlock on vain kaikki-tietävä-heppu oudossa hatussa. Ilman Jokeria Batman on vain rikas jätkä, jolla on vihanhallintaongelmia sekä ihan liikaa vapaa aikaa. Yksinkertaisesti sanottuna siis tarinamme pahikset tekevät, luovat sankarimme. Edellisessä luvussa annoin muutaman vinkin kuinka luoda toden tuntuinen pahis, mutta pelkkä se että hänen motiivinsa ja persoonansa ovat selvillä eivät riitä. Koska todellisuus on, että ilman pahista tarinamme sankari ei voi loistaa on hyvin tärkeää antaa myös tälle pahikselle muutama kohtaus, jossa hän voi hämmästyttää lukijaa hänen omalla omituisuudellaan ja ennen kaikkea pelottaa hänen raivollaan.

Käytä avain kohtauksia hyvän pahiksen kirjoittamiseksi

Usein sankarit ovat hyvin ennustettavissa ja normaalissa tilanteessa he ovat aika tylsiä. Ainoastaan silloin kun mestari vihollinen luo kaaosta voi sankarimme näyttää, mistä hänet on tehty.

Mutta se ei riitä, että vain sormella osoitetaan ja sanotaan; "Tuo on se paha tyyppi." Sinun on annettava lukijoille tilaisuus tutustua tähän hahmoon. Lukijan on opittava ymmärtämään mikä saa tämän tekemään asioita niin miten hän ne tekee. Lukijan on uskottavat, että tällä on mahdollisuus päihittää tarinamme sankari.

Seuraavaksi annan sinulle kuusi kohtaustyyppiä, joilla voi korostaa pahiksen fantastista persoonallisuutta.

1. Alkuperä // Jokainen aloittaa jostakin, jopa pahis. Alkuperän kertominen on täydellinen hetki, jolloin pääset näyttämään pahiksesi inhimmillisen puoliskon ja voit jopa vedota lukijan tunteisiin. Se auttaa lukijaa samaistumaan. Minä itse ainakin säälin Syndromea, joka yritti todella kovasti saada herra Ihmeen kunnioituksen. Jos voit tee pahiksesi kokemasta kamppailusta yliampuvampi versio sellaisesta asiasta jonka kanssa melkeinpä jokainen taistelee. Lukija voi tällöin ymmärtää tätä paremmin ja jopa syvemmällä tasolla.

2. Ensisilmäys // Ensivaikutelmat ovat todella tärkeitä. Se ensimmäinen kerta kun sankarisi näkee pahikset töissä... Lukijan kuuluu kokea se "wow" hetki. Se on se ensimmäinen rikos, se ensimmäinen räikeä lausahdus, se ensimmäinen ilkeä vilkaisu, joka määrittää pahiksesi. Kun Frodo piiloutuu mutaan kolmelta Mustalta Ratsastajalta tiedämme, että hänellä tulee olemaan hyvin vaarallinen matka edessä. Pahiksen on aina oltava isompi kuin itse sankarin. Kukaan ei tahdo nähä Teräsmiestä nappaamassa tavallista pankkiryöstäjää. Lex Luther:n sisään tulon on siis oltava todella inspiroiva. Sen kuuluisi jopa hiukan pelottaa meitä.

3. Ensimmäinen yhteenotto // Kyse on siitä hetkestä kun nuo kaksi kilpailijaa ottavat mittaa toisistaan, se kolikon heitto ennen jalkapallo matsia, se käden puristus ennen poliittista väittelyä. Se hetki kun pahiksesi ja sankarisi kohtaavat kasvotusten ensimmäist ä kertää on täydellinen tilaisuus näyttää lukijalle, miksi luomasi pahis on täydellinen vasta pelaaja tarinan sankarille. Kun Cersei ja Jamie saapuvat Winterfell:n ensimmäistä kertaa meidän pitäisi heti nähdä se sävykkyys heidän ja Stark:n välillä. Nämä yhteenotot ovat silloin parhaimmillaan kun pahis paljastaa pienen halkeaman sankarissa. Tähän asti tarinassa olet uskotellut lukijallesi, että sankari on hyvä ja voimakas; mutta kun alat vertailemaan häntä pahikseen, lukijan tulisi huomata ettei ehkä kaikki olekaan niin täydellistä kuin oli ajateltu, ja että tulossa on todellinen kaksin taistelu.

4. Sankarin väliaikainen tappio // Tämä hetki on oikeastaan aika pakollinen jokaisessa tarinassa. Jos sankarisi voittaa jokaisen pelin lukija kyllästyy yllättävän nopeasti. Lukijan on tiedettävä, että pahiksen luoma uhka on todellinen. Lukijan on kyseenalaistettava sitä tuleeko tämä päättymään hyvin. Senpä vuoksi jossain kohtaan kerrontaa pahiksen on päästävä huipulle. Jokerikin räjäytti voitokkaasti sairaalan ja Voldemort puolestaan sai takaisin ihmismuotonsa. Jotta konflikti tuntuisi aidolta lukijan on nähtävä sankari melkeinpä maahan lyötynä.

5. Monologi // Monologi on se hetki, jota lukija odottaa ja myös se hetki jota me kaikki rakastamme vihata. James Bond on sidottuna pöytään. Laaseri lähestyy häntä hitaasti. Pahiksen voitto on uhkaava ja hän päättää paljastaa oman suunnitelmansa. Lukija tietää sen olevan virhe. Lukija tietää, että sankari tulee pakenemaan; mutta silti, syömme koko tuon valheen pahiksen voitosta koska se on hyvin tärkeä osa tarinaa. Tämä kohtaus ei ainoastaan nosta konfliktin luomaa odotusta mutta se antaa myös pienen näkemyksen siitä mitä tulee tapahtumaan, jos sankari ei oikeasti syöksy kohti haastetta. Tämä antaa myös lukijalle selkeän kuvan pahiksen motiivista. Tahtooko hän rahaa? Valtaa? Tai tahtooko hän vain katsoa kuinka maailma palaa? Kuka on tämä raivoikas hahmo joka aiheuttaa kaiken tämän kaaoksen? Monologissa lukija saa nähdä maailman pahiksen silmin.

6. Osittaisen lunastuksen hetki // Vain parhaimmat pahikset saavat tämän kohtauksen. Tämä on se pienen pieni hetki, jolloin lukijaa johdatellaan uskomaan, että ehkä seepra voikin muuttaa raitojaan. Se voi kestää vain pienen sekunnin, mutta tässä kohtauksessa pahiksesi tulee vakuuttaa lukijalle, että voi olla mahdollisuus, että hänet voidaan vapahtaa. Se on kuin klonkku, joka tunnustaa lojaaliutensa Frodolle ennen kuin hän yrittää ottaa sormuksen itselleen. Se on se hetki kun velho vakuuttaa Edmundille, että hän haluaa vaintavata tämän veljen ja sisaret, saaden lukijan ajattelemaan pienen hetken, että ehkä hän ei olekaan sydämetön, toivon murskaaja, joulun vihaaja. Jos pahiksesi pystyy huijaamaan lukijaa hän tulee vain rakastamaan tätä enemmän.

---

Anna siis pahiksellesi estraadi. Ihan vain koska olet käyttänyt niin paljon aikaa hänen luomiseensa ja tämä antaa vielä itse hahmolle mahdollisuuden näyttää, mistä hänet on tehty. Joten on vain järjen mukaista, että annat hänelle sen mahdollisuuden loistaa. Käyttämällä kaikkia tai vain muutamaa näistä kuudesta avain kohtauksesta pystyt rakentamaan täydellisen lavastuksen, jonka avulla pahiksesi pääsee hämmästyttämään lukijat esityksellään.

Pieni harjoite; Mieti sitä sankaria ja pahista tämän hetkisestä tarinastasi jota olet työstämässä tai kuvittele täysin uudet hahmot. Käytä viisitoista minuuttia kirjoittaaksesi yhden kohtauksen yllä mainituista. Kun olet valmis ole rohkea ja jaa tämä kohtaus kommenteissa. Jos näet jonkun jakaneen kohtauksen ihmeessä lukaise ja anna pientä palautetta. Parannetaan toistemme kirjoitusta ja hahmoja!

Jäikö joku kohtaus sinusta joka tärkeä kohtaus mainitsematta? Mikä on sellainen kohtaus jota itse käytät mielelläsi tarinoissasi antaaksesi estraadin pahikselle? Kerro tämä kommenteissa! Ja kuulisin myös mielelläni, mistä tahtoisit minun kirjoittavan seuraavaksi! Aivan ihanaa viikonloppua ja MUISTAKAA PESTÄ KÄDET.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now