Začíná to rozhodnutím

125 11 3
                                    

,,Necestujeme proto, abychom utekli před životem, ale proto, aby život neutekl nám."

Každý z nás to zažil. Nic nevychází podle vašich přání a celý svět, jako by byl proti vám. Napadá vás myšlenka, že byste utekli někam daleko a všechno tu nechali za sebou a začali znovu, kde vás nikdo nezná. Někoho napadne jen jiné město, někoho jiný stát a někoho i úplně jiný kontinent. Ano, nezapomenu zmínit ty, kteří by nejraději odletěli i na jinou planetu, ale to přenecháme raději astrálnímu cestování, pokud nemáte příbuzné v NASA.
Nyní vám prozradím jednu věc. Téměř 90% procent cestovatelů začíná cestovat právě díky této myšlence na útěk. Někdo proto, že ho život doma zkrátka netěší, někdo proto, že hledá smysl života a někdo chce zkrátka zkusit nový život a poznat nepoznané. Procházíte-li některou z těchto situací, může to být pro vás něco jako signál přání vaší duše, chcete-li ,,cestovatelské duše." S návalem obav se pak může stát, že její hlas neuposlechnete a vrátíte se zpátky do běžného koloběhu, tzn. zpátky do práce či do školy s nadějí na lepší zítřky, ne-li hůř bez naděje.

Nebudu vám lhát, nebudu tvrdit, že cestování vyřeší všechny vaše problémy a že schvaluji před nimi utíkat, pokud jsou řešitelné. Sbalit ale kufr a vydat se vstříc dobrodružství vám dodá ale takový nadhled, sebevědomí a jiný pohled na problémy, že budete mít více síly je překonat. Nemluvím tu o cestování s cestovní kanceláří na all-inclusive, i když i tato malá změna prostředí vám může dodat potřebnou energii. Mluvím o cestování tzv. po hlavě, na vlastní pěst. Zní to šíleně, viďte? Šíleně skvěle.

Řekněme, že váš sen bylo vycestovat například do Austrálie

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Řekněme, že váš sen bylo vycestovat například do Austrálie. Proč tam neletět a nenajít si tam bydlení a práci? Nemluvíme o věčnosti, ale o časové linii, která vás bude bavit. Možná se vám to zdá nemožné býti zase malým klukem nebo holkou s vnitřním pocitem svobody. Věřte mi však, že tento pocit zažijete, až v té Austrálii, nebo dosaďte libovolné místo, vystoupíte. Zřejmě s obavami a neuvěřitelným adrenalinem, ale zato s pocitem štěstí, očekáváním a zmiňovaným pocitem neuvěřitelné svobody. Jasně, že stále budete závislí na svých základních potřebách, které budete muset uspokojit, ale kromě toho to budete stále jen vy, kdo určuje váš směr. Je krásné se ráno vzbudit s pocitem, že jste páni svého času a večer můžete být zase na jiném místě. Pokud vy budete chtít.

Míst kam letět je však ale nepřeberné množství. Nemusíte hned začínat až na druhé straně zeměkoule, i když za mě to byla nejlepší volba. Každá země je odlišná od zvyků, lidí až po kuchyni a i v tomto případě každému tzv. sedne něco jiného. Nebýt doma a přeci jen nebýt daleko s lidmi podobného myšlení, na který jste zvyklí? Poté je pro vás vhodná Evropa. Láká vás exotika? Pak na vás čeká Asie. Anebo chcete zažít svět úplně obráceně? Věřte, že v tom případě vás nadchne Austrálie nebo Nový Zéland. A co taková Amerika? Sever nebo jih?

Jak se tedy rozhodnete vy?

Cestování jako volbaWhere stories live. Discover now