Suntem bau-baul europenilor

1.3K 31 0
                                    

 In ultima luna, pe forumurile online spaniole si britanice a inceput sa apara o poza cu un articol de ziar care avertizeaza asupra unei noi metode romanesti de talharie la drumul mare. E vorba de o grupare de romani care, sub pretextul ca vand parfumuri din usa in usa, ii talharesc de fapt pe occidentali.

Atunci cand victima face greseala sa le deschida, romanii ii dau sa miroasa parfumul, care este de fapt “burundanga” o substanta care produce pierderea cunostintei. Victima lesina iar compatriotii nostri ii jefuiesc casa. Potrivit aceluiasi articol, romanii au impins cutezanta pana la a folosi aceasta metoda si pe strazile mai ferite, pentru a-i talhari de portofele pe occidentalii instariti, mai ales britanici si spanioli. Metoda de talharire a fost folosita mai intai de romanii din Spania, dar dupa 1 ianuarie ea va ajunge cu siguranta si in Marea Britanie, avertizeaza autorul articolului.

Conform site-ului Hoax Slayer, care se ocupa cu demontarea unor astfel de zvonuri, absolut nimic nu e adevarat. Politia spaniola a confirmat ca e o pacaleala care a inceput in luna noiembrie 2013 pe WhatsApp si Twitter, propagandu-se rapid printre internautii spanioli si apoi si printre cei englezi.

Unii au ajuns chiar sa citeze cazuri care i s-ar fi intamplat “prietenului unui prieten” in localitatile spaniole Teulada (provincia Alicante) si Granadilla (in insula Tenerife). Politia spaniola nu a inregistrat insa niciun caz de acest gen, cu atat mai putin cea britanica. Cat despre burundanga, aceasta exista, doar ca e o planta din America Latina, nu din Carpati.

De fapt, e vorba despre o “legenda urbana”, o povestire din folclorul contemporan care circula pe Internet inca din 1999, cand un caz de acest gen s-ar fi petrecut in Statele Unite, conform site-ului Snopes, specializat in descoperirea unor astfel de mituri urbane. Politistii americani spun insa ca nu au descoperit nicio urma de folosire a temutei burundanga iar chimistii spun ca nu e suficienta o pulverizare dintr-o sticla de parfum pentru a face o persoana sa-si piarda cunostinta.

Legenda a fost probabil asociata cu romanii din cauza ca la noi chiar exista obiceiul stropitului cu parfum. Acesta se practica in unele regiuni din Ardeal de Paste, cand fetele sunt stropite de baietii care le plac. Dupa care nu urmeaza insa talharirea victimei ci, de obicei, o petrecere la care sunt invitati “udatorii”.

Sursa: stirileprotv.ro

Legende Și Mituri, Urbane Sau NuUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum