Există vreo legătură între pilula de a doua zi și fertilitatea?

256 3 0
                                    

O cunoști și ca „pilula de după” și probabil că ai apelat la ea (sau ai o prietenă care a apelat la ea) fie în urma unui contact sexual neprotejat, fie după ce metoda contraceptivă folosită a eșuat. Felicitări dacă ai folosit-o rapid, în primele 72 de ore – acesta este și motivul pentru care a funcționat!

Rezultatul final te mulțumește cu siguranță. Însă, dacă este să fii complet sinceră, oare ai cumva rețineri și dileme în ceea ce privește posibilele efecte adverse? Te-ai întrebat, vreodată, cu strângere de inima, dacă nu cumva folosirea pilulei de a doua zi te poate împiedica, într-o zi, să rămâi însărcinată?

Atunci te vei simți ușurată să afli că medicii ginecologi te pot asigura că nu există nicio legătură între pilula de a doua zi și capacitatea ta de a rămâne însărcinată în viitor. Acest lucru rămâne adevărat indiferent de câte ori ai folosit pilula într-o lună, într-un an sau într-o viață.

Pilula de a doua zi conține levonorgestrel, aceeași substanță activă pe care o regăsim și în componența mai multor tipuri de pilule contraceptive regulate, însă în doze diferite. Efectul său este acela de a preveni sau a întârzie eliberarea unui ovul din ovar, evitând astfel instalarea sarcinii. Ea poate avea acest efect numai în momentul administrării și în primele 72 de ore. Așadar, dacă o folosești după acest interval, ea nu va avea niciun efect.

Este important de știut că pilula de a doua zi se eliberează fără prescripție medicală pentru că ea nu se regăsește pe lista medicamentelor periculoase pentru organism, având riscuri extrem de scăzute pentru utilizatoare. Astfel, pilula de a doua zi a fost încadrată de către autoritățile competente în categoria OTC – medicamente eliberate fără prescripție medicală. Te poți baza, astfel, pe o soluție rapidă, sigură și eficientă care, la nevoie, te poate ajuta să previi o sarcină nedorită.

În cazul în care îți dorești să ai copii, însă nu reușești să rămâi însărcinată, este indicat un control la medicul ginecolog. Specialistul îți poate recomanda o serie de investigații pentru a identifica adevăratele cauze și diagnosticul corect, precum și tratamentul potrivit. De asemenea, el îi poate îndruma pe ambii parteneri către investigațiile specifice de fertilitate.

Totul despre sex Where stories live. Discover now