🦠

8 0 0
                                    

Cum s-a reacționat la riscul de infectare?
Unii oameni - fie că negau existenta virusului (dar totuși se autoizolau), fie că recunoșteau că nu doresc să deșchidă subiectul din spaimă - au ales să se închidă tăcuți și speriați în cuibul lor, să audă cât mai puține știri, să renunțe pentru câteva zile la Facebook și să își vadă de treburile casnice.           
Ceilalți oameni, zgomotoși și speriați, s-au exteriorizat  pe rețelele de socializare și la televizor. Au fost îngroziți de rafturile goale ale magazinelor și și-au împărtășit spaima că dacă nu vor muri din cauza virusului, atunci categoric vor muri de foame.
  Ceea ce leagă ambele categorii este spaima. Fie că este ascunsă sau împărtășită, spaima este cea care ne unește. Suntem un corp comun - un strigăt de ajutor. 
Totuși, cele doua categorii mai au ceva în comun. Își ignora sinele. Nu își ascultă propriile emoții: ori le neaga, ori la afișează în speranța că altcineva se va ocupa de ele.
Pune-i unei societăți mâinile la ochi în fața trăirilor ei și vei crea o lume ca cea în care trăim astăzi: o lume dezechilibrată și speriată. Încurajează oamenii să privească spre inima lor și vei găsi ceea ce cauți: echilibru, înțelegere și răspuns pentru cei care totuși încă mai strigă după ajutor. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
Ce presupune vulnerabilitatea? În fața cui putem fi noi înșine? Ne arătam vulnerabilitatea în fata celor care și-au castigat dreptul de a ne asculta: oameni cu care am cultivat o relație care poate suporta greutatea poveștilor noastre. De asemenea, este important să stabilim limite precise cu privire la ceea ce suntem dispuși să împărtășim.
Ce nu presupune vulnerabilitatea? Vulnerabilitatea nu presupune renunțarea la intimitate și nici adoptarea unui comportament manipulator.
Acceptă-ți teama de moarte și de boală, dar nu o considera capătul drumului tău, ci treapta pe care pășești pentru a vedea drumul mai clar.
Scopul articolului este conștientizarea comportamentelor automate care au la bază ascunderea laturii noastre sensibile și vulnerabile. De asemenea, pun prețul pe importanța sincerității fața de propria persoana.Articolul atinge cele patru scopuri ale psihologiei:  de a descrie, explica, anticipa și modifica comportamentul uman.
Cosmetizarea realității pe rețelele sociale (unde toți avem o viață perfectă) a dus și la cosmetizarea vieții de zi cu zi prin inhibarea emoțiilor. Dacă în mediul online lucrurile sunt mai simple (câteva poze cu buchete de flori și un zâmbet larg), în realitate apărările și măștile duc la anxietate cronică și depresie. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, treptat,  uităm cine suntem cu adevărat.
Este dovedit că stocarea emoțiilor, inhibarea sentimentelor și uciderea dorințelor sănătoase sunt căile sigure spre boală. 
De ce oamenii își neagă emoțiile? Pentru că realitatea uneori doare, iar durerea ne sperie. Spre exemplu, este mai ușor să ignorăm anumite simptome decât să mergem la analize și să aflăm că avem o boală incurabilă.
                        Ce să faci în carantină?
Cu toții avem o lista lungă de lucruri pe care vrem să le facem acasă, dar nu avem când. Acesta este momentul. Dedica-te total cărților tale preferate, serialelor noi apărute, ordinii sau chiar tine detox-ul pe cere iți este împosibil să îl tii în mod normal, atunci când te împiedică tentațiile culinare ale orașului prin care te plimbi.
De asemenea, nu uita să te apropii de tine. Fiind perseverent și sincer cu propria persoana îi vei da voie vieții tale să înflorească. Poți începe drumul către sine chiar raspunzandu-ți la câteva întrebări:
Te interesează mai degrabă ce cred alții despre tine decât cum poți progresa?
Ți-e teamă de sentimentele tale pentru că ele te împiedică să fii perfect?
Activitățile tale iți hrănesc și reconfortează sufletul sau sunt niste mijloace de a-ți anula, temporar, vulnerabilitatea și emoțiile dificile?
Aceste alegeri te vor face să iți trăiești viața din plin sau iți vor crea un gol pe care vei caută mereu să îl umpli cu ceva?

  Bibliografie   
„Fundamentele psihologiei" – Prof.univ.dr. Mihai Aniţei – Editura Universitara
„Curajul de a fi vulnerabil" – Brene Brown – Curtea Veche
„Voi fi vreodata suficent de buna?" – Karly McBride – Editura Trei
„101 aparari. Cum se autoprotejaza mintea" – Jerome S. Blackman – Editura Trei

Articol realizat de  Alessandra Gemeș
PENTRU MAI MULTE ARTICOLE VIZITEAZA-MI BLOG-ul
https://psihologie-urbana.blogspot.com/?m=1

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Mar 29, 2020 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Coronavirus si anxietateWhere stories live. Discover now