02

250 38 14
                                    

Jimin izgalom és idegesség keverékével körüllengve lép fel a néhány lépcső magas emelvényre. Rövid, címszavakból álló vázlata precízen mappába rendezve várja már a mikrofonállványnál, miközben a háttérben megjelenik prezentációjának első diája. Megigazítja zakójának ujját, köszönti a közönséget, és rögtön belekezd a bemutatásba – nem nézelődik, nem néz senki szemébe, ez a bevált módszere, ha elő kell adnia.

Beszél a pályázatról, ami elsősorban lehetővé tette neki a siker útján való elindulást, majd a tervezés első fázisairól is szót ejt. Kitér és megemlít professzorokat és olyan más, szakmabelieket, akik ötleteikkel és tanácsaikkal segítették az első percektől.

Ahogyan az elméleti szakaszt lezárja, a gyakorlati problémák és a tartószerkezetek mezejére lép. Bemutatja az egyedi formák vázait, a legkorszerűbb technikával működő liftet, és az üvegfalak rétegeit. Szót ejt még a közös használatú, fedett medence kiépítéséről és vizének melegen tartásáról, valamint a páraelvezetésről, és az ennek ellenálló burkolatokról. Röviden ismerteti a melléképülethez hasonlító garázst, ami minden lakáshoz egy, kódzárral védett parkolóhelyet biztosít. A megvalósításnál beszél még a különböző építő- és burkolóanyagokról is. Elmeséli, hogy fontos szempontként kezelte az időtálló alapanyagokat, hiszen, mint a legtöbb építész, ő is maradandót akar alkotni. Ennél a pontnál fűzi hozzá, hogy ezen szempontok mentén elindulva esett választása – a pályázat megnyerése után – végül az Archetive építőipari cégre, akikkel a projektjét megvalósította.

Előadásának következő fejezete a természetbarát megoldásokhoz kapcsolódik. Ugyan a napkollektorok már senkinek nem okoznak meglepődést, olyan elemek is szóba kerülnek, amik többek elismerő bólintását váltják ki. Víztakarékos, automatizált ivóvíz- és medencetisztító-rendszerek animált ábráját vetíti le, emellett egy viszonylag új hőszigetelő módszert is bemutat, ami szintén alkalmazásra került a tervezésnél és építésnél – a hő közel kilencvennyolc százalékát tartja bent, kiterjesztve a nyílászárókra, padlóra, mennyezetre és falakra, ezáltal nagy mennyiségű energia megtakarítására képes. Kifejti a központosított fűtési struktúra praktikai és ökológiai szempontból is pozitív jellemzőit, és hasonlóan tesz a – szintén hőszigetelt – szellőzőrendszerrel is.

Az utolsó egység a szívéhez leginkább közelálló téma, amelyben a belsőépítészeti megoldásokról, pszichológiai tényezőkről beszél. Igyekezett lehetőséghez mérten alakítható, egyéni ízlésre formálható környezetet teremteni, amikor a lakások belterének tervezéséhez ért munkájában. Fő céljának a tágas tereket tekintette, illetve a kontrasztos színárnyalatokat, változatos anyaghasználatot a fal- és padlóburkolatoknál. Kitér még a helyiségek elrendezési módjára, és a sokakat megosztó üvegfalak alkalmazására a felsőbb emeleti lakásoknál.

Lezárásként az elmúlt hónapok személyes tapasztalatát osztja meg az őt hallgató építészekkel, majd megköszöni a figyelmet, és hatalmas sóhaj közepette lesétál az emelvényről.

Mappáját szorongatva lépdel vissza helyéig, miközben az elismerő mosolyokra halvány bólintással reagál. Figyelemmel kíséri az utána következő előadó prezentációját, aki egy építőipari cégtől érkezett, és új típusú téglákról beszél, amelyek önmagukban szigeteltebbek a korábban használatban lévőknél. Két éven belül tervezik nagyipari gyártásukat megkezdeni. Egy másik bemutató, ezúttal építőmérnök, infrastrukturális terveket szemléltet, amellyel megkönnyíthetnék a belváros külkerületekkel történő összeköttetését. Mesél az időtálló anyagokról és aszfaltozási technikákról is, amikkel a megvalósítás történne.

Az előadások végéhez érve, ismét a Busani Kamara idősödő elnöke lép a mikrofonhoz, aki a konferenciát megnyitotta. Megköszöni minden előadónak és résztvevőnek a megjelenést, sok sikert kíván a további munkához és tanulmányokhoz, és végül emlékezteti az építészeket, hogy mindegyikük különleges ember, hiszen maradandót alkotnak a világnak. Taps zárja rövid beszédét, és ezzel egyidőben a közel százötven fős tömeg eggyé válva sóhajt fel megkönnyebbülten.

(Ne) építs falakat ⤑ pjm×jjkWhere stories live. Discover now