Dang Humması Hastalığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

38 17 2
                                    

Dünya coronavirüs ile mücadele ederken Endonezya'da yeni bir virüsün ortaya çıktığı tespit edildi. Bugüne kadar 254 kişi hayatını kaybetti. Ülkede Dang Humması vaka sayısı 39.876 olarak açıklandı. Hastalığın ortaya çıkmasının ardından insanlar Dang Humması nedir, belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt aramaya başladılar.

Dang Humması Nedir?

Dang humması İngilizcede "Dengue Fever" de denilen virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Flaviviridae familyasından bir flavivirüs olan dengue virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Dengue virüsün dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Her serotiple (çeşit) oluşan enfeksiyon ömür boyu spesifik bağışıklık bırakır. Ancak diğer çeşitlerinde koruyuculuk sağlamamaktadır be yayılma sağlayıp ölümcül olabilmektedir. Son 10 yıl içinde tüm dünyada hastalık insidansı da bir artış göstermektedir. Dang, 1970 yılından önce sadece 9 ülkede görülürken 2012 yılında yapılan araştırmalarda 128 ülkede dang görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucuna göre 3.97 milyar insanın dang hastalığı riski altında olduğu tanımlanmaktadır.

Sivrisinekler dang virüsüne neden olmaktadır. İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması "kırık kemik humması" olarak ta denilmektedir.

Belirtileri

Enfekte olan sivrisineğin ısırmasıyla Dang virüsü deriden girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol görünüp ilk semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar:

Aniden başlayan ateş, baş ağrısı (genellikle gözlerin arkasında), kızarıklık, kas ve eklem ağrıları. Ciltte küçük kırmızı noktalar (peteşi) belirebilir. Bu noktalar cilde baskı uygulandığında yok olmaz. Bu kırmızı noktaların nedeni çatlamış kılcal damarlardır. Kişinin ağız ve burun mukozasında kanama görülebilir. Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık gibi belirtiler görülmektedir.

Kimler Risk Altında?

Akdeniz, Afrika, Hindistan ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletleri ve Avustralya'da görülmektedir. Türkiye'ye komşu Orta doğu ülkelerinde de bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular risk altındadır.

Tanı : ELİSA testi yapılmaktadır. kan testlerinde sıklıkla ortaya çıkmaktada ve hastanın öyküsü , fiziksel muayenede tanının konmasına yardımcı olmaktadır.

Tedavi: Dang ateşinin spesifik tedavisi için onay almış bir ilaç bulunmamaktadır. Virüs hastalığın 5. gününe kadar kandan izole edilebilir. Hastalığa özel bir tedavi yoktur. Bu nedenle sadece destek tedaviden yararlanılmaktadır. Karaciğer fonksiyonları bozulan ağır hastalarda vitamin K önerilmektedir.

Korunma: Kapalı giysiler giyilmeli , sivrisinek kovucular alınmalı , korunmuş ve klimalı odalara özen gösterilmeli. Bu kapsamda bireysel önlem olarak insektisit sprey ve repellent kullanımı korunmada temel oluşturmaktadır.

Hastalığının ne olduğunu merak ettin mi?(Book about diseases)Where stories live. Discover now