Bilinçsiz Vitamin Tüketimi Bağışıklık sistemine etkisi?

38 8 1
                                    

Son zamanlarda koronavirüs korkusundan insanlar , bağışıklık sistemini korumak ve sağlıklı kalmak için vitamin ihtiyacını doğal besinlerden karşılamaktadırlar. Yapılan çalışmalar , yeterli ve dengeli vitamin alan kişilerin fazla vitamine ihtiyacı bulunmadığı görülmüştür. Fakat yeterli vitamin alınımı dışında , fazla vitamin alınımı enfeksiyondan korunmaktan ziyade zarar verdiği görülmektedir

Vitamin

Vücudumuz için gerekli olan ve vücudumuzda katalizör görevi olan en basit organik bileşiklerdir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde , cilt sağlığında kırmızı hücresi üretiminde ve vücudumuzda düzenleyici görevi vardır. Vitaminler vücudumuz tarafından az alınması durumunda , metabolik bozukluklar görülebilmektedir. Vücutta doğrudan yakılmaz ve direk kalori olarak alınmazlar. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. Bunlar arasında en tehlikeli olanı yağda aşırı depolanan A ve D vitaminidir. Karaciğerde depolanarak gerekli olan zamanlarda kullanılır. Suda çözünen vitaminler ise fazla alınması durumunda idrar yolu ile atılmaktadır.

Toplum Tarafından Yanlış Bilinen Durumlar

Vitaminler hakkında bazı yanlış bilgiler mevcuttur bunlar: Vitaminlerin iştah arttırıcı olmaları , kilo almada yardımcı olmaları, görevi görmeleri, fazla alınması durumunda zararın olmayacağını , dışarıdan alınan vitaminlerin zararının olmadığı gibi söylemler mevcuttur.

Aşırı Kullanılırsa Ne Olur ?

Bilinçsiz tüketilen vitaminler birçok hastalığa meydan vermektedir örneğin: Fazla tüketilen a vitamini karaciğer bozukluğuna , c vitamini böbrek taşına böbrek yetmezliğine ve mide hastalıklarına neden olmakta, d vitamin fazlalığı bulantı-kusmaya şiddetli baş ağrısı , e vitamini aşırı alınımında kanser riskini arttırmakta , B12 fazla alınımı beslenme bozukluğu ve kafa içi basıncın artmasına neden olmaktadır.

Kimler İçin Hangi Vitaminler Uygundur ?

Yaşlı bireylerde unutkanlığı azaltmak için B6 , B12 ve folik asit gereklidir. Gebe annelerde çocuk gelişimi için dünya sağlık örgütünün önerdiği 400 mg folik asit önemlidir. Aşırı sigara ve alkol kullananlarda B6 , B12 , C ,D vitamini alınması gerekir. Şeker hastaları B1 , B6 alınmalı , mide ameliyatı olan kişiler b ve c vitamini almalı son olarak ta böbrek yetmezliği ve diyaliz hastaları B12, D , C vitamini alması gerekmektedir.

Vitamin Alınımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Son zamanlarda kronik hastalığı olan kişiler doktor tavsiyesine göre vitamin kullanmalıdır.

-Diyetisyen ile görüşülüp uygun diyet programı hazırlanıp vitamin alınmalıdır.

Eğer ilaç kullanımı varsa doktor ile görüşülüp vitamin desteği alınmalıdır.

-Fazla vitamin alınmamalıdır. Örneğin günlük 6 portakal yerine hafta da 4 portakal yenmelidir.

Hastalığının ne olduğunu merak ettin mi?(Book about diseases)Where stories live. Discover now