Dvoje mladih između ljubavi i mržnje / Romeo i Julija 2

5.3K 10 5
                                    

     Sami smo svoji svedoci da nam je mišljenje naših najbližih veoma važno. Uvek se trudimo da se naši postupci svide i da budu odobreni od strane nama bitnih osoba u životu. Zato pažljivo biramo način na koji ćemo nešta učiniti da ne bi povredili osobe koje volimo.

       Ponekad nismo ni svesni koliko možemo da utičemo na sreću naših bližnjih. Koliko nas voljene osobe mogu povrediti i ugroziti našu sreću, a na posletku i život, govori nam drama ’’Romeo i Julija’’. Ova tragedija Vilijama Šekspira probudila je različite reakcije kod čitaoca. Podstakla nas je da razmišljamo o razlikama i suprotnostima osećanja koja nas okružuju. Tema ovog dela je sasvim jasna i govori o bici između ljubavi i mržnje. Na jednoj strani nalazi se dvoje mladih i zaljubljenih, a na suprotnoj strani imamo njihove roditelje koji gaje uzajamnu mržnju još iz prošlosti. Ovo loše osećanje nas zaslepljuje i to je činjenica koju nam ovo delo govori. Glavni junaci već pomenute drame zaljubili su se i zavoleli jedno drugo bez obzira na svet u kome su živeli. Uprkos svim pravilima i običajima među njima se rodila jaka i neiskvarena ljubav. Ona koja nije znala za granice i zakon, već se bez obzira na sve širila i razvijala, uvlačeći dvoje ljubavnika u svoj čarobni vrtlog. ’’Ljubav nas spaja i stvara nemoguće.’’ – dokazali su nam Romeo i Julija. Mimo vremena i ljudi kojima su bili okruženi, uspeli su da očuvaju svoj odnos i svoj mali raj u kome su uživali. Da ništa nije večno saznajemo u daljem razvoju Romeove i Julijine priče. Sunce koje je obasjavalo dva mlada srca bilo je primorano da se povuče pred tmurnim oblacima. Mržnja i svo zlo koje su donosili njihovi roditelji bacilo je u tamu dva mlada pupoljka koja su bili spremni da procvetaju. Umesto da žive srećno i večno u svojoj ljubavi, Romea i Juliju zadesila je velika bura. Loša osećanja i želje njihovih roditelja uspeli su da pobede u ovoj bici. Krajnji ishod bio je razdvajanje dve srodne duše tako što su napustile ovaj svet. Iako na mlađima svet ostaje, stariji su ti koji ga vode. Zbog greške svojih roditelja mladi momak i devojka ostali su bez svog života zarad večne ljubavi.

             Posle svega, dobro je pobedilo zlo. Ljubav je izašla kao pobednik u ovom ratu, ali je mržnja odnela pobedu nad jednom važnom bitkom tokom koje su dvoje mladih izgubili živote. Tragičan ishod Romeove i Julijijine drame govori nam da na vreme mislimo o svojim postupcima i tome koliko oni utiču na ljude oko nas. Volite se i budite voljeni, mržnja nikome dobro nije donela.

















Jato sastavaWhere stories live. Discover now