Latent (gizil) Dönem

17 1 0
                                    

6-12 yaş arasını kapsar.
Genelde fallik döneminin geride kaldığı daha çok bu zamana kadar edindiği kişilik özelliklerini çevresiyle etkileşim halinde bulunarak pekiştirdiği dönemdir.
Bu dönemde öğretmenler ve genel olarak eğitim sistemi çok önemli yer tutar.
Sosyal ve entelektüel kazanımların oluştuğu bu dönemde ilgi bu becerileri geliştirmeye yöneliktir.
Burada ilgi hemcinslere yönelik olur. İlkokul çocuklarının 3-4-5 li gruplar halinde okul bahçesinde dolaştığını görmüşsünüzdür elbette. Şimdi burada durun ve o günleri hayal edin.
Peki neden hemcinslere yönelir insan?
Fallik döneminden sonra artık cinsel kimliğini saklamaya ve baskılamaya çalışır çocuk ve bu nedenle karşı cinsten uzklaşır.
Ayrıca sadece hemcins değil burada ilgi öğretmenlere de yöneliktir.
Anne babaya olan yönelimini kaybeden çocukta yeni ilgi odağı öğretmendir.
Burada tekrar kendinizi düşünmenizi istiyorum. Hiç öğretmenim ne derse doğrudur diyerek anne-babanıza karşı durduğunuz oldu mu?
Öğretmenin çok özel yeri var tabi ancak burada öğretmenlere çok büyük iş düşmektedir.
Bilinçsiz bir hareket ya da hemcinslerle olan gruplara yanlış bir müdahale cinsel kimliklerin dağılmasına sebep olacaktır. Sonucunda ise çocuk karşı tarafı tanıyamayacağı için ileride cinsel kimlik sorunlari yaratır ( elbette fallik dönemin yeri ayri :) )
Burada iyi bir cinsel eğitim gereklidir yanlış müdahaleler düzeltilmezse cinsel kimliğin yerleşmesinde problemler görürüz.
Akademik kariyer bu dönemde önemlidir. İleride başarılı bir kariyere sahip çocuklarda bu dönemde iyi bir süreç geçirdiği bilinmektedir.
Ancak yine de her insan farklıdır ve süreçlerden farklı etkilenir.
Her insanı özel değerlendirmeliyiz.

PSİKANALİZ VE LİBİDOWhere stories live. Discover now