19. Střetnutí

617 38 49
                                    

---

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

---

Na čtvrteční prohlídku trati jsem tentokrát vyrazila sama. Nechala jsem si přivézt kolo a místo běžné procházky jsem se rozhodla okruh projet na kole. Společně se mnou tam bylo několik lidí z nejrůznějších týmů. Každý o něčem divoce diskutoval a připravoval strategii na následující dny. Já však měla na uších sluchátka a neposlouchala jsem je. Viděla jsem jen jejich rozmáchlá gesta a to, jak na prázdno otevírají pusu. Soustředila jsem se jen na profil trati.

Monotónní šlapání mě svým způsobem uklidňovalo.

V nohách jsem měla už pět kol, když jsem zajela do boxů. Tam jsem seskočila z kola a vedle něj zamířila do zázemí McLarenu, který mi taky kolo přivezl. V garážích bylo rušno a já se tak trochu zasněně zadívala na všechen ten ruch.

Periferně jsem zahlédla Daniela.

Zpomalil, když si mě všiml a na okamžik zazmatkoval. Chystal se skočit mezi kamiony, ale já se otočila jeho směrem a mu nezbývalo nic jiného, než sebevědomě pokračovat dál.

Minuli jsme se beze slov a bez úsměvu.

Ušla jsem pár kroků, než jsem se otočila za ním.

„Danieli!"

Zastavil a ohlédl se přes rameno.

Stáli jsme od sebe pár metrů.

„Já... jenom jsem ti chtěla říct, že... gratuluju."

Závody před dvěma týdny, které se jely v Číně, vyhrál. Byl to pro něj skvělý závod s naprosto nečekaným koncem. Ještě devatenáct kol před koncem byl na šestém místě, ale během neskutečných osmi kol se dokázal dostat až na vrchol a obratně předjet všechny, které měl před sebou. Prvenství mu až do konce závodu už nikdo nedokázal vzít, a tak nakonec projel pod šachovnicovým praporkem na prvním místě.

„K čemu?"

„K vítězství v Číně," odpověděla jsem potichu.

Na okamžik se v jeho pohledu něco změnilo.

„Před rokem mi někdo poradil, kde se bude nejlépe předjíždět."

Nechápala jsem.

A pak jsem si vzpomněla.

Vzpomněla jsem si na to, jak jsme se spolu před rokem procházeli na okruhu v čínské Šanghaji. Tehdy jsme se bavili úplně o všem, samozřejmě i o závodění. Vyměňovali jsme si poznatky o trati, a zatímco já tehdy psala krátké sloupky pro Sky Sport, on dokázal moje poznatky přeměnit v něco úplně jiného. Tehdy to bylo čtvrté místo, před dvěma týdny vítězství.

„Takže možná bych měl poděkovat já tobě," zabručel, když jsem zůstávala mlčet.

A co říct, jsem nevěděla ani teď.

Závod životemWhere stories live. Discover now