A történet - kezdetek

142 16 6
                                    


Én általában kezdeti impulzusokból, álmokból, filmekből/könyvekből megragadt élményekből, random keletkező random jelenetképekből szoktam történetet kerekíteni. Mindig az a legnehezebb, hogy ezeket az ötletszilánkokat valahogyan összetegyem, és kialakuljon belőlük egy egész.

Kérdés: Nektek mi az első lépés egy történet kitalálásánál/megalakításánál?

Egyszer a buszon ültem - éppen anyukámékhoz utaztam -, amikor elgondolkodtam egy olyan női főszereplőn, aki egy kiváltságos faj tagja, ezért eladják a faján belül egy férfinak, hogy a fajfenntartás érdekében gyereket szüljön.

Aztán pedig olvastam egy mangát a The Ancient Magus' Bride -ot, amiben a főszereplő mágus tulajdonképpen egy nagyon fura lény, és ő vesz meg egy fiatal lányt, aki kvázi az inasa/tanítványa lesz. Ez egy nagyon érzékeny történet volt szerintem, és nagyon megihletett, hogy valami hasonló konstrukciót hozzak létre.

Végül úgy döntöttem, hogy ezt a két motívumot összefűzhetném, és ebből kiindulva kanyarítottam mögé egy világot, amibe logikailag mindkét szál beleillik

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Végül úgy döntöttem, hogy ezt a két motívumot összefűzhetném, és ebből kiindulva kanyarítottam mögé egy világot, amibe logikailag mindkét szál beleillik. Nyilván ebbe aztán egy csomó egyéb impulzus, tanulmány, tapasztalat is belekerült.

Nem tudom, hogy mélyebb gender vonatkozásban mennyire állja meg a történet a helyét, ebből épp annyit akartam megjeleníteni, ami egy romantikus fantasy-ba belefér. Olyan dolgok adódtak itt össze bennem, mint például a konzervatív kormányok családpolitikája – amit szerintem a kommentekre való válaszolás esetén gyakran elő is hoztam -, és azok a sokszor hangoztatott egyoldalú és igen ócska mondatok, hogy a nőknek biológiai adottságukból adódva (és akkor a vallási vonatkozásról ne is beszéljünk) egyik fő feladata a szülés. Egyébként félre értés ne essék, semmi gondom nincs azzal, ha valakinek ez a küldetése, én magam egy sokgyerekes családból származom, de talán pont ezért látom ennek is az árát, azt, hogy milyen az, ha valaki ennek szenteli az életét. Mint ahogy mindennek megvan ennek is a pozitív és negatív oldala a nő (és egyébként a gyerekek) szempontjából (is).

Emellett az is hozzáadódott a történethez, hogy én magam bevallom, nagyon szeretek nőnek lenni, jelentsen ez a mai világban bármit is. Mostanában egyébként éppen a „nő"-nek mint fogalomnak és létnek is egy újrarajzolása történik, így nehéz megmondani, hogy hivatalosan mi is, ami nő. Én ebben a saját tapasztalataimra és érzéseimre szeretnék támaszkodni, és én nagyon pozitívan élem meg a nőiségemet. Úgy érzem, rengeteg erőt merítek belőle, és mindig is az erős, női karakterek voltak a példaképeim, mind a történelemben, mind a filmekben. (Jó persze férfiak is, de egyszerűen a női karakterek problémáját mindig közelebb éreztem magamhoz, hát ez van). Valahogy ezzel is szerettem volna játszani a történetben, beletenni ezeket a tapasztalatokat, még akkor is, ha megnevezni őket nem is tudom igazán.

Ez itt messze nem a teljes kép, de amint írtam, ezek csupán szösszenetek. :)

Köszi, hogy olvastad.

Behind the scenes - A boszorkány és a számkivetett mágusWhere stories live. Discover now