Updates

332 35 38
                                    

Bună!

Zilele acestea m-am uitat peste carte și am observat că prima dată când am postat ceva la ea a fost în 2018. Nu îmi vine să cred că a trecut atât de mult timp. Multe s-au schimbat de atunci până acum. Cum ar fi faptul că am mai finalizat alte cărți, faptul că am evoluat mai mult și faptul că am ajuns să îmi și public câteva povești.

Revenind la idee, mă gândeam să vă mai adaug câteva sfaturi aici.

Destul de multă lume m-a întrebat despre existența prologului și al epilogului, așa că haideți să începem cu asta.

Prolog și epilog

În primul și în primul rând, nu, nu este obligatoriu să ai niciunul dintre acestea două incluse în cartea ta.

Prolog

Un prolog este inclus într-o carte pentru un plus de informație sau, zic eu, un plus de suspans și mister.

În momentul în care este un plus de informație, prologul poate însemna o scenă de dinaintea acțiunii propriu zise, care începe în capitolul 1. Poate reprezenta și gândurile unui personaj, poate fi doar descriere, poate fi o explicație, poate fi doar o propoziție. În definitiv, prologul poate fi tot ce vrei tu să fie, doar să fie bun și interesant. Trebuie să știi să te joci cu el.

În momentul în care prologul reprezintă suspans și mister, acesta este format dintr-o scenă care va apărea mai târziu în carte, pe undeva prin jurul punctului culminant sau chiar punctul culminant în sine. Dacă lași în aer cititorul cu prologul tău este foarte posibil să îi atragi atenția și curiozitatea din prima, ceea ce îl va face să continue cartea, chiar dacă primele capitole nu sunt pe placul lui sau nu i se par interesante.

Epilog

Majoritatea epilogurilor sunt scene ce au loc peste o perioadă de timp de la încheierea acțiunii, adică de la ultimul capitol. Poți prezenta personajele tale după câteva luni sau câțiva ani, depinzând de ce vrei să demonstrezi tu prin finalul tău.

Spre deosebire de prolog, epilogul nu este atât de flexibil.

De asemenea, poate avea orice lungime îți dorești tu.

Capitole sau titluri

Acesta este mai mult un truc, să îi spun așa. Poți denumi capitolele cărții tale drept "capitolul 1", "capitolul 2" ș.a.m.d. sau poți să le dai titluri capitolelor.

Exemplu de titlu de capitol: "Eu, tu, un inel și sora mea."

Este un exemplu luat din una dintre cărțile mele.

Când oferi titluri capitolelor poate fi benefic sau poate fi o pierdere.

Capitolele cu titluri, în cazul în care au ceva interesant în ele, atrag cititorii să își continue lectura, deși ar vrea să ia o pauză. Cu toate acestea, poți oferi spoilere destul de mari, așa că trebuie să ai grijă ce folosești.

Titlurile capitolelor pot fi replici sau descrieri din capitolul respectiv. Aveți grijă să nu fie prea lung, să sune bine, cât de cât, și să atragă atenția. De asemenea, ar trebui să fie sugestiv.

Perspective

Nu e niciun secret că există cărți cu diferite perspective sau multiple perspective. Înainte să începeți cartea voastră, ar trebui să vă hotărâți ce perspectivă doriți să abordați.

Avem două tipuri de perspective. Cea obiectivă și cea subiectivă.

Cea obiectivă este cea la persoana a treia, folosită mai des la cărțile fantasy sau thriiler, horror, mister, lucruri de genul acesta. Eu una nu am scris încă o carte cu acest tip de perspectivă, nu este genul meu, nu îmi place, așa că nu mă văd în măsură să vă spun lucruri despre ea.

Pentru toți scriitorii începătoriWhere stories live. Discover now