Uitvaard.

1.6K 49 2
                                    

Aangezien het vandaag stuDAANdag {studiedag} is, vandaag een nieuw deel in plaats van Donderdag! Happy Birthday Daan! ❤💯🎉

{ Rein }

We zijn nu drie dagen verder. Ik sta hier middel in Chelsey's kamer, net in pak. Ze wou graag dat ik dit aandeed.  Vandaag is de uitvaard van haar oma. Ze heeft gevraagd of ik mee wou.

Ineens gaat de deur open en verschijnt Chelsey in de deuropening. Ze ziet er geweldig uit.

Ze heeft een zwart jurkje met kant er overheen. De mouwen zijn alleen van een laagje kant waardoor je haar huid ziet. Op haar wimpers een klein laagje mascara en op haar ooglid een streepje eyeliner.

'Je ziet er prachtig uit' complimenteer ik als ik haar nog een keer goed heb bekeken.

'Is het niet iets te?' vraagt ze onzeker.

'Zeker niet' verzeker ik haar.

Ze glimlacht. Ik loop naar d'r toe en druk een kus op haar lippen.

'Heb je alles?' vraag ik als ik naar de tijd kijk.

Ze knikt en ik pak haar hand. Samen lopen we naar beneden. De begravenis auto staat er al.

Zwijgend lopen we naar de auto en stappen in. Als we onze gordel om hebben, begint de auto langzaam te rijden.

Ik pak Chelsey's hand en streel geruststellend met mijn duim, over haar hand. Haar hoofd laat ze op mijn schouder rusten. Dit word een zware dag.

-

Na zo'n 10 minuten komt de auto alweer tot stilstand. Samen met Chelsey en haar ouders, lopen we het grote bejaardentehuis binnen. We wachten op de lift. Eenmaal als de lift er is, stappen we maar binnen en gaan we naar de juiste verdieping.

De deuren gaan weer open. Ik loop achter Chelsey's ouders aan, naar de kamer van haar oma.

Ik ben hier eerder geweest. Chelsey moest langs haar oma, iets weg brengen. Ik was bij der dus besloot mee te gaan. Haar oma was zo lief, heel belangstellend en ook heel erg behulpzaam.

Langzaam gaat de deur open. Alles is nog precies het zelfde. Alleen op het kussen van haar bed, lag nu een roos. Langzaam ging de schuifdeur naar haar oma's bij kamer.

Ik volg Chelsey die de kamer in liep. Daar stond de kist. De onderkant lag er al op, de bovenkant was nog open. Hoe dichter bij ik kwam, hoe meer ik zag van haar oma. De ogen zijn gesloten en ze ziet er bleek uit.

Ik sta stil naast Chelsey. Ik zie dat ze het moeilijk heeft. Ik sla een arm om haar heen. Voorzichtig legt ze haar hand op die van haar oma. Het ziet er lief uit.

Chelsey huilt. Ze laat haar hand van die van d'r oma afglijden. Ik sla ook mijn andere arm om haar heen, ze legt haar hoofd tegen mijn borst en haar armen slaat ze op mijn middel. Voorzichtig streel ik door der haar en druk een kus op haar voorhoofd.

Na een paar minuten, zo naast de kist hebben gestaan besluiten we toch maar weer naar de woonruimte van haar oma te gaan.

-

Inmiddels is de begravenis ondernemer er al. Ook de mannen die de kist zullen dragen en verplaatsen zijn erbij.

'Komen jullie afscheid nemen? We gaan dit kist zo sluiten' vraagt de begravenis onderneemster beleefd.

Ik kijk naast Chelsey die opstaat.

'Wil je dat ik mee ga?'. Ze knikt en ik zie de tranen al in haar ogen staan. Ik sta ook op en loop samen met Chelsey de kamer binnen.

De tranen rollen alweer over haar wang. Ik pak haar hand vast en geef er een zacht kneepje in.

'Rust zacht oma, hopelijk ben je op een goede plek' zegt ze en dan breekt ze. Het doet pijn haar zo te zien.

'Bedankt voor uw goede zorgen' bedank ik haar vriendelijk. Chelsey glimlacht.

Nog even kijkt ze naar der oma en loopt dan weg, met mij achter haar aan. Eenmaal de deur uit, sluit ik Chelsey in mijn armen en hou haar stevig vast. Terwijl haar ouders binnen zijn, blijf ik haar troosten.

'Het is goed zo' zeg ik en druk vervolgens een kus op haar voorhoofd. Het enige wat ze doet is knikken.

-

Van een afstandje kijken we toe hoe langzaam de bovenkant van de kist word gezicht.

De gezinskrans word op de kist gelegd. Voorzichtig word de kist de kamer uitgereden. Samen met de begravenis ondernemer lopen we er langzaam achteraan.

We stappen achterin de uitvaartsauto en rijden zo naar kerk waar de klokken al hard luiden.

We stappen uit en als de kist naar binnen worden gedragen, lopen wij er achteraan. De kerk zit vol met mensen. Ze zijn allemaal opgestaan.

Ik sla mijn arm om Chelsey heen. We gaan zitten en de lange uitvaartsseremonie begint.

Als Chelsey is om te vertellen, geef ik van te voren nog een klein kneepje in haar hand en laat hem dan los. Ze loopt naar de microfoon en begint een prachtig verhaal over hoe haar oma was, in haar beleving.

-

Na de lange zit, lopen we naar de begraafplaats. Een diepe kuil met een grote hoop zand ernaast, komt steeds dichter bij.  De kist word op een platform gelegt. Na nog een aantal woorden en een zegen van de misdienaar, gaat dan de kist naar beneden.

Ik trek Chelsey dicht tegen me aan die niet meer stopt met huilen. Ik troost haar en geef soms een kus op de zeikant van haar voorhoofd.

Iedereen kijkt nog een laatste keer bij de kist en gaat dan weg. Wij kijken nog één laatste keer naar de kist en dan word het gat dicht gegooit. Als de kist onder de grond ligt, legt Chelsey nog een rode roos op het graf en samen lopen we het kerkhof af.

'Nu is ze echt weg' hoor ik Chelsey zeggen met een zucht.

'Ze is vast trots op je, schat'. Ze glimlacht zwak.

-

We verlaten het gemeentehuis waar de laatste condoleance was. We zijn moe. Het was inderdaad een zware dag geweest. Veel verdriet en veel tranen. Het was moeilijk.

Thuis aangekomen lopen we meteen naar boven. Chelsey kleed zich om. Ze doet een simpel kort, slaapshortje aan en een hempje. Ik doe mijn kleding uit en doe mijn voetbal broekje aan die ik hier de vorige keer had laten liggen.

Samen kruipen we onder de dekens. Ik sla mijn arm om Chelsey heen. Ze kijkt me aan.

'Bedankt dat je er vandaag bij was en dat je me hebt gesteunt' zegt ze lief. Ze is moe, dat zie je duidelijk.

'Geen dank. Het is mijn taak je te steunen in moeilijke tijden en je verdient het' zeg ik haar en zie een glimlach verschijnen.

'Ik hou van je' zeg ik zacht, als ze met haar hoofd op mijn borst ligt.

'Ik ook van jou' zegt ze. Ze kijk omhoog en ik geef haar een kus.

Ik streel zachtjes door Chelsey's haar, ookal slaapt ze al. Ik voel ook mijn oogleden zwaarder worden en langzaam vallen mijn ogen dicht, om in een dromeloze slaap te belanden.

Do you love me or hate you me really? { Rein van Duivenboden }Where stories live. Discover now