Geslachten, seksualiteit en romantiek...

102 7 3
                                    

Als kinderen hebben we de basis geleerd: hij is een jongen, want hij heeft mannelijke geslachtsdelen, dus waarschijnlijk valt hij op meisjes; zij is een meisje, want zij heeft vrouwelijke geslachtsdelen, dus waarschijnlijk valt zij op jongens. Liefde en seks zien we vaak in hetzelfde schuitje: stellen slapen samen omdat ze van elkaar houden of omdat ze zich aangetrokken voelen tot elkaar. Eigenlijk zijn er juist heel veel laagjes in de genderidentiteit, seksuele identiteit en romantische oriëntatie problemen. Ik ga proberen om deze laagjes zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen, zonder dat het een biologie les wordt. Hierboven is een Engelse video die heel goed uitlegt wat het verschil is tussen homoseksualiteit en biseksualiteit die wat meer neigt naar hetzelfde geslacht en het is het zeker waard om te kijken.



Wat is 'geslacht'?

Het geslacht is heel simpel opgedeeld in vrouwelijk, mannelijk en intersekse. Traditioneel gezien zijn vrouwen en mannen bepaald door hun anatomie en het woord geslacht wordt gebruikt om iemand biologische classificatie te beschrijven. Echter, sinds 2011 is het veel gebruikelijker geworden om het het woord 'sekse' te gebruiken om de biologische classificatie te beschrijven en het woord 'geslacht' wordt gebruikt om iemand zelf-presentatie te beschijven, bijv. hoe ze zichzelf zien. Iemand sekse kan wel vrouwelijk zijn, maar ze kunnen zich identificeren als man: transgender. In de LHBT gemeenschap wordt iemand die zich identificeert als het geslacht waarmee ze geboren zijn 'cisgender' genoemd - deze term wordt echter bijna nooit gebruikt buiten de LHBT gmeenschap.


De term genderidentiteit is ontstaan als gevolg van mensen die zichzelf anders begonnen te identificeren dan wat ze lijken: bijvoorbeeld, biologisch gezien passen interseksuele mensen niet in de man of vrouw standaard, dus genderidentiteit heeft niets te maken met biologische/fysieke sekse. Dit is inclusief ze verschillende definities van mannelijkheid en vrouwelijkheid.


Traditionele geslachtsrollen en -verwachtingen zijn sterk verschillend tussen culturen en landen en het doel van 'geslacht' is om al deze verschillende definities en identiteiten bijeen te brengen. Een persoon die zichzelf identificeert als vrouwelijk, kan biologisch man, vrouw of intersekse zijn, en andersom.



Wat is seksualiteit?

De term seksualiteit heeft verschillende definities. Het technische antwoord is de capaciteit voor seksuele of erotische gevoelens en reacties. Seksualiteit is niet hetzelfde als seksuele oriëntatie, waar ik later over zal uitleggen. Seksualiteit is een 'paraplu' term die ook omgaat met sekse in de biologische en fysieke vormen.


Veel mensen zien de term seksualiteit als iets om iemands aantrekking te benoemen; of ze homo/hetero/pan/bi/a etc. zijn, maar dat is eigenlijk de seksuele oriëntatie. Seksualiteit is de staat van het seksueel zijn, of je seksueel actief bent of niet.


Seksuele oriëntatie is de seksuele identiteit van een persoon, dus tot wie ze zich aangetrokken voelen. Volgens de Amerikaanse Psychologische Vereniging zegt seksuele oriëntatie ook iets over 'iemand gevoel van identiteit gebaseerd op die gevoelens, gerelateerd gedrag en lidmaatschap van een gemeenschap van mensen die die gevoelens delen'.


Onder de 'paraplu' term komt nog een term: seksuele voorkeur. Dit zegt iets over welke sekse iemands voorkeur voor uitgaat. Bijvoorbeeld, een biseksuele vrouw valt op mannen en vrouwen, maar haar voorkeur gaat misschien meer uit naar vrouwen. Dit betekend niet dat ze een lesbienne is, want voorkeur en oriëntatie zijn, hoewel ze overlappen, twee verschillende dingen.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jun 05, 2015 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

LHBT 101Where stories live. Discover now