19.kapitola

5.8K 547 5
                                    

„Čo to má znamenať, Ria?!" spýtal sa zlostne otec. „Kam sa podela všetka tvoja zodpovednosť a kde je Kate?"

Zúfalo som pokrútila hlavou.

„Takže ona nie je doma?" zhodnotila mama a poobzerala sa dookola. Využila som situáciu a urobila to isté čo ona. Takmer mi spadla sánka, keď som videla ten neskutočný bordel, ktorý tu zostal. Všade naokolo boli rozhádzané plastové poháre, na zemi sa povaľovali mamine obľúbené sklenené figúrky, ktoré si doviezla z Turecka a v plazmovom televízore bola obrovská diera.

„Toto všetko máš na svedomí ty?" opýtal sa otec znejúc naozaj sklamane.

„Nie," zachrapčala som. „Bola som u pani Nicolnsnovej a keď som sa vrátila..."

„Aspoň nám neklam Ria!" zahučala mama. „Aspoň neklam!"

„Neklamem!" bránila som sa, no povedome som vedela, že tento boj mám predom prehratý.

„Ako si len mohla?" zvreskla mama, pritom ako sa zohla a zo zeme zdvihla rozbitý kúsok čínskej vázy. „Takto nás sklamať, keď sme tu neboli... Čo si si vôbec myslela?"

„Nechápeš?" vzdorovito som si prekrížila ruky na prsiach. „Nebola som doma!"

„To nám chceš nahovoriť, že toto všetko spôsobil niekto cudzí?"

„Bola to Kate!" zakričala som zúfalo a rukou si unavene prešla po tvári.

„Veď ani nie je doma!" oponovala mi mama naďalej zvýšeným hlasom. „Tak je to najlepšie nie? Chovajme sa zodpovedne a všetko to hoďme na staršiu sestru, ktorá ani nie je doma!"

„JA SOM TO NEBOLA!"

„Tak kto potom?" zahučala. „Kto to bol, ak nie ty, Ria?"

„Veď ti to celý čas hovorím, bola to Kate!" pokrútila som hlavou a nahnevane si ju poobzerala. Bolo mi zle z jej správania a z toho, že sa ma vôbec nesnažila vypočuť, či pochopiť. Namiesto toho sa obaja s otcom tvárili, akoby pred nimi nestala ich dcéra, ale úplne cudzí človek.

„Že sa nehanbíš!" fľochla nakoniec mama šepky. „Myslela som si, že si viac zodpovedná."

„A kde si bola ty?" vyhŕkla som. „Kde si bola? A prečo si mi nič nepovedala?! Obaja ste sa z ničoho nič vyparili, bez rozlúčky a bez vysvetlenia! To si hovoríte rodičia?"

„Ty nemáš právo nás poučovať," zamrmlala a opäť sa poobzerala okolo seba. „Aby si vedela, Victoria, toto bol tvoj posledný priestupok. Všetko čo je v dome zničené, zaplatíš a je mi jedno ako!"

„Dobre vieš, že si šetrím na to, aby som si mohla kúpiť vlastný byt!" vybuchla som. „Nemôžeš odo mňa žiadať peniaze, ktoré som si zarobila poctivou prácou!"

Mama sa krátko zasmiala, ľahkovážne pokrútila hlavou a nakoniec sa posadila na koženú sedačku.

„Poobzeraj sa okolo seba," nariadila mi pokojne a ja som urobila ako mi kázala. „Všetko je zničené," zhodnotila a jej hlas znel odrazu akosi roztrasene. „Ty si zarábala tri roky na to, aby si si mohla kúpiť byt a vypadnúť z tohto domu," mrzuto mi venovala pohľad. „Lenže my s otcom sme zarábali celý život, aby ste sa vy s Kate mali dobre. Mala si na to myslieť, keď si sa rozhodla usporiadať party."

Crazy In Love Where stories live. Discover now