Hoe maak je een flaptekst?

955 33 2
                                    

{Voor wie niet weet wat een flaptekst is: op wattpad is dit de beschrijving, bij een echt boek is dit de tekst op de achterkant.} 

Je hebt een aansprekende titel en een mooie cover. Er komt een lezen op jou verhaal af en dan komt hij bij de flaptekst terecht. De flaptekst is na de titel en cover dus het belangrijkste op lezers aan jou verhaal te laten beginnen. Hier een aantal tips voor de flaptekst. 

Tips:

1. Geen samenvatting! Misschien wel de grootste fout die je kan maken: van je flaptekst een samenvatting maken. Als iemand die de flaptekst leest, alles wat er gaat gebeuren al weet, is hij niet meer nieuwsgierig en leest het ook niet meer. 

2. Zet er een stukje uit je boek in. Dit kun je ook later doen, als je de flaptekst schrijft vóór je aan het verhaal begint, maar het geeft een heel goed idee van hoe je verhaal geschreven is. Kies een mooi stukje uit je boek en zet het, tussen aanhalingstekens, voor de beschrijving van het boek neer. Iemand leest het, denkt: wat mooi geschreven, en begint te lezen. 

3. Ga niet al je personages voorstellen! Ook een veelgemaakte fout: je personages voorstellen. Een flaptekst als dit: "Dit verhaal gaat over Lisa. Ze is twaalf jaar en word door haar ouders naar een kostschool gestuurd. Ze heeft blond haar en blauwe ogen." is heel saai en niet aantrekkelijk. 

Ik zet zelf vaak onderaan nog iets als dit:

~Een fantasyverhaal met veel spanning, hoofdstukken ongeveer 1000 woorden, veel plezier!~

Gewoon een klein tekstje waarin je nog even zegt dat het, in dit geval, voor fantasy-liefhebbers is en hoe lang de hoofdstukken ongeveer zijn.

SchrijftipsNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ