Hoe schrijf je een detective?

1.3K 24 14
                                    

Hey! Ik ben weer terug! Ik ga de komende tijd (niet heel lang) een aantal hoofdstukken maken over het schrijven van een bepaalt genre. Ik ga van start met detective, laat me zeker weten welke jij graag wilt weten en of je nog toevoegingen aan deze hebt! (Toe, laat alsjeblieft een reactie achter, dat is bijna nog leuker dan stemmen krijgen...)

Dingen die in een detective voorkomen (meestal):

1. Het raadsel. In een detective moet er iets opgelost worden. Er is iets gebeurt, maar er word pas aan het eind duidelijk wie de dader is of hoe het gebeurt is.

2. De dader. De dader is degene die iets heeft gedaan. In veel detective's is dat een misdaad. Het hele verhaal werkt naar de dader toe, oftewel: aan het eind word bekent wie de dader is. 

3. De speurder. Meestal is de speurder de hoofdpersoon. Deze is dus eigenlijk de detective zelf. Hij of zij probeert erachter te komen wie de dader is. 

4. De verdachten. De speurder gaat opzoek naar de dader. Het is denk ik wel duidelijk: de verdachten zijn de personen waarvan de speurder denkt dat het de dader zou kunnen zijn. 

5. De aanwijzingen. In het hele verhaal moeten deze opduiken: de aanwijzingen. Kleine dingen waardoor de speurder en de lezers kunnen weten wie de dader is. Je kunt ook aanwijzingen geven om ze op het verkeerde spoor te brengen.

6. Het motief. De reden waarom de dader gedaan heeft wat hij heeft gedaan. Maar - en dat vind ik zelf - het is ook de reden waarom de speurder gaat speuren. Want zeg zou zelf; als er een misdaad is gepleegd ga jij er toch ook niet meteen achteraan? De speurder moet iets met het raadsel of de dader te maken hebben.

7. De gelegenheid. De dader heeft iets gedaan. Als de dader er in jouw verhaal de hele tijd is (dus zonder dat iemand weet dat het de dader is) moet je deze wel de gelegenheid geven om te doen waar het allemaal omgaat. Het kan niet zo zijn dat hij de hele tijd bij de speurder was en ondertussen een oude vrouw heeft overvallen.

Tips voor het schrijven van een detective:

1. Het handigste is om aan het begin al te weten waar je heen wilt. Wie is de dader, waarom heeft hij gedaan wat hij heeft gedaan, etc. Als je dat al weet, gaat het schrijven een stuk makkelijker. 

2. Je verhaal wordt extra leuk als het in het begin meteen van start gaan. Ga dus niet eerst vijf hoofdstukken schrijven over het (doodgewone) leven van je hoofdpersoon, want dan word het saai. De misdaad of wat je ook doet moet in het eerste of tweede hoofdstuk komen, dan vinden mensen het leuk om door te lezen omdat ze willen weten wat er gebeurt is.

3. Er moeten niet te veel verdachten zijn, maar ook niet te weinig. Ik zou zelf gaan voor tussen de drie en de zes. Twee is te weinig, dan hebben je lezers maar keuze uit twee, en bij zeven word je verhaal ingewikkeld.


Dat was het! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Laat een reactie achter!

Lijkt het jullie leuk om mee te doen met een schrijfwedstrijd? Als drie of meer mensen het leuk vinden, ga ik er een houden.


SchrijftipsWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu