#1 Lecke - Hallgatás

1.8K 136 17
                                    

A Hallgatás arany. Ezt hallottad már? Hát a mi Ivónk nem igazán, éppen ezért húzta fel a szemöldökét amikor ezt elolvasta.

Szóval elértünk Első leckénkhez, aminek jelmondata: [ Amit el akarsz mondani, inkább ne tedd. De ha mégis megpróbálod, csak minél gyorsabban! ]

Tudniillik mi Barátságosok nem fecsegünk összevissza minden Mással.

Más ( főnév) - olyan személy, aki normális emberhez méltóan viselkedik, nem szégyenlős és semmilyen beilleszkedési problémákkal nem küzd; nem esik nehezére más/ új emberekkel beszélgetni, sőt még szereti is; sok baráttal rendelkezik, de nem Keselyű

És még egy szak szóba ütközünk:

Keselyű (főnév) - olyan nőszemély, aki a népehez megfelelő mennyiségű törzsi jelzéseket hord magán általában harminc kilót, a jelzés festék formájában jelenik meg és a típusa szerint a hovatartozást jelöli, nem véletlen, hogy a Keselyűknek jól szabályozott hierarchiája van; egyszerűbben plázacica; túl sminkelt lány a hátsó sorból

Egy igazi Barátságos éppen annyit beszél amennyit jónak érez (lásd. hebeg valamit és odébb áll ) ez nagyon fontos szabály és alapja az etikettünknek, tehát nem csak illő, de muszáj betartani. Egy Barátságos nem beszélhet csak úgy, semmi ürügy nélkül sem Mással, sem Keselyűvel. A született Barátságosnak ezt dobogja a szíve is, a belső szabályok egyszerűen azt diktálja neki: " le a fejjel és tünés innen, nem ne fordulj vissza biztosan nem neked szól. "

Lehet ez kissé drasztikusan fog hatni Ivónak, de ha változtatni akar az életen, meg kell tennie, ez az egyetlen út a Barátságosokhoz. Tudom, nagyon nehéznek tűnik ezért megírom a pontos algoritmusát a Hallgatásnak:
1)Ne kezdeményezz kommunikációt senkivel, aki nem Barátságos
Emlékszel mit mondtam a plusz fecsegesről? Nem Barátságosra vall.

2) Nézz magad elé.
Így különösebben senkit se nézz, csak bámulj magad elé, mintha nem is ezen a világon lennél. Ezt műveld úgy napi nyolc órát kezdésnek, de a gyakorlott Barátságosak szinte egész képesek eme lelki állapotban maradni. Gyakorolj sokat, Ivó!

3) Ha rád néz valaki, lehajtod a fejed
Ez is egy fontos művelet. Kerüld a szemkontaktust! Veszélyes, még szociális interakcióhoz vezet!
Szóval ha csak szorgalmasan bámulsz magad elé és valaki belekúszik a látóteredbe, ne nézz a szemébe, hajtsd le gyorsan a fejed.

4) Ha valaki mégis akar kommunikálni veled, ne válaszolj.
Emlékszel, a beszéd nem az erősséged. Ha mégis netalán válaszolsz neki próbáld minél hamarabb kimondani a szavakat. Nem kell figyelembe venni a pontot, vesszőt, egyéb mondat cuccokat, te csak hadarj. Gyakorlásképpen nyelvtörőket mondj el összesen 5 másodperc alatt, de legalább ötöt.

5) Ha beszéltetni akarnak menekülj
Érvényes a Flight or Fight törvény, de mivel te harcolni nem tudsz (életképtelen is, de ez egy másik lecke anyaga) ezért menekülni kell. Javasolt a felkapok-mindent-hirtelen mozdulat és aztán gyors futás az osztályból, de az otthagyok-mindent-és-futok-az-életemért stratégia is jó.

Nos ha ezeket a gyakorlatokat sikeresen elsajátítottad Ivó, akkor kijelenthetjük: jó úton haladunk ahhoz, hogy vérbeli Barátságosok legyünk! :)

A következő fejezetben más szociális interakcióról fogunk tanulni. Te pedig Ivó, maradj a közelben, mert a könyv még csak most kezdődik el igazán ;)

Kézikönyv Szociálisan Érzékeny EmbereknekWhere stories live. Discover now