Çerkes Ethem

229 11 2
                                    

Uzun zaman sonra yayınlanan bu bölümümüzde kimilerine göre bir hain olan ama bana göre bir kahraman olan Çerkes Ethem hakkında konuşacağız.

Öncelikle Çerkes Ethem hain DEĞİLDİ. O vatanı için savaşan Yunan köpeklerini yurttan atan ve tüm bunların karşısında  İstiklal Mahkemeleri tarafından hain ilan edilen bir KAHRAMAN 

Çerkeslerin Şapsığ koluna mensup olan Çerkes Ethem beş kardeşten en küçük olanıdır. Ağabeylerinden İlyas ve Nuri Beyler Rum eşkiyalarıyla savaşırken şehit düşmüştür.Reşit ve Tevfik Beyler subay olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda Reşit Bey Son Osmanlı Mebusan Meclisine Manisa Mebusu olarak katıldı ve oradan da birinci  TBMM ye geçti.

15 Mayıs 1919 da İzmirin işgali üzerine Kuva-yi Seyyare yi  kurdu ve İngiliz ve Yunan işgalcilere karşı savaştı. Bunların yanında Çerkes Ethem düzenli ordu kuruluncaya kadar Anadoludaki bir çok ayaklanmayı bastırmış ve bu ayaklanmaların sorumlularını infaz etmiştir. Bu infazlar TBMM üyeleri ve İstiklal Mahkemeleri tarafından onaylanmıyordu. 

Çerkes Ethem 1920 yılının sonunda 20. Kolordu ve Komutanı ile birlikte 'ne katılmış ve TBMM bu savaştan sonra ilk defa işgalci Yunanları geri püskürtmüştür. Sonraki zamanlarda düznli orduya katılmamak istemesi vb. sebeplerden ötürü isyan etmiştir. İsyanı bastırmak üzere İsmet Bey (!) ve Refet Bey öncülüğündeki birlikler Çerkes Ethem ve birliklerinin üzerine yürümüştür ancak çok kan dökülmeden Çerkes Ethem birlikleri teslim olmuştur. Çerkes Ethem ve birkaç kişi daha Yunanistana geçmişlerdir. Yunanistana geçtikten sonra vatan haini ilan edilmişler ve ülkeye girmeleri yasaklanmıştır.

Çerkes Ethem Ayaklanması hakkında bir bölüm yazacağım. Okuyan herkese teşekkür ederim. Bölümlerin geç gelmesinin nedeni okulum. Bu aralar yazılı haftasına gireceğim için bölümler normale kıyasla biraz daha geç gelebilir. 

Oylarını ve yorumlarını esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim.

Yazdığınız bütün yorumları okumaya özen gösteriyorum ve konuşmak istediğiniz bir konu olursa yorumlara yazmanızı rica ediyorum...

Biz ÇerkesizHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin