Chapter 38- Caro mio*

936 56 1
                                    

Прага. Този град е красив не само през деня, но и през нощта. Винаги съм се чудила какво означава да вкусиш от духа на Прага и чак сега можех да дам отговор на този мой въпрос.

Вървейки по улиците, човек може да усети мистичността, която се крие във всяко камъче, от което са изградени сградите наоколо, как във въздуха се носят различни ухания, както приятни, така и не чак толкова. Аромати на вкусно домашно ястие, на скъпи мъжки и женски парфюми, на градинките с цветя, на задънена странична уличка (това не беше една от най- приятните миризми, която човек би искал да усети), и не на последно място- аромат на дъжд.

Точно от тези ухания вдишвах дълбоко сега и се радвах на красотите на града, вървейки по малките улички хванала ръката на любимия си човек, аз се чувствах неземно щастлива. Нещо странно се случваше с мен и не можех да разбера какво. Сърцето ми туптеше по- бързо от всякога, дишането ми беше учестено и на пресекулки, в стомаха ми сякаш пърхаха пеперуди, а краката ми бяха неустойчиви, слава богу въпреки това успявах да запазя равновесие. Навсякъде, където погледът ми попаднеше, виждах красота и изящество. Имах усещането, че съм попаднала в някакъв приказен свят, в който царяха спокойствието и нежността. Чувствах се сякаш Купидон ме е прострелял със стрелите си хиляди пъти и бях опиянена от любовния му елексир. А може би това е духът на Прага и в момента опитвах от него, чрез всичките си сетива. Аз... усещах любов, дишах любов, виждах любов... Аз съм влюбена!

С Хенри вървяхме ръка за ръка по протежението на река Вълтава и споделяхме един на друг впечатленията си от града. Това, което бе грабнало окото на приятеля ми, естествено беше архитектурата. Където и да погледнеше, той откриваше нещо разкошно, което да го накара да ахне, да извади телефона си и да го снима. Аз чувствах почти същото, но бях твърде зашеметена, за да реагирам и да заснема нещо. Нещо друго ме впечатли и това бяха знанията на Стивънс. Докато вечеряхме той ми разказа поне около пет легенди свързани с Прага и забележителностите й, a в момента отново ме омайваше с една от тях.

- И като заговорихме за квартала Храдчани, покрай когото в момента минаваме мога да ти разкажа една история и за него- засмя се Хенри, а аз погледнах към него с очакване.- Една от най-популярните улици в Мала Страна е улица Нерудова, която води до замъка Храдчани. Тя е и част от Кралския път, който бъдещите крале на Чехия са изминавали като част от церемонията по коронация.

The Eros Stone Where stories live. Discover now