Originile spiritului malefic Dybbuk

12 2 1
                                    

Mai stiti cutia dybbuk? Ce poate fi mai rau decat un demon furios obligat sa isi petreaca eternitatea captiv intr-o cutie? Dar ca sa intelegem furia dybbukului cel mai bine ar fi sa facem o incursiune in mitologia evreiasca. Atentie insa, un dybbuk este atat de inspaimantator incat pana si povestile despre el se spun in soapta.
Ce este un dybbuk
Se stie ca transmigratia sufletor nu reprezinta un subiect pe larg dezbatut in religia iudaica, intrucat nu exista o perioada de tranzitie dupa moarte. Cu toate astea, spiritele mortilor exista si in situatii speciale pot fi chiar contactate. Un exemplu ar fi regele Saul care o roaga pe vrajitoarea din Endor sa il ajute sa contacteze spiritul mentorului sau, profetul Samuel. Insusi Talmudul vorbeste despre spirite intunecate, care raman "agatate" pe Pamant in loc sa paseasca in lumea de dincolo. In secolul 16 aceste spirite capata denumirea de dybbuk.

Un dybbuk reprezinta un caz special de spirit pierdut, care poseda trupul unei persoane in viata. Initial s-a presupus ca aceste spirite malefice ar fi demoni dar misticii au ajuns la concluzia ca un dybbuk este spiritul unui mort, care se teme de chinurile ce il asteapta in lumea de dincolo, preferand sa ramana pe Pamant si sa ii bantuie pe cei vii. Motivele pentru care aceste spirite malefice prefera sa ramana printre cei vii sunt diverse si tin de evenimente care s-au intamplat atunci cand sufletul era gazduit de propriul trup (razbunare, treburi nerezolvate etc).
Un dybbuk are nevoie de o gazda, care poate fi orice fel de organism viu. Oamenii, in special femeile si copiii, reprezinta gazdele favorite ale unui astfel de spirit malefic. E foarte posibil ca persoana posedata sa nu fie constienta ca trupul ei adaposteste un spirit malefic. In unele cazuri dybbuk-ul se manifesta violent si isi chinuie gazda, situatie in care doar un rabin poate oferi ajutor.

CuriosityWhere stories live. Discover now