Moroii

6 2 0
                                    

La fel de popular ca strigoiul este si moroiul, entitate malefica care provine din spiritul unui copil mort nebotezat. In cele mai multe parti ale tarii strigoii si moroii sunt considerate entitati separate, dar in Oltenia ele se confunda. Moroiul este tot mortul care are sa revina din groapa pentru a aduce necazuri familiei si prietenilor.

Cum apar moroii
Conform povestilor din popor, un copil mort nebotezat are sa se transforme cu siguranta in moroi. Spre deosebire de strigoi, unde transformarea venea aproape imediat dupa deces, moroii asteapta sapte ani pentru a se ridica din groapa. Cand se fac sapte ani de la moarte sufletul cere sa fie primit in imparatia cerurilor si striga "Botez, Botez!" sau dupa alte surse "Cruce, cruce!". Daca cineva il aude atunci poate sa il salveze dandu-i botezul: "Se boteaza fiul sau fiica lui Dumnezeu, Ion ori Maria, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!". Ritualul e completat de o bucatica de panza care se arunca pe mormantul pruncului nebotezat.

Daca nu se indeplineste acest ritual, sufletul nu isi gaseste linistea si se transforma intr-un duh rau, cunoscut ca si moroi. Moroiul bantuie proprietarii pamantului unde a fost ingropat. Imbolnaveste animalele si copiii proprietarului, care in cele din urma e nevoit sa isi paraseasca pamantul pentru a evita o tragedie.
Este o creatura nocturna care se manifesta in special in noptile cu luna noua. Se spune ca isi poate parasi pamantul de bastina metamorfozandu-se in caine. Daca primeste hrana, moroiul-caine nu produce pagube si nu ii sperie pe cei carora le taie calea. Intalnirile cu moroii, in miez e noapte, sunt de obicei fatale. Victima fie cade la pat pentru o perioada indelungata, fie isi gaseste sfarsitul pana la venirea zorilor.

 Victima fie cade la pat pentru o perioada indelungata, fie isi gaseste sfarsitul pana la venirea zorilor

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Botezul viitorului moroi
Pragul de sapte ani poate fi evitat daca pruncul mort este botezat din timp. Mama ar trebui sa toarne peste mormant, timp de sapte ani de zile aghiasma, in ziua de Boboteaza. In acest fel, pruncul mort mult prea devreme e ca si botezat iar sufletul sau poate fi primit printre ingeri. De asemenea, poate fi rostit un descantec de botez ca cel amintit mai sus.

CuriosityWhere stories live. Discover now