5.13

399 27 2
                                    

Gewoon omdat het vrijdag is, een extra lang stuk dit keer :)

De weken erna verliepen rustig. De Sinterklaasversieringen in huis hadden plaats gemaakt voor de kerstversieringen, de kerstboom stond versierd in de woonkamer en Wolfs was de enige die zich druk maakte over wat er gegeten zou worden met de kerstdagen. Lilly had flink de griep gekregen waarna ze ook nog eens verkouden was geworden en dat laatste had ze aan haar moeder doorgegeven. Bibberend van de kou stond ze naast haar bed en langzaam trok ze haar pyjama uit. 'Ach meisje toch..' Eva knielde bij haar dochter neer en sloeg haar armen om haar meisje heen. 'Hoe voel je je lieverd?'
'Goed hoor.' zei Lilly stoer waarna ze een hoestbui had. Eva wreef over haar rug en kuste haar wang.
'Luister eens Li, mama vindt je heel dapper dat je toch naar school toe gaat. Maar als je je niet goed voelt op school dan moet je dat tegen juf Maaike zeggen.' Ze streelde de verwilderde haren uit haar gezicht en met tegenzin knikte Lilly gehoorzaam. Eva vond het zo sneu voor haar dochter dat ze de hele week al thuis had moeten zitten en vandaag was de laatste dag voor de kerstvakantie. Ze wist niet of het verstandig was haar dochter te laten gaan, maar ze wilde zo graag dat ze haar niet langer thuis kón houden. 'Kom, we douchen even en dan kleden we je lekker warm aan.' Eva kuste de wang van haar dochter.
'Mama je klinkt een beetje gek.' Was Lilly opgevallen en ze liet zich optillen.
'Dat komt omdat je horen een beetje verstopt zitten.' lachte Eva.
'Nee hoor, die zijn hier.' Zei Lilly serieus en ze wees naar haar oren.
'Oh ja.' Grinnikend drukte Eva nogmaals een kus op haar wang. 'Mama is ook verkouden.'
'Heb je ook veel snotjes in je neus?'
'Heel veel.' Knikte Eva. Ze draaide de douche open en kleedde haar dochter verder uit. De kleuter rilde nog steeds en Eva zette haar snel onder de warme stralen.
'Niet mijn haartjes mama..' piepte de kleuter.
'Jawel, je haren moeten gewassen worden.'
'Nee dat prikt in mijn oogjes.' De kleuter begon te huilen.
'Rustig maar Lilly. Ga maar zitten en dan goed je hoofd naar achteren houden.' zuchtte Eva. Normaal gesproken was de kleuter nooit zo moeilijk met dit soort dingen, maar doordat ze zich niet lekker voelde was alles de hele week al een drama. Eva pakte de douchekop in haar handen terwijl de kleuter ging zitten. Ze hield haar ogen stijf op elkaar geknepen terwijl ze haar hoofd naar achteren hield. Eva pakte een washandje en legde die over de ogen van de kleuter. Stevig drukte Lilly haar handen erop zodat haar ogen goed beschermd waren tegen het water en de zeep. Zo snel mogelijk waste Eva haar lokken waarna ze de shampoo eruit spoelde. 'Nou kijk eens. Goed hoor Li.' Zei ze en ze liet het warme water nog even over de rest van haar lijfje stromen. 'Zie je nou, helemaal geen water of zeep in je ogen.'
'Nee.' Schudde de kleuter opgelucht haar hoofd. Nadat de douche weer uit was gedraaid droogde Eva haar snel af en ingewikkeld in de grote handdoek nam ze haar dochter mee terug naar haar slaapkamer.

Lilly had haar mooiste kleding aan gekregen, een nieuw vestje, haar zwarte glitter rokje en haar mooie maillot. Haar natte lokken waren geföhnd, meer om het feit dat ze niet met natte haren naar buiten kon maar het maakte het voor de kleuter wel extra speciaal. Haar lokken zaten hoog in een staart gebonden en ze had er een mooie strik bij uitgezocht. Voor de gelegenheid mocht ze een beetje lipgloss op van haar moeder en Eva had haar nette laarsjes uit de kast getrokken. Toen ze op haar horloge keek zag ze dat ze aan de late kant waren en ze moesten nú vertrekken wilde ze Lilly op tijd op school hebben. 'Kom, we moeten opschieten.'
'Gaan we nu eindelijk naar school?'
'Ja, we gaan.' glimlachte Eva en Lilly ging haar moeder voor naar beneden.
'Fleurtje!' riep de kleuter enthousiast.
'Pap, kom eens kijken! Er komt een prinses de trap af.' Riep Fleur en glimlachend keek Eva toe hoe haar dochter halverwege de trap stil bleef staan wachten op haar vader. Fleur stond met haar jas en schoenen aan onder aan de trap terwijl ze een van de zelfgebakken broodjes van haar vader naar binnen propte.
'Een echte prinses?' vroeg Wolfs terwijl hij van buiten naar binnen kwam lopen.
'Een echte.' Bevestigde Fleur glimlachend.
'Wauw. Wat ben je mooi eendje.' Glunderend keek Wolfs naar zijn dochter en trots liep Lilly verder de trap af.
'Mooi hè papa.' Hoestte ze.
'Heel erg mooi!' Wolfs pakte haar hand vast en draaide een rondje.
'Heb jij mijn spulletjes?' vroeg de kleuter aan haar vader terwijl Eva haar hielp met haar jas aan trekken.
'De grote mand staat al in de auto. Broodjes, croissantjes, en wat fruit voor jullie Kerstontbijtje. Je cadeautje voor de juf zit er ook in.' Knikte haar vader en Lilly knikte ook. 'Moeten we jou nog ergens afgooien?' vroeg Wolfs aan zijn oudste dochter die haar hoofd schudde.
'Nee hoor, ik loop wel.' Sprak Fleur met volle mond.
'Had je d'r niet gebeld?' vroeg Eva terwijl ze haar eigen jas aan trok. Fleur zou vandaag, net zoals andere dagen afgelopen week op haar zusje passen maar dat was nu niet meer nodig omdat de kleuter toch naar school toe ging.
'M'n telefoon is weer kapot.' Zuchtte Fleur. 'Onding.' en daardoor had ze de telefoontjes en berichtjes van haar vader nooit ontvangen, en was ze dus voor niks deze kant op gekomen.
'Koop nou eens een nieuwe dan.' Wolfs liep naar buiten om alvast in de auto te gaan zitten.
'Hé pap, met kerstmis wil ik ook van die zelfgemaakte broodjes.' Opnieuw sprak Fleur met haar mond vol terwijl haar vader serieus aan keek en hem achterna liep.
'Ja, ja.' lachte Wolfs.
'Ik meen het.' zei Fleur. 'Dit zijn de lekkerste broodjes ever.' en daar wilde ze meer van eten. Ze trok haar jas hoger dicht en sloeg de sjaal strakker op haar nek.
'Nou ik zal m'n best doen.' haar vader lachte waarna hij zich omdraaide richting de open voordeur. 'Eva!'
'Ja, ja, ja.' Eva duwde de kleuter de deur uit en controleerde snel of ze alles bij zich had wat ze bij zich moest hebben.
'Moet ik d'r uit school halen?' vroeg Fleur.
'In principe niet, ik ben vanmiddag vrij.' Zei haar vader. Zoals elke vrijdagmiddag.
'Oké.' Fleur gaf haar zusje een kus en hielp haar in de auto.
'Mocht ze nou eerder naar huis te moeten, kan jij haar dan wel ophalen anders?' bedacht Eva terwijl ze in de auto stapte.
'Geen probleem. Bel maar.' Grijnsde Fleur. Ze duwde de deur dicht en zwaaide haar familie na.

FlashbackWhere stories live. Discover now