Bölüm 1

10.2K 192 301
                                    

Merhabalaar herkeseee ! İlk dersimize hepiniz hoşgeldiniz ! Ay heyecanlandim.ben be xoxixis Neyse başlayalım 😹

İlk dersimiz tabi ki harfler..
Derse başlamadan önce defter ve kalemlerinizi hazır edin. Ders sonunda yapmanız gerekenleri soylicem , ne yazıyorsam defterinize aynen gecirin ve bir sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince açık bir şekilde yazmaya çalışacağım 🤣
Bu arada soylememe gerek yok diye düşünüyorum ama yine de söyleyim. Cümleleri ve tanımları tek tek kendim yaptığım ve yazdığım için izinsiz almayın ! Ve ben yazıyorum diye de şüpheye düşmeyin , güvenilir ve doğru bir kaynaktan aldığım bilgiler bunlar..

KOLAY GELSİN !

Kore alfabesi yani Hangeul (한글) temelde 14 ünsüz , 10 ünlü harften oluşur. Ayrıca 11 tane de yarı ünlü harf bulunur. Kelimeler hecelere ayrılarak yazılır.

UNSUZ HARFLER 자음

ㄴ ~ n
ㄱ ~ k,g
ㄷ ~ d
ㄹ ~ r,l
ㅁ ~ m
ㅂ ~ b,p
ㅅ ~ s
ㅇ ~ ng
ㅈ ~ j (c gibi okuyoruz)*
ㅋ ~ k
ㅌ ~ t
ㅍ ~ p
ㅎ ~ h
ㅊ ~ ch (ç diye okunur, yazılışa dikkat !)*
ㅃ ~ pp , bb (vurgulu)
ㅆ ~ ss (vurgulu)
ㅉ ~ cc , jj (vurgulu)
ㄸ ~ tt (vurgulu)
ㄲ ~ kk (vurgulu) / Koreliler bunu gulerken çok kullanır mesela. Kkkkk diye 😁

Dipnot != Okunuşlarını zaten yaparsınız ama lutfen Latin alfabedeki yazılışını ezberleyin mesela "ç" olarak değil "ch" olarak bilin , kelimeleri hecelerine ayırarak yazarken size kolaylık sağlayacaktır. Ne demek istediğimi bölüm sonunda ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım özellikle * işaretlerine dikkat edin ve YAZILIŞA DİKKAT dediğim yerlere dikkat edin..

!DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Bu harflerin okunuşu , kelimenin ortasında veya sonunda olmasına göre değişiklik gösterebilir. Şöyle ki:

•ㄱ başta olursa K , ortada olursa G harfi gibi okunur. {가수 - kasu (şarkıcı)
학원 ~ Hagweon* (dershane) }

* işaretinin anlamını birazdan öğreneceksiniz. !

• ㄹ kelime sonunda L , kelime ortasında R sesiyle okunur. { 날 ~ Nal (gün) 사랑 ~ sarang (aşk)}

• ㅂ B sesi , kelime başında P gibi okunur.

• ㅅ biraz sıkıntılı bir harf. S harfi , kendinden sonra ünlü harflerden biri olan 이 (i) harfi gelirse Ş gibi okunur. Kelimenin sonunda yer alıyorsa D gibi okunur. { 산 ~ San (dağ) 시간 * ~ Şigan (zaman ,saat) 옷 ~ Od (elbise , kıyafet)}

• ㅇ bu arkadaş ünlü harflerle çok iyi kanki olduklari için onlarsiz yapamıyor. Kelime başlarında ünlü harfler çok yalnızlık çektiği için bu arkadasi çağırıyorlar. Bu da onların yanına gidiyor , kelime başlarında onlara destek oluyor ama sadece onlar için..Biz okumuyoruz , bir nevi görmezden geliyoruz. Onun haricinde NG olarak okunur ama N ye çok baskı yapmadan , G de biraz genizden gelerek okunur. Cok vurgu yapmanıza gerek yok okurken. { 여동생* ~ Yeodongsaeng - kız kardeş (yodongseng diye okunur , işaretleri sonunda anlatacağım mutlaka bakın cok önemli !) 생각* ~ Saenggak ( fikir , dusunce)

• ㅈ başta olursa c , ç arası bir sesle okunur. Arapçadaki cim harfi gibi bir nevi. Ama asıl Ç - ㅊ karıştırmayın.. ortada olursa normal C , sonda olursa D olarak okunur. {잠 ~ Çam* (uyku)
아버지* ~ Aboci (baba) 낮 ~ Nad (gündüz)

•ㅎ h sesiyle okunur. Kelime sonunda D ye dönüşür , kelimenin ortasında fazla vurgu yapılmaz , genelde es gecilir. 낳 ~ Nad (doğum)

ÜNLÜ HARFLER 모음

아 ~ a
야 ~ ya (çevirmek çok basit sadece bir çizgi arttırın.)
어 ~ eo ( -o- diye okunur ama a,o arası bir ses , tam -o- değil. Yazılışa dikkat !)*
여 ~ yeo (yo diye okunur)*
오 ~ o (asıl -o- bu)
요 ~ yo
우 ~ u
유 ~ yu
으 ~ eu (-ı- diye okunur YAZILIŞA DİKKAT !)*
이 ~ i

Korece ÖğreniyorumDonde viven las historias. Descúbrelo ahora