Türkiye sınırları içerisinde, böylesi multikültürel ortamda, statüsü farketmeksizin bir heteroseksüel birlikteliğin ürünü insanlarız. Kimisinin kardeşi, evladı, sevgilisi... Nedir trans kadın olmak? Kimi zaman seni en yakının dahi anlayamadığı bu durumla başa çıkmak, çözüm üretmek, kendini var etmek, bu durumun yaratığı dezavantajlardan sıyrılmak.
Bir trans kadın henüz çok küçük yaşlarda cinsiyet kimliğinin bilincine varır. Bu dünyaya dair algılarımızın geliştiği 3 veya 4 yaşlarına tekabül eder. Burada söz konusu olan farklı olmak/farklı hissetmek değildir. Çünkü bize kendimizi farklı ve anormal hissettiren aslında henüz çok küçük yaşlarda erkek olduğunuza dair telkinlerde bulunan ve sizden bu yönde bir davranış profili bekleyen insanlardır. Bir kadın içgüdüsü ile doğan trans kadın tüm bu telkinler ve beklentiler karşısında henüz çok küçük yaşına karşın tüm bu davranış profillerini sergileme ihtiyacı hisseder ve her ne kadar istemese de cinsiyet kimliğini geri plana iter. Çünkü bilir ki, bu beklentileri karşılamadığı vakit ne ailesi ne çevre ne de toplumda kabul görecektir. Cinsiyetleri genital organlardan hareketle kurgulayan bir toplumda cinsiyeti bir erkek olarak atanan trans kadının feminen davranışları sergilemesi kesinlikle onun aleyhine sonuçlar doğuracaktır.
Her ne kadar beklentilere paralel bir kimlik inşası yapılsa bile dahi trans kadın asla cinsiyet kimliğini halı altına süpürmez. Çünkü özünün bu olduğunu bilir, sadece şartlara karşı alınan bir tavırdır bu. Çocukluk ergenliğe evrilir, ergenlik yetişkinliğe evrilir. Peki bu trans kadın tüm süreç boyunca geri plana itmek zorunda kaldığı cinsiyet kimliğine karşın nasıl bir çözüm üretecektir?
Ergenlik çağına giren bir trans kadın cinsiyet kimliğini bastırmak konusunda oldukça güçlük çekebilir. Çünkü ergenliğin ve testesteron hormonunun beraberinde getirdiği değişiklikler onun cinsiyet kimliği ile örtüşmemektedir ne yazık ki. Tüm bunlar hormon replasman terapisi ile üstesinden gelinebilir erken yaşlarda. Ancak ne yazık ki ülkemizde trans uyum süreci erişkin kabul edilen 18 yaşına geldiğiniz vakit başlamakta. O vakte kadar testesteron hormonun yaratacağı maskülen değişimlerle başa çıkmak bir trans kadını elbette mental anlamda incitecek, zorlayacaktır. Yasal prosedürden hareketle senaryo bu şekilde bir trans kadın adına ne yazık ki. Elbette yasal prosedürü umursamaksızın, doktor kontrolü bulunmaksızın kendi başına hormon takviyesi alan genç trans kadınlar da yok değil bu ülkede. Ancak bu durumun olası etkilerini bilmemek, gerekli dozajı ayarlayamamak, doktor kontrolünde kullanmamak da bu işin tehlikeli tarafları.
Yasal prosedür ile hareket eden bir trans kadın ilk etapta bünyesinde trans uyum süreci için gerekli konsey bulunan bir üniversite hastanesinin psikiyatri kliniğine başvurarak devamında onu izleyen sürece tabi tutularak sürecini başlatabilir. Bunun yanı sıra isim ve cinsiyet uyum davası da açılarak yasal boyut kazandırılabilir sürece. İlerleyen bölümlerde trans uyum sürecine dair tüm bu detaylara değineceğiz hastane ve yasal süreç açısından.
Henüz çok küçük yaşlarda daha kendisini yeni keşfetmek üzere olan bir trans kadına onu farklı hissettirmek, tüm davranışlarını baskılamak, ondan hiç olmadığı birinin davranış profilini beklemek. Tüm bunların yanı sıra aile, toplum ve din gibi faktörlere karşın bir benlik savaşı vermek. Meşakkatli, masraflı trans uyum süreci ve bunun yanı sıra iş hayatında dezavantajlı konuma oturtulmak. İşte bir trans kadın olmanız yetiyor tüm bunlara. Oysa ki transeksüellik sadece hayatımızın belli bir sürecine eşlik eden bir deneyim. Hiçbirimiz bu detaydan ibaret değiliz. Tüm bunlara karşın yaşamını iyileştirmekten geri durmayan, varoluş savaşı veren tüm trans kadınları ise çok tebrik ediyorum buradan.
Bu anlattıklarım Türkiye sınırlarında olası bir trans kadın senaryosu. Elbette hayatı birçok trans kadına nazaran farklı olan birçok trans kadın var. En önemlisi hiçbirinizin cinsiyet kimliğini halı altına süpürmemesi, aynaya baktığı vakit kendini görebilmesi.
Bu kitabı niçin yazıyorum? Bu kitabı Türkiye'nin 81 ilindeki herhangi bir trans kadına rehber olması, trans deneyime sahip abla olabilmesi, arkadaş olabilmesi ve ona yalnız hissetirmemesi adına yazıyorum. Ben bir uzman değilim ancak trans deneyime sahip bir kadınım. Anlattıklarım kendi araştırdıklarım, öğrendiklerim, sürece dair deneyimlerimin bir ürünü. Diliyorum bu kitap size çok daha iyi hissettirecek. Her bölümde farklı konuları irdeleyecek, en çok merak edilen konulara dair yazılar yazacağım.
Ben de bir zamanlar henüz ayaklarının üstüne basarak yürümeyi öğrenen, cinsiyet kimliğini keşfeden ama çevre telkinleri sonrasında kendisini geri plana atan, kabul görme ihtiyacı hisseden ve bunun için olabildiğince biçilen kostüme sığmaya çalışan bir trans kadındım. Ama bugün ne cinsiyet kimliğimi geri plana itiyor ne de hayatımı bir başkasının onayına veya takdirine ihtiyaç duyarak yaşıyorum. Bugün aynaya baktığım vakit kendimi görebiliyorum.
Bir sonraki bölümde görüşmek üzere!

YOU ARE READING
Trans Kadın Günlüğü ✨
Non-FictionBu kitap trans deneyimli kadınlara yönelik bir rehber olması amacı güdülerek yazılmıştır. Not: Bazı bölümler revize edilmektedir.