(21 B)

2.8K 174 11
                                    

Ani jeden z nich nevěděl, jak dlouho u mrtvého těla moudrého, starého kouzelníka seděli. Teprve až když fénixův nářek ustal, Hermiona se v Severusově náruči pohnula a hřbetem ruky si otřela mokré tváře. Zadíval se na ni; její čokoládově hnědé oči byly smutné, ale zároveň se v nich zračila úleva. ,,Dokázal jsi to," zašeptala znovu a stiskla mu ruku. 

Severus sklopil pohled k Brumbálovi. Vypadalo to, jako by spal. Na tváři měl němý úsměv a Fawkes si lehl vedle něj. Svýma korálkovýma očima se na něj díval a slzy mu přestaly téct. ,,Co uděláme teď?" zašeptala Hermiona. ,,Nemůžeme ho tu jen tak... nechat."

,,Musíme svolat řád. Jestliže Albus řekl Potterovi všechno potřebné k tomu, aby porazil Temného pána, určitě nebude dlouho čekat a pustí se do hledání viteálů. A my, jakmile řádu předáme zprávu, se do toho musíme pustit taky," na chvíli se odmlčel a pak se zhluboka nadechl, ,,to je to poslední, co pro něj ještě můžeme udělat."

Jeho tvář pohladila jemná ruka a on se na Hermionu podíval. Usmívala se; napůl smutně, napůl vděčně. ,,Je ti za to moc vděčný, Severusi," zašeptala, ,,já to vím. Už... už ho nic nebolí. A jeho víra v to, že Voldemorta porazíme, zůstala v nás. Navždy. Je tu s námi."

,,Hermiono," vydechl Severus, ,,já - chtěl bych ti poděkovat. Bez tebe bych to nedokázal. Já... ty jsi důvod, proč-"

,,Poděkuj sám sobě, Severusi," zavrtěla hlavou, ,,jsem na tebe pyšná. Udělal jsi... správnou věc. Brumbál si to přál. A lidé to pochopí."

Chtěl ještě něco říct, chtěl jí říct, že to ona je důvodem, proč se snaží znovu doopravdy žít, chtěl jí konečně, teď a tady, říct ta dvě slůvka, která by si zasloužila slyšet... Ale v tu chvíli, kdy k tomu konečně sbíral odvahu, se otevřely dveře.

Stála tam Minerva McGonagallová a když spatřila nehybné tělo bradavického ředitele, zalapala po dechu a chytla se za srdce. ,,Albusi-" pak si všimla i profesora lektvarů a své studentky a vykulila oči, ,,Severusi... slečno Grangerová... co tady děláte? Co se stalo? Albus je - mrtvý?" zajíkla se. Snape hledal ta správná slova. Bylo těžké přiznat, že to on ho zabil; kdyby před ním stál nepřítel, bylo by to jednodušší. 

Než se k tomu ale stihl přiznat, ozvala se Hermiona.

,,Profesor Brumbál nás požádal, zda bychom jeho trápení už nemohli ukončit," zašeptala a bledá Minerva se svezla do křesla. Po vrásčité tváři se jí skutálely první slzy. ,,Ta ruka - bylo toho moc i na něj. To," zhluboka se nadechla, ,,to já jsem to ukončila."

Dvě šokované tváře se k ní obrátily. Cože? pomyslel si Severus nevěřícně. Ach, Hermiono...

,,Slečno Grangerová?" vydechla McGonagallová. ,,Vy - vy jste ho-"

,,Ano, paní profesorko," špitla Hermiona a sklopila pohled, ,,pověřil nás úkolem, paní profesorko. Musíme to převzít za něj a dokončit to, co začal. Byla byste tak laskavá, a svolala řád? Profesor Brumbál nám sdělil své obavy, že by se Voldemort mohl pokusit brzy zaútočit. Musí tu být rozmístěné hlídky. O to se postará řád. A my - Harry a Ron, já a Se- profesor Snape," opravila se rychle, ,,musíme něco najít. Je to tajné. Prosím, paní profesorko."

Minerva vypadala otřeseně a smutně hleděla na Brumbálovo tělo. Pak zlehka přikývla. ,,Dobrá. Dám tedy vědět panu Potterovi a panu Weasleymu. A samozřejmě svolám řád. Ale co Albusův pohřeb - ach," zajíkla se a marně se snažila zadržet slzy. Hermiona ještě nikdy neviděla McGonagallovou plakat - ale teď, teď jí to trhalo srdce. Byla to silná žena.

,,Prosím, řekněte Harrymu, že ta věc je někde v Bradavicích. On už bude vědět," ujistila ji spěšně a oba dva se zvedli ze země. ,,A řekněte mu, že já se postarám o ty zbylé dva."

,,Dobrá," souhlasila McGonagallová, byť byla trochu zmatená. ,,Dobrá. Tak už běžte, slečno Grangerová. A kdybychom se už neviděly - hodně štěstí. Vám oběma."

,,Děkujeme," zašeptala Hermiona a došla ke krbu. Severus ji následoval a pak se oba dva naposledy podívali na Albuse Brumbála, největšího čaroděje všech dob. 

•••

Objevili se na Grimmauldově náměstí. Nikdo kromě Krátury, který si pro sebe něco mumlal, tu nebyl. Panovalo tu až mrtvolné ticho. ,,Hermiono," zašeptal Severus a vzal její tvář do dlaní. Donutil ji, aby se na něj podívala. ,,Proč - zatraceně proč - jsi to udělala? Proč jsi to vzala na sebe?"

Posmutněle se usmála. ,,Kdyby ses přiznal, že to tys ho zabil, už vůbec by ti nevěřili. Ujistil bys je v tom, že jsi smrtijed. Chtěli by se tě zbavit, vždyť už teď je těžké je o něčem přesvědčit. A když tu teď není Brumbál," zakroutila hlavou, ,,pojď. Půjdeme nahoru, jestli se nechceš účastnit schůze. Myslím, že nás tam nepotřebují. A my se zatím v klidu rozhodneme, kde začneme hledat nejdřív. Poslyš, jak rychle se Voldemort dozví, že je Brumbál mrtvý?"

,,Jestliže o tom padne zmínka v Denním Věštci, bude to vědět už dnes," zamumlal Severus a díval se za ní, jak kráčí ke dveřím a odchází ke schodišti.

,,Tak pojď, za chvíli tu bude řád," zavolala za ním a vyšla po schodech nahoru. Snape ji trochu nejistě následoval. Cítil tolik výčitek... kvůli němu je Brumbál mrtvý, a navíc do toho zatáhl i Hermionu, jeho nevinnou Hermionu...

,,Ještě jsi mi neřekl... přestala už ta bolest hlavy?" ptala se ho starostlivě a otevřela dveře od pokoje, v němž o prázdninách pobývala s Ginny.

,,Ani jsem si to neuvědomil," odpověděl Severus a vešel dovnitř. Následovala ho a posadila se vedle něj na postel, ,,jsem v pořádku. Přestalo to."

Hlasitě si oddechla. ,,Alespoň k něčemu to bylo. Takže," odkašlala si a vytáhla kouzelnou mapu, ,,zjistili jsme, že nějaký viteál je v Malfoy manor. Další je v Bradavicích, o ten se postará Harry a o Naginiho taky. Jen jsem se nestihla podívat, kde je ten čtvrtý, který musíme najít." Zamyšleně rozložila mapu a zamračila se. ,,Zmizelo to," vytáhla svou hůlku a lehce s ní mávla nad mapou. ,,Revelare," zamumlala a chvíli čekala. Nestalo se nic. I Severus se zamračil. ,,Jak to, že to nefunguje? Brumbálovi to šlo..." nechápala Hermiona a podívala se na Severuse. Vypadalo to, že chce něco říct, ale najednou zalapala po dechu a na mapu upustila svou hůlku.

,,Co se děje?" ptal se jí nechápavě.

,,Proboha, já jsem tak pitomá!" vykřikla a vyběhla ze dveří.

•••

Co Hermioně asi došlo?🤔😀
Snad se vám kapitola líbila❤
Viděli jste už trailer na pokračování Fantastických zvířat? Nemůžu se dočkat listopadu❤❤
-Mil🐢

Let me in ✔ | ˢⁿᵃᵐⁱᵒⁿᵉTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang