16

74 5 0
                                    

  Ik word wakker door het licht dat door mijn gordijnen heen komt en op mijn gezicht schijnt. Het is eigenlijk best lekker wakker worden. Ik draai me op mijn rug en kijk met mijn hoofd naar de muur zodat het felle licht niet meer in mijn ogen schijnt in de hoop dat ik nog even een half uurtje kan slapen. Ik sluit mijn ogen en dompel weer in slaap.
Maar dan wordt vanuit niets de lucht uit mijn longen geperst.
'Hoii!' zegt Femme die op mij is gesprongen.
Ik duw haar met moeite van me af en adem weer wat lucht in.
'Hmmm,' mompel ik.
Mijn ogen sluiten weer en hebben weer de neiging om in slaap te vallen totdat Femme tegen me aan gaat kletsen.
'Ik wil sneeuwwitje zien! Zij is zo mooi en gaaf. Denk je dat je zo'n jurk voor me kunt maken? Of ontwerpen? Ik weet zeker dat je dat kunt. Ik wil sneeuwwitje zijn en ook met dieren kunnen praten. Dat lijkt me zo gaaf. Kom mee naar beneneden dan kunnen we gezellig samen kijken.'
Ze pakt mijn arm en probeert me uit bed te trekken wat natuurlijk hartstikke mislukt.
'Jij bent zwaar! Minder eten, meisje,' mompelt ze terwijl ze nog steeds aan mijn arm trekt.
Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Ik ben dit wel gewend, want dit doet ze bijna elke dag. En dan komt ze elke dag met een andere Disney film zie ze samen met mij wil kijken. Laatst was het Assepoester en die keer daarvoor was het de kikkerprinses.
Ik trekt mijn arm terug en mompel iets dat ik er zo aan zou komen.
'Tot zo!' zegt ze blij en zo te horen huppelt ze mijn kamer uit.
Ik kijk op me telefoon hoe laat het is. Het is half 8. Best wel laat voor haar eigenlijk. Normaal zit ze om 6 uur al in mijn kamer te springen en te praten over Disney prinsessen. Ik pak mijn telefoon erbij, want ik ben nog een beetje te lui om me bed uit te gaan. Als ik naar WhatsApp schrik ik me dood. Ik heb een berichtje van Kay. Ik druk erop en bekijk het.
Heyy Laan,
Je liep gister ineens weg. Was het niet goed wat ik deed? (Ik bedoel die kus enzo)
Ohja en misschien kunnen we vandaag iets leuks doen ik ga namelijk niks doen vandaag:)
Ik voelde gelijk schuldig. Nu gaat hij zich onzeker voelen door mijn stomme actie. Lekker bezig Lana. Maar ik voel me extra schuldig, omdat ik met Jade heb afgesproken. Ik had niet weg moeten lopen. Maar ik zou ook niet weten wat ik tegen hem moet zeggen. Misschien kan Jade me helpen. Ze weet vast raad, hoop ik. Toch moet ik iets terugsturen anders zou dat ook gemeen zijn als ik niet zou reageren.
Ik kan vandaag niet srry. Ik heb met Jade afgesproken. Meidenavondje weet je wel:)
Ik wil mijn mobiel net wegleggen maar dan trilt hij weer wat betekent dat ik een berichtje heb. Ik ben bang dat het Kay het weer is. Misschien stelt hij dan voor om bij Jade langs te gaan en dan te praten. Toch besluit ik om te kijken van wie het berichtje is. Misschien is het helemaal niet van hem. En ik heb gelijk. Het is Jade in plaats van Kay.
Vandaag om 1 uur bij mij toch? Ik heb echt heel veel eten en maskertjes gekocht. Ohja ik heb ook nog een leuke film op Netflix gevonden!
Ik voelde me alweer wat blijer door het berichtje van Jade. Ik stuur dat het zeker door gaat en dat we heel veel maskertjes op gaan doen. Ik spring uit bed en trek mijn dierenpak aan. Ik loop op de gang en ik hoor al van beneden geluiden van de tv afkomen.
'Spiegeltje aan de wand wie is het mooiste van het land?' klinkt het.
Ik lach. Ze is al begonnen. Niet dat ik dat erg vind. Ik heb die film al honderden keren gezien dat ik al gewoon kan meepraten met de tekst.
Ik loop naar beneden en zie dat Femme op de bank ligt en met grote ogen kijkt naar de televisie. Als ze mij ziet zet ze het meteen op pauze.
'Ik kon gewoon niet wachten. Het duurde ook zo lang!' zegt ze klagend.
'Zet maar aan. Wil je een broodje?' vraag ik.
Ze knikt en let weer op de tv. Ik loop naar de keuken en smeer een broodje voor Femme en voor mij. Dan neem ik plaats naast haar op de bank. Samen eten we het op voor de tv. Daarna loop ik naar boven om me te douchen en aan te kleden. Ik leer nog een beetje voor toetsen en dan is het al 11 uur. Jeetje wat gaat de tijd snel. Over twee uurtjes moet ik bij Jade op de stoep staan. Ik loop naar beneden en begin wat te tekenen.
Na een halfuurtje komt mijn moeder naar beneden.
'Laan, wil jij alsjeblieft op Femme passen voor een uurtje?'
Bij die woorden laat ik een diepe zucht.
'Ik moet namelijk naar de winkel!'
Ik zucht nog een keer.
'Oké,' zeg ik uiteindelijk.
Ik heb het aankomende uurtje toch niets te doen en met Femme kan het super gezellig zijn. Mijn moeder gaat weg en ik blijf met Femme achter. Femme zit nog steeds sneeuwwitje te kijken. Zij gaat vast niks anders doen denk ik lachend. Ik pak mijn boek erbij en ga lezen tot het bijna 12 uur is. Af en toe kletst Femme wat tegen me aan en soms gewoon tegen zichzelf.
'Vind je sneeuwwitje ook zo mooi?' of 'Nee, eet die appel niet.'
Ik kan er wel om lachen. Alleen soort ze me dan tijdens het lezen wat soms wel irritant kan zijn. Mijn boek is echt leuk! Het gaat over een stadje waar opeens alle mensen boven de 15 verdwijnen en er zijn magische krachten. En oh ja om die stad staat een grote muur dus ze kunnen niet weg! Ik kan me echt helemaal inleven in de personages waardoor het nog leuker wordt.
Als ik geen zin meer heb om te lezen, deels omdat Femme meer tegen me aan begon te kletsen en deels omdat ik geen zin meer had, pak ik mijn tas in zodat ik straks gelijk naar Jade kan gaan als mijn moeder thuis komt. Ik heb voor het meidenavondje mijn nagellak, mijn make-up, een chocoladereep, paar tijdschriftjes en nog veel meer ingepakt. Ook doe ik mijn boek erin voor het geval ik eerder wakker ben dan Jade de volgende ochtend.
'Ik ben thuis!' roept mijn moeder.
Ik loop naar haar toe.
'Ik help je wel met de boodschap tassen,' zeg ik.
'Weet je wie ik tegen kwam in de supermarkt?' vraagt mijn moeder.
Ik heb geen zin om te raden, want het kan iedereen zijn! Van Quinty tot mijn lerares op de basisschool. Je wet het maar nooit.
'Vertel!' zeg ik.
'Ik kwam Kay tegen, hij zei heel netjes gedag tegen mij. Ohja hij vroeg ook nog of jij thuis was,' zegt mijn moeder. Ik schrok een beetje.
'Wat heb je gezegd?' vraag ik geschrokken.
'Dat je om één uur naar Jade gaat.'
Mijn moeder kijkt me raar aan omdat ik zo schrok.
'Heb je ruzie met Kay?'
'Euhm zoiets ja.. het is gewoon ingewikkeld,' antwoord ik kortaf en ongemakkelijk.
Ik kijk op de klok en zie dat het bijna kwart voor 1 is.
'Mam, ik moet nu gaan naar Jade anders kom ik te laat en dat word me niet met dank afgenomen!' zeg ik dan om het gesprek te veranderen.
'Dat is goed hoor lieverd!' zegt ze en ze geeft me een kus op me hoofd.
Met de rug van mijn hand ga ik er langs. Het was zo'n natte kus, gatver. Ik pak mijn spullen en ga dan naar buiten.
'Wacht nog eventjes ik wil ook een knuffel!' zegt femme lachend. Ik geef haar een dikke knuffel en stap dan op me fiets om naar Jade te gaan.
Door de novemberwind kom ik haast niet vooruit. Eventjes later kom ik hijgend bij Jade aan. Ik zet mijn fiets op slot en druk op de bel. Gelijk hoor ik Boefje blaffen. Jade doet de deur open. Boefje komt gelijk kwispelend op me afgerend. Hij is zo'n een schatje! Ik aai hem over zijn kop heen en daarna loop ik naar Jade toe om haar een knuffel te geven.
'Kom binnen!' zegt ze blij.
We nemen plaats op de bank met heel veel eten. Jade vertelt uitgebreid over haar date met Daan. Ik ga helemaal stuk om haar verhalen. Zij viel ook bijna in de fontein. Ik zei het toch Kay, ik ben niet de enige bij wie het kan gebeuren. Oh Kay. Ergens anders aan denken Lana.
Samen liggen we allebei lachend op de bank.
'Ik moet jou trouwens ook nog iets vertellen.'
Ze kijkt me geïnteresseerd aan. Ik vertel wat er is gebeurt met Kay en laat daarna de berichtjes zien die hij gestuurd heeft.
'Vind je hem leuk?' vraagt ze dan.
Ik haal mijn schouders op.
'Hij vindt jou zeker weten leuk. Zie je hem niet staren tijdens de lessen?' zegt ze en ik schud mijn hoofd.
'Zijn ogen gaan nog een keer vallen uit zijn oogkassen,' zeg ze lachend.
'Ik weet eerlijk gezegd niet of ik hem leuk vind.'
'Hoezo weet je het niet?'
Ik kijk haar met een rood hoofd aan.
'Misschien heb ik nog gevoelens voor Maurits,' antwoord ik zachtjes.
'Dan moeten we een lijstje maken!' zegt ze enthousiast en ze staat op om pen en papier te pakken. Ik kijk haar raar aan.
'Hoe moet dat helpen?'
'Nou... geen idee maar het is leuk! En je ziet alle meiden het doen in films en series enzo!' zegt ze lachend en ik begin ook te lachen.
'Oké, voordelen van Mau,' zegt ze.
Ze kijkt me serieus aan wat me laat lachen. Wat is ze toch gek.
'Ehmm, hij is erg lief.'
'Genoteerd! Verder?'
'En knap, en zorgzaam, en..'
'Oké, dat is wel genoeg hoor!' zegt ze lachend. 'Anders staat zo het hele papier vol en is er geen plek meer voor Kay!'
'Dan de nadelen: Hij is snel jaloers en hij heeft iets met Elin. Oh ja en nog een voordeel ik ken hem al heel lang,' zeg ik en ik zie Jade druk schrijven.
Altijd als ze geconcentreerd bezig is bijt ze op haar tong wat er erg komisch uitziet.
'Voordelen van Kay?' vraagt ze na een tijdje.
'Hij is ook super knap, en heeft ogen om in te verdrinken!'
Ik krijg het spontaan warm van binnen.
'Ahah!' zegt Jade. 'Zo had ik er nog nooit over nagedacht.'
'En kan goed zoenen!'
Bij die woorden moeten we beide lachen.
'Hij is erg grappig maar Mau is dat ook. En hij is ook zorgzaam ook neemt hij het voor mij op.'
'En de nadelen?'
'Ehmmm.'
Bij de nadelen moet ik even nadenken.
'Ik ken hem minder lang dan Mau,' zeg ik maar verder kom ik niet.
'Is dat alles?' vraagt Jade en ik knik.
'Dan denk ik dat we een winnaar hebben!' zegt ze lachend. 'De o zo lieve, zorgzame, knappe en goed zoenende Kay is jou prins op het witte paard!'
Ik begin te lachen. Ze is echt gestoord! Zou ze gelijk hebben?
'Hoe is het eigenlijk aangegaan tussen jou en Daan?' vraag ik nieuwsgierig.
'We wisten denk ik wel al een tijdje, maar geen van ons nam actie. En toen op Valentijnsdag kwam ik hem tegen in het park. Ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen, want ja het was niet gepland weet je wel dus ik was erg stil.' zegt ze en ik knik.
'Ga door,' zeg ik.
Ik hang zowat aan haar lippen.
'En toen kwam hij met de stomste maar wel schattigste openingszin: Ik was op zoek naar de meest zeldzame Pokémon en mijn navigatie bracht me bij jou!'
Bij die woorden moesten we beide erg hard lachen. Wat voor openingszin is dat nou weer?!
'En toen begonnen we een gesprekje en toen zei hij dat hij mij leuk vond. Ik moest het natuurlijk ook zeggen en toen kwam hij dichterbij en...'
'Ho! Stop maar! Geen details!' zeg ik lachend. 'Gebruikte hij echt die openingszin?'
Ze knikt.
'Wat een romanticus!'
'Laten we een maskertje opdoen!' zeg ik als we uit zijn gelachen.
'Ja, leuk! Welke wil je?' vraagt ze terwijl ze een bak met maskertjes erbij pakt.
Oehh! Dit is lastig!
'Ik zit te twijfelen tussen die chocolade masker of die een met vruchten!' zeg ik bedenkend.
'Ik neem deze!' zegt ze en ze pakt een masker met een aardbeiengeur.
'Dan doe ik... die met vruchten!' zeg ik.
We maken de verpakking open en smeren ons maskertje op onze hoofden.
'Hmmm! Deze ruikt lekker!' zeg ik en ik ga met mijn hand naar haar neus. Ze ruikt eraan en dan doe ik mijn hand omhoog waardoor een beetje van mijn masker op haar neus komt.
'Laan!' zegt ze lachend.
'Sorry, ik kon het niet laten!'
Als de maskertjes erop zitten, maken wij wat middageten want we hebben beide nog niks gegeten. Na het eten wassen we onze maskertjes eraf en lakken we elkaars nagels. Ook maken we elkaar op en bladeren we at door mijn tijdschriftjes.
'Laten we naar de stad gaan! Ik heb nieuwe mascara nodig,' stelt Jade voor en ik stem ermee in.
Ik kan wel wat kleding gebruiken. Dus we gaan met onze frisse hoofden de deur uit op naar de stad. We fietsen door de straten en kletsen gezellig.
'Eindelijk! We zijn er!' zegt Jade klagend.
'Zo ver weg is het ook weer niet!' zeg ik lachend.
'Dat is waar maar ik heb een zware fiets en we hadden wind tegen!' zegt ze nog steeds klagend.
'Waar gaan we als eerst heen?' vraag ik als onze fietsen op slot staan.
'Ehmmm, de New Yorker?' stelt Jade voor en ik knik.
Op weg naar de New Yorker zien we Elin lopen. Wat doet zij hier? Ze heeft laatst in Amsterdam wel zessen tassen vol gehaald. Is haar geld nog niet op? We letten op waar zij heen gaat, zodat we haar niet tegen kunnen komen. In de New Yorker heb ik een lichtgroene trui gevonden met in het klein bonjour erop geschreven. Die is echt super leuk en natuurlijk koop ik deze! Jade koopt hem ook maar dan in het zwart.
Na de New Yorker zijn we naar de Hema, de Primark, de H&M en naar de Sting gegaan. We zijn Elin nog niet tegen gekomen, gelukkig! We staan nu in een juwelier. Ik wou kijken naar een nieuwe ring. En ja, ik ben gierig dus kijk ik bij de korting.
'Wat dacht je van deze?' vraag ik aan Jade.
'Ja, leuk!' zegt ze een beetje afgeleid door een mooie ketting die aan de overkant hangt.
'Ik ga even vragen of ik die mag passen,' zeg ik en ik loop naar de kassa.
Het meisje achter de kassa staat met haar rug naar mij toe.
'Ehmm, ik wil graag een ring passen,' zeg ik.
Het meisje draait zich om en ik zie dat het Elin is. Wanneer ze mij ziet, veranderd haar gezichtsuitdrukking van blij naar ziels ongelukkig.
'Kom maar mee,' zegt ze op een verveelde toon.
Wees gewoon aardig Lana! Be nice! Ik loop met haar naar de ring toe die ik gezien had. Ze bukt en doet een la open met een sleuteltje.
'Welke maat?' vraagt ze kortaf.
'Ehmm..' zeg ik en dan zeg ik de maat.
'Jeetje, wat een worstenvingers! Ik had het altijd wel geweten!' zegt ze terwijl er een gemeen lachje verschijnt op haar gezicht.
'Wat denk je wel? Gemeen doen tegen je klant!' roep ik extra hard zodat de andere medewerker die er is het ook kan horen. En vergeet de klanten niet.
'Jammer joh, het heeft geen zin wat je doet. Deze juwelier is van mijn moeder. En ze zal me niet ontslaan!' zegt ze gemeen.
Ik pak met tegenzin de ring van Elin aan en pas hem. Hij is erg mooi. Dan loop ik naar de kassa en betaal de ring. Zo snel mogelijk verlaten ik en Jade de juwelier. Nu zijn ik en Jade beide blut dus besluiten we maar terug naar haar huis te gaan. Dan gaan ik en Jade weer naar haar huis en we zetten een filmpje op.

Nog steedsWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu