Порочне (пекельне) коло, 1 част.

2.7K 30 2
                                    

  Нашій свідомості притаманний підступний заскок, який, якщо за ним не встежити, здатний довести до божевілля. Скажіть, вам це знайомо?

  Ви турбуєтеся через стосунки з кимось. Тривога з'їдає вас, і ви не розумієте, звідки вона взялася. І тоді тривожитеся через те, що тривожитеся. Сил немає! Тривога подвоїлася. Ви турбуєтеся через тривоги, і це викликає ще більше тривоги. А чи не випити чи віскі?

  Або ви гнівливі. З невідомої причини ви злі через дрібниці, через досконалої нісенітниці. А той факт, що вас легко вивести з себе, лише збільшує злобу. Нарешті, в безплідному гніві ви усвідомлюєте, що постійна сварка зробила вас дріб'язковою і непривабливою людиною. І ось результат: ви злі на себе за те, що злі ... за те, що злі. Та пропади все пропадом! Кому б дати по фізіономії?

Або ви настільки хвилюєтеся, як би зробити все правильно, що вам не дає спокою сам факт хвилювання. Або відчуваєте себе настільки винуватим за кожну помилку, що відчуваєте почуття провини за почуття провини. Або вам настільки сумно і самотньо, що одна лише думка про це підсилює тугу і самотність.

Ласкаво просимо в зачароване пекельне коло. Швидше за все, ви в ньому вже бували. А може, і зараз в ньому перебуваєте: «О Господи, знову цей замкнутий цикл, порочне коло. Який же я лузер. Я повинен вийти з нього. Ах, я відчуваю себе лузером через те, що вважаю себе лузером. Треба перестати називати себе лузером. От чорт! Знову назвав. Та що ж таке. Знову і знову".

Розслабся, аміго. Вір не вір, тут своя принадність. Адже мало знайдеться тварин, здатних логічно мислити. А ми, люди, маємо таку розкіш, як мислити про думки. Припустимо, я думаю: «А чи не подивитися мені відео з Майлі Сайрус на YouTube?» І тут же відвідує думка: «Треба звихнутися, щоб захотіти дивитися відео з Майлі Сайрус». Яке ж диво - наша свідомість!

І ось проблема. Наше суспільство на чудесах споживчої культури і через соціальні мережі («глянь, як я круто живу») виховало ціле покоління людей, яке вважає, що негативний досвід - тривога, страх, вина - ненормальний. Якщо вірити френдстрічці в Facebook, всі живуть так, що обзаздришся. Тільки на цьому тижні вісім чоловік одружилося. А по телевізору показали шістнадцятирічну дівчину, якій на день народження подарували Ferrari. Або хлопець заробив два мільярди доларів, вигадавши додаток, який автоматично поставляє нову порцію туалетного паперу, коли старий закінчиться.

Тонке мистецтво пофігізму | Тонкое искусство пофигизмаWhere stories live. Discover now