Пекельне (порочне) коло, 2 част

1.6K 20 3
                                    

Але чому так?

У законі зворотного зусилля є цікава особливість. Його не випадково так названо: все виходить навпаки. Прагнення до позитиву веде до негативу, і навпаки. Біль в спортивному залі несе здоров'я і приплив сил. Шишки, набиті в бізнесі, дозволяють краще зрозуміти, як домогтися успіху. Відкрите визнання своєї невпевненості робить більш впевненим і харизматичним в спілкуванні. Гіркота відкритої конфронтації сприяє більшій довірі і повазі у відносинах. Погляд в обличчя своїм страхам і тривогам дозволяє стати мужнім і стійким.

Без жартів. Продовжувати перелік можна ще довго, але ви мене зрозуміли. Все в житті, до чого варто прагнути, видобувається через негативний досвід. Будь-які спроби зняти, минути, задушити і заглушити негатив лише дадуть зворотний ефект. Спроба уникнути страждання є формою страждання. Спроба уникнути боротьби є боротьба. Відмова визнати невдачу є невдача. Приховування ганебного саме по собі ганебно.

Біль - скріпляюча нитка в тканинах життя. Вирвати її не тільки неможливо, а ще і деструктивно: ви так все порвете. Намагатися уникнути болю, значить, надавати їй занадто велике значення. І навпаки, якщо ви поставитеся до неї «пофігістично», вас не зупинити.

У своєму житті я божеволів через безліч речей. Але і плював на багато що. І те, на що я наплював (як в сюжетах про дорогу, по якій не поїхав), виявилося не менш важливим, ніж те, що я намагався робити.

Швидше за все, у вас є хоча б один знайомий, який одного разу вирішив на щось плюнути, а потім домігся дивовижних успіхів. Можливо, і з вами траплялося, що ви вирішували послати все на фіг, а потім все виходило. Візьміть хоча б мене. Пропрацювавши за основною професією (фінансист) шість тижнів, я пішов з роботи і зайнявся інтернет-бізнесом. Мало коли в житті я так плював на все. А згадати, як я вирішив продати більшу частину майна і рушити в Південну Америку! Мовляв, в труні я все бачив. Пішов і зробив.

Такі моменти відваги і визначають наше життя найбільше. Кардинальна зміна роботи, спонтанне рішення кинути коледж і піти в рок-групу, думка дати відворот-поворот супер-бойфренду, якого ви не раз заставали у ваших колготках.

Вміти плюнути - значить поглянути в обличчя найважчим і небезпечним викликам - і діяти.

На перший погляд, наплювати - легше легкого. Насправді це цілий пакет буріто з начинкою. (Я не знаю, що означає цей вислів, але мені плювати. Пакет буріто завжди стане в нагоді).

Більшість з нас все життя віддають душевні сили речам, які того не варті. Ми психуємо через оператора автозаправки, який видав здачу копійками. Ми психуємо, коли скасовують улюблену телепередачу. Ми психуємо, коли колеги не питають, як ми провели ці приголомшливі вихідні.

Тим часом закінчився термін кредитної картки, собака нас ненавидить, син-підліток надихався чогось в туалеті, а ми на взводі через якихось монет і скасованої серії «Усі люблять Реймонда».

... Дивіться, як це працює. Одного разу ви помрете. Я знаю, це очевидно, але про всяк випадок нагадую - раптом забули. Ви і всі люди, яких ви знаєте, скоро помруть. У невеликий проміжок часу, який у вас залишився ви встигнете подбати про дещо. Мало про що. І якщо ви збираєтеся психувати з кожного приводу, то допсихуєтесь.

Треба вміти - саме вміти - наплювати. Можливо, це звучить смішно, а я виглядаю ідіотом, але по суті мова ось про що: треба навчитися не розкидатися на купу шматочків і зосереджувати думку на головному. Треба навчитися розуміти, що ви особисто цінуєте більше за все, - і потім зробити жорсткий "відсів". Це неймовірно складно. На це можуть піти роки спроб і зусиль. І буде багато невдач. Але може статися, важливіших зусиль взагалі не існує. І так чи інакше, все до цього зводиться.

Бо, коли ви не даєте собі спокою через все і вся, вас не покидає відчуття, що ви заслуговуєте постійного щастя і блаженства і що все повинно бути по-вашому.

Але це нездорово. І це з'їсть вас заживо. Будь-яку напасть ви будете сприймати як несправедливість, будь-який виклик - як невдачу, будь-яку незручність - як неповагу до своєї персони, а будь-яка незгода - як зрада. Ви замкнете себе в жалюгідному і незначному пеклі, де будете згорати від зарозумілості і впевненості, що вам всі щось винні. Будете бігати по зачарованому колу, вічно перебуваючи в русі і нікуди не приходячи.


Ось і друга глава)

Тонке мистецтво пофігізму | Тонкое искусство пофигизмаWhere stories live. Discover now